Râul Arieş din Munţii Apuseni este poluat cu steril după ce o sondă inversă a cedat, luni seara, iar în râu a ajuns apă cu steril din iazul de decantare Valea Şesei, care aparţine societăţii Cupru Min, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Reprezentanţii Gărzii de Mediu Alba au declarat, luni seara, corespondentului MEDIAFAX, că societatea Cupru Min i-a informat că pe râul Arieş a avut loc o poluare, în urma unui accident tehnologic.
”Este vorba despre o sondă inversă care, din cauza acidităţii, s-a ruginit, a crăpat şi a plecat o anumită cantitate de steril cu apă şi s-a deversat în râul Arieş. La ora aceasta se fac cercetări, s-au luat analize, iar mâine vom avea un raport complet. Accidentul s-a produs în urma corodării unei sonde inverse. Incidentul a fost raportat ca poluare”, au declarat, corespondentului MEDIAFAX, reprezentanţii Gărzii de Mediu Alba.
Potrivit reprezentanţilor Gărzii de Mediu Alba, reprezentanţii Cupru Min şi-au asumat vina asupra producerii accidentului.
La faţa locului s-au deplasat specialişti de la Apele Române şi Garda de Mediu Alba pentru verificări şi recoltări de probe.
Iazul Valea Şesei este principalul iaz în funcţiune al Cupru Min Abrud, fiind în acelaşi timp cel mai mare iaz din ţară. Prin construcţie este un iaz de vale format prin bararea văii Şesei cu un baraj construit din anrocamente, cu masca filtrantă pe versantul amonte, amplasat la circa 7,2 km de confluenţa văii Şesei cu râul Arieş, potrivit informaţiilor postate pe site-ul companiei Cupru Min.
Cupru Min Abrud este societatea care exploatează zăcământul de la Roşia Poieni, unde se află 60% din rezervele de cupru ale României.