Situația se complică pentru Emmanuel Macron la intrarea în ultima săptămână de campanie înaintea turului II al alegerilor prezidențiale din Franța de duminica viitoare. Potrivit cercetărilor sociologice de ultimă oră acesta se prăbușește practic în sondajele de opinie, în timp ce oponentul său, candidatul Frontului Național, crește încet și primește un sprijin neașteptat de la Vatican. Papa Francisc I a spus clar că nu e la curent cu politica franceză, dar că nu ”NU știu cine este Macron”, relatează stiripesurse.ro

Imediat după primul tur de scrutin sprijinul la Turul II pentru Emmanul Macron era cotat la 61% din opțiunile electoratului francez, la sfârșitul săptămânii trecute el scăzuse deja la 39-41%. În acest timp Marine Le Pen a crescut constant și a ajuns de la 33%. Distanța este încă mare, dar dacă ritmul de scădere, respectiv de creștere, se menține confruntarea din turul II va fi cu adevărat incitantă pentru întreaga lume.

Jocul cifrelor arată că strategia echipei lui Le Pen par a da roade. În turul I a așteptat și s-a bazat pe electoratul dur. În turul II jocul este altul și miza enormă. Prezidențiabilul Frontului Național a anunțat că îl va numi premier pe Nicolas Dupont-Aignan, în cazul în care va câştiga turul doi de scrutin, din 7 mai. Acesta este liderul Partidului „Debout La France“, a luat 4,7% în primul tur și și-a anunțat sprijinul pentru Le Pen.

Nicolas Dupont-Aignan este un naţionalist (suveranist) ale cărui politici economice protecţioniste sunt asemănătoare ofertei electorale a Frontului Naţional. În plus, el susține reducerea puterilor instituţiilor Uniunii Europene. „Vom forma un Guvern al unităţii naţionale ce aduce laolaltă oameni aleşi pentru competenţa şi dragostea lor faţă de Franţa“, a precizat Le Pen. Ea a lăudat „capacitatea acestuia atât de rară astăzi de a spune nu, de a nu se resemna atunci când viitorul ţării este în joc şi de a părăsi confortul formaţiunilor instalate“.

„Aceasta este o zi istorică, deoarece am pus interesele Franţei înainte de interese personale şi interesele partizane. Îi invit pe francezi să ni se alăture pentru a salva ţara, orice altceva este doar detaliu, ca spuma mării, dar există un adevărat val care se ridică în ţară“, a declarat, la rândul său, Nicolas Dupont-Aignan, cu precizarea că mişcarea sa rămâne „total independentă“.

În primul tur de scrutin, din 23 aprilie, Emmanuel Macron a obţinut 24,01% din voturi, fiind urmat de candidata Marine Le Pen, cu 21,30%.
Problema lui Macron este trendul descendent din sondajele efectuate între cele două tururi de scrutin, chiar dacă distanța dintre el și Le Pen este în continuare destul de mare, confortabilă pentru candidatul centrist. Două cercetări efectuate chiar în seara primului tur de scrutin relevau că Macron o va învinge detașat pe Le Pen. Un sondaj Ipsos Sopra Steria anticipa un scor de 62% la 38%, iar o cercetare sociologică efectuată de Institutul „Harris Interactive“ indica un rezultat și mai bun pentru candidatul “En Marche“: 64% la 36%.

Totuși, un sondaj publicat la doar câteva zile după primul tur, între 25 și 27 aprilie, efectuat tot de „Harris Inter­active“ și „Indeed“, releva o scădere a intențiilor de vot pentru Emmanuel Macron: 61% la 39%.

Pe de altă parte, potrivit unui sondaj Odoxa dat publicității acum cinci zile, cota de încredere a lui Emmanuel Macron este în scădere. Candidatul „En Marche“ a scăzut cu 4 procente în topul popularităţii politicienilor francezi, de la 45% la 41%, iar Marine Le Pen a crescut tot cu 4 procente, de la 29% la 33%.

Din păcate pentru Macron, trendul descendent este favorizat de greșelile din campania pentru turul doi. Încă de la debutul ei, Macron a fost huiduit de angajații unei uzine pe care Marine Le Pen o vizitase în aceeași zi și se bucurase de susţinerea muncitorilor. La nivelul percepției publice, evenimentul a avut un impact negativ pentru candidatul “En Marche“.

Problematic pentru Emmanuel Macron este faptul că tinerii nu au încredere în nici unul din cei doi candidaţi intrați în turul doi, după cum au relevat sondajele. Per ansamblu, 59% dintre francezi s-au declarat nemulțumiți de rezultatul turului întâi.

Majoritatea tinerilor l-au susținut pe Jean-Luc Mélenchon, candidatul Stângii radicale, care a obținut 19% în primul tur de scrutin și care se clasează pe locul doi în topul popularității politicienilor francezi, cu 38%, având deci un bazin electoral consistent.

Sondajele au relevat că Marine Le Pen are susținerea a 55% dintre votanții lui Mélenchon, în timp ce Macron ar fi votat de doar 45% dintre aceștia.
Din acest motiv, candidata “Frontului Național“ le-a cerut votanților Stângi radicale, într-un mesaj video publicat pe Twitter, să “facă baraj“ în turul doi împotriva centristului Emmanuel Macron. “Mă adresez alegătorilor Franţei nesupuse pentru a le spune că astăzi trebuie să facem baraj în faţa lui Emmanuel Macron. (…) Proiectul său este la antipozii celui pe care l-au susţinut în timpul campaniei primului tur. (…) Atunci când nu suntem înţeleşi greşit, candidatul nesupuşilor şi eu însămi avem relaţii politice cel puţin sportive şi dezacorduri pe subiecte de fond. Tot ce este mai important este astăzi în joc. Să lăsăm la o parte certurile şi divergenţele. Vom avea ocazia după alegeri să reluăm discuţiile pe subiecte de fond“, a fost mesajul lui Le Pen.

Un ajutor pentru Emmanuel Macron putea veni din partea Papei Francisc I, indicațiile acestuia fiind ascultate de catolicii francezi, de dreapta. Acesta nu a venit însă, deoarece Suveranul Pontif a refuzat să se pronunțe în favoarea unuia dintre candidați. „Vă spun sincer, nu înţeleg politica internă franceză. (…) Despre cei doi candidaţi, nu le ştiu povestea. Ştiu că unul reprezintă dreapta puternică, dar celălalt nu ştiu de unde vine, deci nu pot da nicio indicaţie“, a spus Papa Francisc I. Situația este periculoasă pentru Macron, având în vedere că francezii catolici sunt tentați să dea un vot populist sau extremist, iar mulți dintre ei o vor face în lipsa unei interdicții din partea Papei.