TOPSHOTS Pro-independence Catalans, members of Omnium Cultural and National Assembly of Catalonia -ACN- demonstrate in support of the independence referendum planned for November 9 at Catalunya square in Barcelona, on October 19, 2014. Opposition parties in Catalonia on October 15 demanded a snap regional election after pressure from Madrid forced leaders to water down plans for a vote on independence from Spain. AFP PHOTO/ LLUIS GENE

O coaliţie separatistă care a promis independenţa regiunii spaniole Catalonia a obţinut victoria în alegerile regionale de duminică, relatează DPA în pagina electronică. Cu 7,6 milioane de locuitori, Catalonia, cea mai bogată regiune a Spaniei, înglobează aproximativ o cincime din avuţia Spaniei şi este considerată „uzina ţării“, fiind cea mai industrializată dintre cele 17 regiuni autonome spaniole.

Alianţa separatistă condusă de către liderul catalan Artur Mas a obţinut 72 din cele 135 de mandate ale Parlamentului catalan, după numărarea a 99% din voturi.

Lista lui Mas, „Junts pel si” (Împreună pentru da), a obţinut 62 de mandate dintre aceste mandate, iar „Candidatura d’Unitat Popular” (CUP, extremă stânga) zece. „Am câştigat”, a declarat Mas după numărarea voturilor.

Alianţa a obţinut o eventuală majoritate absolută (47,8%) în Parlament, dar nu şi majoritatea voturilor exprimate.

„Separatiştii au pierdut plebiscitul”, a declarat liderul socialist Pedro Sanchez, referindu-se la acest eşec al separatiştilor de a obţine majoritatea voturilor exprimate.

Alegătorii din această regiune bogată din nord-estul ţării şi-au exprimat opţiunile politice duminică, în cadrul unui scrutin catalogat de către Mas drept un „referendum” pe tema despărţirii Cataloniei de Spania. Mas a format această alianţă separatistă înainte de alegeri, anunţând că o victorie a coaliţiei va însemna independenţa celor 7,6 milioane de catalani în următoarele 18 luni.

Partidul lui Mas, „Convergència Democràtica de Catalunya” (CDC, la putere), s-a alăturat mai vechilor săi rivali din cadrul „Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) şi altor grupări cetţeneşti pentru a forma „Junts pel si””.

Pentru a obţine majoritatea absolută de 68 de mandate, lista lui Mas se poate alia cu „Candidatura d’Unitat Popular”.

Aproximativ 77% dintre cei 5,5 milioane de catalani cu drept de vot au participat duminică la scrutin, o prezenţă cu aproximativ zece puncte procentuale mai mare decât la ultimele alegeri regionale, în 2012.

Premierul spaniol Mariano Rajoy a anunţat că Guvernul nu va permite, în niciun caz, secesiunea Cataloniei.

„Nimeni nu va distruge unitatea Spaniei”, a declarat el.

Politicieni din Uniunea Europeană (UE) au avertizat că o Catalonie independentă nu ar face parte nici din Uniune şi nici din zona euro.

Mas a vrut să organizeze un referendum pe tema independenţei regiunii în noiembrie, însă Curtea Constituţională spaniolă a declarat un asemenea vot ilegal, după ce Madridul a depus plângere în acest sens.

„Uzina ţării”

Cu 7,6 milioane de locuitori, Catalonia, cea mai bogată regiune a Spaniei, înglobează aproximativ o cincime din avuţia Spaniei şi este considerată „uzina ţării“, fiind cea mai industrializată dintre cele 17 regiuni autonome spaniole.

Potrivit Ziarului Financiar,  Produsul Intern Brut (PIB) al Cataloniei independente ar fi de 245 miliarde de euro, fiind a 34-a economie la nivel mondial, mai bogată decât Româ­nia (148 miliarde de euro), Portugalia (172 miliarde de euro) sau Hong Kong, potrivit calculelor Orga­ni­za­ţiei pentru Cooperare şi Dezvol­tare Eco­no­mică. PIB-ul per capita ar putea ajunge până la 28.000 de euro, mai mare decât cel al Coreii de Sud, decât cel al Israelului şi chiar mai mare decât cel al Italiei (25.000 de euro în 2013).

Catalonia este principala destinaţie turistică din Spania, unul din patru turişti străini care au vizitat ţara iberică alegând regiunea semiautonomă.

Avertismentul Băncii Centrale a Spaniei: Ieşire din zona euro şi din UE

Dacă regiunea Catalonia va solicita independenţa faţă de restul Spaniei, va fi obligată în mod automat să iasă din zona euro şi probabil din Uniunea Europeană, a declarat luni guvernatorul băncii centrale spaniole, Luis Maria Linde, transmite Reuters.

Incertitudinile şi tensiunile legate de rezultatul alegerilor regionale de dominică, care ar putea duce la solicitarea în mod unilateral a independenţei, afectează băncile catalane şi spaniole, a spus Linde, avertizând că acestea ar pierde accesul la facilităţile de la Banca Centrală Europeană.
Marile bănci spaniole au avertizat la rândul lor, vineri, că separarea Cataloniei ar reprezenta un risc serios pentru stabilitatea financiară a regiunii.

Avertismentul a avut loc în condiţiile în care sondajele de opinie sugerează că separatiştii catalani sunt pe cale să obţină duminică o majoritate strânsă în Parlamentul Cataloniei, suficient pentru a putea lansa un plan de separare, în următoarele 18 luni, potrivit preşedintelui catalan Artur Mas.
„Ieşirea din zona euro ar fi automată, exit-ul din Uniunea europeană ar fi implicit”, a afirmat Luis Maria Linde în timpul unui eveniment la Madrid.

Alegătorii scoţieni au primit avertismente similare în legătură cu posibila ieşire a Scoţiei din UE, în cazul în care ar fi optat pentru independenţă, în referendumul care a avut loc anul trecut. Scoţienii au optat până la urmă pentru rămânerea în Marea Britanie, chiar dacă iniţial numărul separatiştilor era mai mare. Votul a fost urmărit cu mare interes în Spania.

Şeful Băncii Spaniei a mai spus că nu este îngrijorat de rezultatul alegerilor generale aşteptate să aibă loc la sfârşitul acestui an, atâta timp cât noul Guvern va continua actualele politici de consolidare fiscală. Măsurile Spaniei de reducere a unuia dintre cele mai mari deficite bugetare din zona euro au fost esenţiale pentru recâştigarea încrederii pieţelor, după ce Guvernul a fost nevoit să solicite un program de salvare în 2012, pe fondul creşterii puternice a costurilor de finanţare.

Partide de opoziţie precum formaţiunea de stânga Podemo, similară partidului elen de extremă stânga Syriza, şi Ciudadanos, favorabil mediului de afaceri, au câştigat popularitate ca efect al măsurilor de austeritate nepopulare.

Economia Spaniei a înregistrat în trimestrul al doilea o creştere de 1% faţă de trimestrul anterior, printre cele mai mari din UE.

sursa: gandul.info