Votul pentru alegerea primarilor, consilierilor judeţeni şi locali a început, duminică, la ora 7.00. 18.274.891 de români sunt aşteptaţi la urne pentru a-şi exprima opţiunea electorală. Votul se încheie la ora 21.00. Ca de fiecare dată, nu lipsesc neregulile.
ALEGERI LOCALE 2016. Ce mite electorale au primit românii
Poliţiştii au întocmit un dosar penal în judeţul Dolj după ce au fost sesizaţi de un cetăţean că un candidat pentru funcţia de consilier local i-a oferit o bicicletă, în timp ce ofiţerii de poliţie din Bucureşti au întocmit un dosar penal pentru infracţiunea de instigare la fraudă la vot pe numele unei persoane care este membru al unei secţii de votare, a declarat, duminică, purtătorul de cuvânt al MAI, Monica Dajbog, potrivit Agerpres.
„În judeţul Dolj, poliţiştii au întocmit dosar penal după ce au fost sesizaţi de un cetăţean că un candidat pentru funcţia de consilier local i-a oferit o bicicletă, în valoare de 240 de lei, pentru a-l vota. Ofiţerii l-au identificat pe candidat şi au găsit asupra lui suma de 2.170 de lei şi 30 de euro, precum şi o agendă în care avea scrise numele şi datele a 101 persoane din localitate. Banii şi înscrisurile au fost ridicate pentru continuarea cercetărilor„, a spus Monica Dajbog, care a prezentat situaţiile sesizate de la ora 15,30 până la ora 18,30.
Purtătorul de cuvânt al MAI a mai informat că în localitatea Calafat s-a întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de fraudă la vot în forma tentativei, după ce doi alegători au primit câte două buletine de vot pentru alegerea primarului. „Unul dintre alegători a aplicat ştampila ‘Votat’ pe ambele buletine de vot. Acestea nu au fost însă introduse în urna de vot„, a precizat Monica Dajbog.
Ea a adăugat că ofiţerii de poliţie din Bucureşti au întocmit dosar penal pentru infracţiunea de instigare la fraudă la vot pe numele unei persoane care este membru al unei secţii de votare. „Aceasta a înmânat unui alegător două buletine de vot în plus faţă de cele prevăzute de lege. Alegătorul este cercetat pentru infracţiunea de fraudă la vot„, a explicat purtătorul de cuvânt al MAI.
Tot pentru fraudă la vot este cercetat preşedintele unei secţii de votare din Bistriţa-Năsăud. El a votat în cadrul acesteia fără a avea dreptul, întrucât locuieşte în altă unitate administrativ teritorială, a mai spus Monica Dajbog.
„În judeţul Maramureş, poliţiştii au întocmit un dosar penal sub aspectul comiterii infracţiunii de tentativă la fraudă la vot, după ce o femeie a luat de pe masă nouă buletine de vot, dintre care şapte pentru primar şi a intrat cu ele în cabina de vot, ştampilându-le pe toate. La ieşirea din cabină a fost observată de unul dintre membrii biroului electoral al secţiei de votare, care a întocmit proces-verbal de constatare şi a anulat şase dintre cele şapte buletine de vot„, a completat purtătorul de cuvânt al MAI.
Dajbog a precizat că, în judeţul Sălaj, preşedintele unei secţii de votare a fost amendat cu 600 de lei după ce un candidat a reclamat faptul că nu i-a permis accesul în secţia de votare.
Monica Dajbog a reamintit că se poate vota până la ora 21,00, precizând că efectivele MAI rămân în continuare în acelaşi dispozitiv. „După încheierea votării, angajaţii MAI vor fi angrenaţi în misiuni care privesc asigurarea condiţiilor de securitate pentru transportul de către preşedinţii secţiilor de votare a buletinelor de vot şi a celorlalte documente rezultate în urma votării, către birourile electorale judeţene”, a spus Dajbog.
ALEGERI LOCALE PRAHOVA: Ţuică şi bani pentru voturi. Unul dintre candidații din comuna Chiojdeanca, Prahova, a fost prins în momentul în care împărțea mită electorală alegătorilor, mai exact câte 50 de lei și două sticle cu țuică pentru fiecare persoană.
În urma acestui incident, bărbatul s-a ales cu dosar penal, scrie europafm.ro.
Nu a fost singurul incident raportat la Biroul Electoral Județean Prahova. Reprezentanții mai multor partide politice au reclamat faptul că mulți alegători fie și-au făcut poze chiar în cabina de vot, fie și-au fotografiat buletinul de vot.
Ei au fost trădați de zgomotul făcut de telefonul mobil, astfel că au ajuns acum să dea declarații la Inspectoratul de Poliție, pentru că fotografierea în secția de votare este interzisă de lege.
ALEGERI LOCALE 2016. Purtătorul de cuvânt al MAI, Monica Dajbog, a declarat, că de la începerea procesului de votare până la ora 18.30, au fost aplicate 92 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de 42.610 de lei.
„Angajaţii Ministerului Afacerilor Interne au asigurat intervenţia operativă la toate situaţiile care au fost semnalate, tratând cu maximă seriozitate şi fermitate orice încălcare a legii. Până la această oră (18,30, n.r.), au fost sesizate 78 de posibile infracţiuni pentru care sunt cercetate 57 de persoane. De asemenea, au fost aplicate 92 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de 42.610 lei„, a spus Monica Dajbog.
Cele mai multe măsuri sancţionatorii s-au aplicat pentru fotografierea şi filmarea buletinului de vot. „Pentru că se înregistrează în continuare astfel de cazuri, inclusiv situaţii când alegătorii îşi postează buletinul de vot pe reţelele de socializare, reiau anunţul pe care l-am făcut şi în această dimineaţă: această faptă este interzisă de legislaţia electorală şi se sancţionează cu amendă cuprinsă între 600 şi 1.000 de lei„, a spus Dajbog.
ALEGERI LOCALE SIBIU. PNL Sibiu a facut plangere penala impotriva primarului comunei Rosia, judetul Sibiu, acuzandu-l de dare de mita. „Comuna Rosia este locul in care PSD-ul s-a dezlantuit, si-a aratat adevarata fata. Primarul Valentin Aldea a fost prezent inca de la inceputul zilei, in sectiile de votare din comuna Rosia, cu toate ca legea ii interzice, acesta nemaifiind candidat, a incercat sa ii intimideze pe oameni si totul a culminat cu suprinderea clara in momentul in care oferea bani oamenilor care veneau la vot. PNL a sesizat Biroul Electoral Judetean, serviciul de urgenta 112 si va depune plangere penala pentru dare de mita electorala„, se arata in comunicatul PNL Sibiu.
ALEGERI LOCALE GALAŢI. Poliţiştii fac verificări în comuna Cuza Vodă după ce primarul, care candidează pentru un nou mandat din partea PNL, a fost reclamat că a folosit maşina Primăriei pentru transportul urnei mobile la persoane care nu se pot deplasa, transmite news.ro.
ALEGERI LOCALE ARAD. Poliţiştii arădeni au fost sesizaţi cu privire la dispariţia unei ştampile de la o secţie de votare şi fac cercetări, procesul electoral fiind întrerupt pentru scurt timp, potrivit news.ro. PSD a reclamat că s-ar încerca fraudarea alegerilor în satul Chier.
ALEGERI LOCALE BUCUREŞTI. Doi alegatori s-ar fi plans ca ar fi primit buletine de vot gata stampilate la o sectie de votare din cartierul bucurestean Ferentari, insa momentan nu s-a confirmat vreo posibila frauda electorala, potrivit purtatorului de cuvant al Politiei Bucuresti, Bogdan Ghebaur, citat de hotnews.ro. Un observator independent care a fost dupa incident la fata locului a declarat ca ar putea fi vorba despre eroare umana, dar nu este exclusa nici tentativa de frauda prin metoda „suveica”.
ALEGERI LOCALE GORJ. Preşedinta unei secţii de votare din localitatea Vierşani, comuna Jupâneşti, a fost amendată de către poliţişti după ce a însoţit în cabina de vot o persoană cu dizabilităţi, au declarat surse din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Gorj, potrivit Agerpres.
Preşedinta secţiei ar fi trebuit să îi solicite votantului să îşi aleagă o altă persoană din comisia de votare care să îl însoţească în cabină.
ALEGERI LOCALE DOLJ. Un candidat PSD la Consiliul Local al comunei doljene Braloştiţa este audiat de poliţişti pentru coruperea alegătorilor, în urma unei plângeri în care se arăta că i-ar fi oferit unui localnic o bicicletă şi 40 de lei ca să îl voteze, potrivit news.ro.
ALEGERI LOCALE GALAŢI. Poliţiştii din Galaţi vor deschide un dosar penal pentru abuz în serviciu şi delapidare după ce un candidat PNL a formulat o plângere în care arăta că maşina Primăriei comunei Vârlezi a fost folosită pentru transportul unor persoane la Târgu Bujor, pentru a-şi face buletine de identitate.
Citiți articolul integral pe romaniatv.net.