aleksandr dughinIn contextul conflictului generat de implicarea Federatiei Ruse in situatia din Ucraina si peninsula Crimeea, Hotnews a publicat un portret al ideologului lui Putin, Aleksandr Dughin. Filosoful rus, lider al conceptului EurAsiatic a acordat anul trecut, cu ocazia vizitei lui Titus Corlatean la Moscova, un interviu pentru Vocea Rusiei in care vorbea inclusiv despre relatiile Rusiei cu Republica Moldova si Romania. Dughin crede ca viitorul Romaniei si al Moldovei este integrarea in spatiul EurAsiatic si nu in Uniunea Europeana.

„Cred ca integrarea Romaniei in spatiul eurasiatic poate avea loc sub zodia identitatii culturale ortodoxe. In cadrul Comunitatii Eurasiatice aceasta tara isi va putea rezolva problemele economice si teritoriale, dar mai mult, va fi acceptata cu bucurie”, spunea in vara lui 2013, intr-un interviu pentru Vocea Rusiei, Aleksandr Dughin, prezentat de sursa drept „unul dintre cei mai influenti ganditori geopolitici ai Rusiei de astazi”. Altfel spus, ai Rusiei lui Putin, a carei pozitie belicoasa la adresa Ucrainei readuce in prim plan, potrivit presei si observatorilor occidentali, idealurile eurasiatice ale liderului de la Kremlin. Cine este Aleksandr Dughin (52), filosoful si politologul ale carui idei se regasesc in mai toate marile manevre ale lui Vladimir Putin din ultimii ani?

In interviul din vara anului trecut, realizat pe marginea vizitei ministrului Titus Corlatean la Moscova, editia in limba romana a Vocii Rusiei dedica amplu spatiu editorial lui Aleksandr Dughin si perspectivelor lui asupra lumii, inclusiv asupra relatiilor Rusiei cu Republica Moldova si Romania. Cum il descria atunci Vocea Rusiei pe Aleksandr Dughin?

„Un politolog rus si unul dintre cei mai influenti ganditori geopolitici ai Rusiei de astazi. Dughin a creat o teorie geopolitica inedita in care coabiteaza realpolitik-ul pragmatic si mesianismul ortodox. Totodata, filozoful rus este liderul Miscarii Eurasiatice si unul dintre fondatorii Clubului Izborsk, think-tank-ului care uneste si sincronizeaza eforturile ideologilor conservatori din Rusia.”

Printre ideile exprimate de Dughin in acel interviu:

„Veti vedea ca a treia veriga a lantului regional al apropierii de noua alianta (eurasiatica – n.red.) va fi Romania. Mai mult, intrand in aceasta uniune, Romania s-ar putea uni cu Moldova in care s-a fi reintegrat Transnistria. Toata lumea ar avea de castigat!”
„Romania se afla la periferia Uniunii Europene, este un oaspete nepoftit, tratat mai rau decat tarile care se afla in dificultate precum Spania, Italia, Grecia, Portugalia, Irlanda. In Uniunea Europeana, aceste tari sunt catalogate peiorativ drept „Grupul PIIGS”, adica „grupul porcilor”. Inseamna ca in acest context Romania este o tara de mana a zecea? In Europa exista o perceptie negativa si injusta a romanilor”
„Cred ca integrarea Romaniei in spatiul eurasiatic poate avea loc sub zodia identitatii culturale ortodoxe. In cadrul Comunitatii Eurasiatice aceasta tara isi va putea rezolva problemele economice si teritoriale, dar mai mult, va fi acceptata cu bucurie, va fi apreciata la justa valoare si va fi tratata ca un partener egal, ca un partener apropiat din punct de vedere civilizational. Acest aspect este foarte important pentru constiinta nationala”
„Faptul ca am fost divizati de o terta forta, de atlantisti, si-a jucat rolul. Ei incearca sa ne invrajbeasca, comit mici acte de sabotaj si creeaza o atmosfera de ostilitate, dar aceste lucruri se vor termina. Rusia si Romania au prea multe in comun! Pe noi ne asteapta o reintalnire si o redescoperire reciproca in contextul unei civilizatii comune. Deja se fac primii pasi in aceasta directie. Nu le supraestimez valoarea, dar interpretez pozitiv acesti pasi.”

De ce conteaza ce spune acest Aleksandr Dughin, un filosof si politolog evitat, in general, de media occidentale si luat ca referinta oculta de multi politicieni si observatori din zona atlantica?

In contextul evenimentelor din Ucraina/Crimeea, „Putin pare, acum, sa aiba o alta agenda: sa reconstruiasca ce mai poate din fostul imperiu, dar pe baza unui model rusesc, mai degraba decat unul sovietic”, scriau recent, intr-o analiza publicata de Washington Post, doi experti in relatiile Rusia-Occident, a caror opinie este impartasita de multi in presa occidentala. Observatorii americani si europeni iau tot mai in serios „visul eurasiatic” al lui Vladimir Putin si al cercurilor conservatoare de la Moscova. Visul – asupra caruia Vladimir Tismaneanu ofera o perspectiva aici – este influentat in buna masura de curentul „neo-eurasianismului” promovat inca de la inceputurile implicarii sale in viata publica de filosoful si politologul rus Aleksandr Dughin.

Nascut in 1962, fiul unui inalt membru al spionajului militar sovietic, Aleksandr Dughin este un politolog cunoscut pentru teoriile sale despre invierea unui imperius rus care sa reziste intereselor nord-atlantice, simpatizant al multor idei fasciste si apropiat al Kremlinului si armatei ruse; este cunoscut pentru cartea sa „Bazele geopoliticii” si un ideolog vocal al revirimentului imperialist rus prin miscarile politice pe care le-a fondat sau organizat, precum Partidul Bolsevic National, Frontul Bolsevic National sau Partidul Eurasia. (sursa: Wikipedia).

 

 

Prezentat adesea drept un „antiamerican fanatic”, el s-a implicat personal in scandaluri diplomatice cu tari din fostul spatiu sovietic intrate in vria revoltelor portocalii – vezi cazul Ucrainei, unde a fost declarat persona non grata intre 2006 si 2011. In 2007, Kyiv Post nota despre el ca se autodescrie, cu trimiteri la ganditori reactionari sau radicali din Europa, drept un adept al bolsevismului national in sensul dat de germanul Ernst Niekisch, un traditionalist in sensul dat de italianul Julius Evola, un adept al „noii drepte” in sensul dat de francezul Alain de Benoist.

Profilul Wikipedia al lui Aleksandr Dughin noteaza ca, dupa revolutia portocalie din Ucraina, el l-a criticat pe Vladimir Putin pentru aceasta „pierdere” si a acuzat „lipsa de substanta” a eurasianismului liderului rus. Dar dupa o vreme publicatia germana Spiegel il mentiona ca sfatuitor al partidului Rusia Unita al lui Vladimir Putin si il cita spunand, intr-o vizita facuta in Osetia de Sud inaintea sa izbucneasca razboiul din Georgia, din 2008: „Trupele noastre vor ocupa capitala georgiana Tbilisi, intreaga tara si probabil chiar si Ucraina si Peninsula Crimeea, care oricum este parte a Rusiei, istoric vorbind”.

Desi este mentionat adesea in presa occidentala, cand vine vorba despre intentiile si manevrele Rusiei in tarile din fostul spatiu sovietic, el este rareori luat drept un interlocutor onorabil in aceasta zona media. Pe de alta parte, alaturi de cartile semnate de profesorul Dughin, o serie de articole ale lui sau interviuri acordate unor publicatii „alternative” arata gandirea sa inclusiv in privinta butoiului cu pulbere Ucraina. Doua texte relevante, pe langa interviul mentionat mai sus, acordat in vara pentru Vocea Rusiei:

In 2010, un ziarist si blogger din Chisinau, Octavian Racu, publica pe blogul sau „draftul” unei traduceri dupa un articol al lui Aleksandr Dughin, in care acesta arata, intre altele: „1. Rusia are nevoie de o Moldova independenta de alte formatiuni strategice externe. Astazi nu mai exista Imperiul Otoman, dar exista NATO in vest. Asadar, Rusia are nevoie de o Moldova care nu planifica aderarea la NATO. 2. Rusia are nevoie de o Moldova care isi pastreaza cultura si identitatea sa ortodoxa (eurasiatica), ceea ce va fi de ajuns pentru stabilirea unor relatii geopolitice trainice. (…) Toata problema consta in faptul ca Romania contemporana nu este un stat suveran, in sensul deplin al cuvantului, si nu are o identitate clara. Romania este membru UE, formatiune politica, care are propriu presedinte si este membru NATO, un bloc militar, unde rolul principal il joaca SUA, iar SUA este un nou imperiu care incearca sa largeasca zonele de influenta in diferite colturi ale lumii. Acest lucru este efectuat in mare parte din contul teritoriilor care s-au aflat sub influenta URSS. Problema aici nu consta in ideologie, ci in geopolitica. (…) Daca Chisinaul vrea sa fie intr-un stat cu Bucurestiul si Tiraspolul, nu avem nimic impotriva. Insa este nevoie de respectarea unei singure conditii: iesirea Romaniei din NATO. Dupa aceasta, toate variantele pot fi examinate. Fara aceasta: niciodata. Iesirea din NATO nu este o gluma, dar si Rusia nu este o gluma. O anumita perioada s-a cam uitat acest lucru. Tare nu am vrea sa fim nevoiti sa reamintim acest lucru.”

Intr-un interviu publicat de Counter-currents.com la inceputul acestui an, la apogeul protestelor de la Kiev, Aleksandr Dughin isi expunea punctul de vedere asupra „democratiei liberale rusesti” si asupra problemei ucrainene: „Russia este o democratie liberala. Uitati-va la Constitutia rusa: Avem un sistem electoral democratic, un parlament functional, un sistem de piata libera. Constitutia se bazeaza pe modelul occidental. Presedintele nostru Vladimir Putin conduce tara intr-un mod democratic. Nu suntem o monarhie, nu suntem o dictatura, nu suntem un regim comunist, sovietic. (…) Rusia nu are o agenda imperialista. Moscova respecta suveranitatea si nu s-ar amesteca in politica interna a oricarei tari. Si duce o politica buna, onesta. Suntem martorii acestui lucru chiar si in Ucraina. (…) Nu trebuie sa uitam ca Rusia nu are interese hegemonice in Europa, dar americanii au. Cinstit vorbind, Uniunea Europeana nu este o entitate europeana originala – este un proiect transatlantic imperialist. Nu serveste intereselor europenilor, ci intereselor administratiei de la Washington. „Uniunea Europeana” este, in realitate, antieuropeana. Iar „Euromaidanul” este de fapt „anti-Euromaidan”. Neonazistii violenti din Ucraina nu sunt nici „nationalisti”, nici „patrioti”, nici „europeni” – sunt oamenii americanilor pur si simplu. Acelasi lucru e valabil si pentru gruparile pentru drepturile homosexualilor si organizatii precum FEMEN sau gruparile de protest liberale de stanga”.

Cat de influente sunt, pana la urma, opiniile lui Aleksandr Dughin?

Pe marginea interviului cu acesta din vara lui 2013, Vocea Rusiei nota: „Din start, multi comentatori si „experti” in geopolitica vor interpreta o asemenea prognoza ca fiind „deplasata”, dar experienta demonstreaza ca multe dintre prognozele controversate facute de Aleksandr Dughin s-au adeverit. In 2000, analistii pro-occidentali au fost amuzati de prognozele referitoare la o „criza de sistem” ce urma sa cuprinda Europa si SUA. Acum, criza de sistem a devenit realitate si nu este nimic amuzant in asta. Deseori, Aleksandr Dughin are privilegiul de a lansa in spatiul public niste paradigme care ulterior se regasesc in diverse conversatii institutionale, deci ipotezele mentionate de geostrategul rus nu trebuie tratate cu superficialitate.”

Cel putin partial, „prognozele” lui Aleksandr Dughin referitoare la Georgia/Osetia deceniul trecut, sau la Ucraina/Crimeea in prezent s-au materializat, dupa cum reiese si din articolul Spiegel mentionat mai sus

In prezent, presa occidentala isi indreapta ochii spre Uniunea Eurasiatica – „echivalentul” UE in spatiul fost sovietic, pregatit de cativa ani printr-o uniune vamala Rusia-Kazahstan-Belarus, care ar urma sa intre in vigoare efectiv in 2015 si care ar urma sa tina piept UE, SUA si Chinei. Un proiect in linie cu teoriile promovate de Aleksandr Dughin si alti ideologi ai „traditionalismului” rus. Pe cand Euromaidanul de la Kiev era cuprins de violente, in cele trei tari membre ale uniunii vamale aveau loc proteste impotriva unei noi interdictii – aceea referitoare la lenjeria de corp din dantela. Stirea „exotica” era luata ca reper de serioasa publicatie The Guardian intr-o analiza despre sansele proiectului eurasiatic al lui Vladimir Putin, in timp ce peste Ocean publicatii precum Boston Globe considera ca strategia pe termen lung al lui Putin, aceea referitoare la alianta eurasiatica, ar fi singurul lucru predictibil in ceea ce face liderul rus, pe fondul crizei din Ucraina.

Sursa: hotnews.ro

10 COMENTARII

  1. Ziua bună!
    @ Oriana și nu numai
    Există și o carte a unui autor român pe această temă, cuprinzând șase secțiuni: teoreticieni, experimentatori, executanti, victime, colaboratori, profitori. Pe lângă sinteza cuprinzătoare a originii și evoluției sistemelor criminale care au moșit comunismului mondial, avem și imaginea mascată a lui în România. Cartea se numește „Holocaustul roșu”, este scrisă de doctorul Florin Mătrescu, are deja trei ediții, revizuite fiecare, cu un aparat de note și bibliografie impresionantă. O să redau un fragment dintr-un interviu acordat de doctorul Mătrescu lui Cornel Patrichi: „În paralel, doctorul Florin Matrescu a ramas un observator atent al fenomenelor politice contemporane. Cartea Holocaustul rosu este rezultatul acestor cercetari personale, care, prin sagacitatea lor, neconventionala astazi, îl marcheaza pe oricare cititor. Pe data de 7 septembrie 2006, Florin Matrescu, împreuna cu alti intelectuali români, a realizat la Cluj un autentic proces al comunismului. Actiune care, din nefericire, nu s-a bucurat de atentia cuvenita din partea presei si a prietenilor lui Vladimir Tismaneanu, inchizitorul “epocii de aur”. N-a înteles atunci ca “tot noi” trebuie sa facem rechizitoriul “holocaustului rosu”…”. Raportul Tismăneanu e o rușine, o spoială de mântuială instrumentată tocmai pentru a disimula adevărata problemă, rădăcina adâncă a răului din societatea românească, adică, ascunderea sub preș a murdăriei. Din păcate, sau din fericire, după cum bine observa cineva, preșul e din ce în ce mai mâncat, mai rupt, și rahatul începe să se ițească prin găuri, mustind. Până nu se va discuta la lumina zilei, cu informațiile brute pe masă și cu reconcilierea în inimi, românii vor rămâne divizați și păpușarii, cu ale lor prea multe cozi de topor, vor învinge. Problema asta o au artizanii Europei unite, aici ne-am putea aduce și noi aportul decisiv. Pentru a înțelege ce vreau să spun, citiți lucrarea lui Paul Ricoeur, „Despre traducere”.
    Altfel, Dughin are dreptate în filmulețul privind postmodernismul. Dacă veți citi scurta dar percutanta carte a lui Serafim Rose, „Nihilismul. Rădăcina revoluției în epoca modernă”, veți vedea de ce. Și noi avem postmodernism, dar fără postmodernitate. Forme fără fond, ca să ne întoarcem la ideile celui care a dat ora exactă și direcția în cultura României moderne, Titu Maiorescu. Din păcate, sau, din nou, din fericire, cine știe, cursul României pe calea modernității ne-a fost alterat de o formă hibridă de comunism. E grăitor, de exemplu, faptul că noi nu am avut un filosof marxist adevărat, așa cum maghiarii l-au avut pe Gyorgy Lukacs. De ce oare? Pentru că fibra noastră respinge organic această ideologie. Nu degeaba Marx ne-a declarat popor antirevouționar, menit stârpirii de pe fața pământului.
    Eu nu m-am lămurit încă despre Dughin. George Roncea îl desființează pe blogul său, pe baza postfeței semnate de profesorul Ilie Bădescu la principala sa carte, „Bazele geopoliticii” (http://www.ziaristionline.ro/2011/01/23/exclusiv-ilie-badescu-despre-dughin-si-bazele-geopolitice-cea-mai-importanta-analiza-despre-rusia-din-ultimii-20-de-ani/). Este clar, totuși, faptul că noi, românii, abia acum începem să-l descoperim. Mă deranjează, totuși, faptul că articolul acesta are niște surse care-mi sugerează tendențiozitate. Un subiect de calibrul acesta nu-l prezinți cu informații de pe Wikipedia. Se pare că politica de azi a Rusiei a fost puternic influențată de către fabulosul filosof român, Jean Pârvulescu, cel care prin intermediul amicului său, Alexander Dughin, „a nășit” gruparea „putiniană” Nashi („Ai noștri”). Prin urmare, rădăcinile problemei sunt infinit mai greu de descifrat, fapt pentru care, dacă mai vreți să aduceți subiectul în discuție, căutați , vă rog, surse mai credibile decât Wikipedia. Și, din nou, fără Vocea Rusiei la început, pentru că, după a mea părere, asta arată tendențiozitate. Dar, de fapt, asta nu mă miră, având în vedere faptul că ați preluat de la hoțnews.
    Doamne ajută!

  2. Pentru toate loazele mancurte iubitoare de Rusii pravoslavnice:

    Incolonarea, si mars cu totii in Transnistria „cea vecina si pretina” sa va traga aia atata dragoste ruseasca pentru romani si romanism de n-o sa puteti duce … dragostea aia profunda si „pidosnica”, cum va place voua … si dupa traditionalul: „davai tezaur, davai ceas, davai palton, davai tot ce aveti” … 😆 😆 😆

    Sunteti oare atat de tradatori si dusmani ai tarii voastre, sau sunteti doar idioti fara nici un neuron???

    DOAMNE, APARA ROMANIA!!!

    • Sandukan, avem si prosti si tradatori..
      cum altfel ne explicam prezenta lichelelor politice care astazi trag Romania spre Eurasia condusa de Rusia lui Putin…dar si a celor 7 mil care din neghiobie le-au acordat dreptul de a ajunge la conducere.
      Ciuma rosie de la guvernare are doua mari obiective: sa faca jocul papusarilor de la rasarit, aruncand din nou tara intr-un sistem inchis, criminal, nedemocratic
      ..si protejarea sistemului mafiot, a infractorilor imbogatiti prin frauda, hotie, abuz, trafic de influenta, carora acum le tremura fundul ca ar putea ajunge dupa gratii.

      Omenirea are memorie scurta..a uitat comunismul, gulagul, siberia, Cehoslovacia 68, Afganistan…ororile si crimele ultimului secol.

        • ..pentru reimprospatarea memoriei

          „Regimurile comuniste sunt responsabile pentru un număr de decese mai mare decât oricare altă ideologie sau mișcare politică, inclusiv Nazismul. Statisticile victimelor fac referire la execuții, distrugerea intenționată a populației prin foamete, și decesele cauzate de deportări, muncă forțată, etc
          Nr. estimativ de victime se ridica la 100 mil.” (sursa: „Cartea neagra a comunismului: crime, teroare, represiune”)

    • la citirea articolului m-au trecut toti fiorii…brrrr!!!
      Dumnezeu sa ne ocroteasca!

      • Sarut mainile, Oriana 🙂

        Iesisem de aici, dar inainte sa inchid comp-ul am dat cu ochii pe aicea si am vazut postarea ta de raspuns …

        Ca exista multa prostie, nu ar fi mare bai … ba chiar „saracia cu duhul” ar fi o calitate, daca nu ar fi deturnata si pervertita de satanele ce ii vaneaza si ii atrag spre IADUL CEL VESNIC AL MINCIUNII SI URII …

        Eu cred ca „saracia cu duhul” este o stare de gratie a oricarui bun crestin, atat timp cat nu este ispitita de satane, si provocata sa se considere mai desteapta decat BUNA JUDECATA si BUNUL SIMT! … intelepciunea populara spune asta hatru si cu ironie fina: „PROSTUL NU E PROST DESTUL, DACA NU E SI FUDUL!”

        Cat despre spaimele sataniste care vor sa ne sfasie sufletele si ne dezorienteaza, spre a cadea in capcane placute MORGOTH-ului de la rasarit, eu imi aduc aminte ca eram la fel de disperati chiar si inainte de 1989, cand parca nu mai era nici o speranta sa scapam vreodata de ciuma comunismului …

        Imi aduc aminte totusi ca atunci cand eram la un pahar de bautura cu niste prieteni buni, le spuneam ca sistemul ala comunist, indiferent cat de fioros ar parea, odata si odata o sa se pabuseasca precum un castel din carti de joc … aia se uitau la mine ca la nebun, sau ca la unul care a baut prea mult, SI GANDEAM EU INSUMI CA PROBABIL SUNT NEBUN SA CRED ASA CEVA … totusi credeam cu tarie ca Dumnezeu va face sigur o minune si ne va scapa … iti dai seama ce am simtit cand m-am trezit direct pe strazi, printre gloante, in decembrie 1989 ?

        Si acuma simt, ca daca nu ne pierdem speranta, CREDINTA IN VICTORIA BINELUI, Bunul Dumnezeu va face iarasi o minune ca sa isi salveze poporul de satane … NU STIU CUM, dar cred ca imperiul Sauronului de la rasarit se va darama tot din interior … caci stiu bine ca nici poporul rus nu mai inghite tirania si crima de stat SI S-AR PUTEA SA ASISTAM IN CURAND LA UN „MAIDAN” RUSESC CHIAR IN PIATA ROSIE, DIN FATA KREMLINULUI!

        Sarut mainile Oriana, sa ai o noapte buna si sa te rogi Bunului Dumnezeu PENTRU BINE PE TOT PAMANTUL …

        DOAMNE, AJUTA ROMANIA!!!

        • Esti optimist, Sandukan :)..sa te auda Bunul Dumnezeu!
          Ne rugam si speram intr-o minune, precum bine scrii.
          Multumesc!..de asemenea si tie..noapte linistita si multa sanatate! 🙂

  3. Antihristul a sosit, avem si noi loazele noastre in tara! Sa ne aliniem si s-o luam spre taigaua ruseasca!, ce bine ne-ar sta! Am uitat ocupatia acestor satrapi alterati, deportarile si crimele facute, acuma bagam si ortodoxia, ca sa fie tacamul complet! Pana nu e prea tarziu..: lepadati-va de Satana, aceasta satana rosie, criminala si …puturoasa!

Comentariile sunt închise.