Mii de hectare de floarea soarelui risca sa putrezeasca pe camp in vestul tarii, deoarece pentru cultivatori nu mai e rentabil sa o culeaga.

Producatorii se plang ca pretul pe care il primesc pentru seminte e mult mai mic decat in anii trecuti si nu le acopera nici macar cheltuielile.

Unii au incercat sa gaseasca peste granita o piata mai buna, dar nici producatorii unguri de ulei nu sunt mai darnici.

Singura solutie, spun consultantii in agricultura, este ca fermierii sa puna mana de la mina si sa isi faca propria lor fabrica de ulei.

Desi lanuri intregi de floarea soarelui sunt coapte, cultivatorii nu o recolteaza deocamdata. Daca ar face asta, faliment ar scrie pe ei. Floarea soarelui se vinde cu doar un leu pe kilogram, iar ei nu si-ar scoate nici macar investitia. Este si cazul unui barbat care a semanat anul acesta 300 de hectare de floarea soarelui.

Florin Ciurdariu, cultivator: „Situatia este una critica. Cred ca ar fi mai bine sa o tocam decat sa o recoltam. Pai, la preturile astea recuperam doar costul motorinei.”

Producatorii se plang ca in Romania pretul cerealelor este stabilit la bursele din Paris si Chicago si nu are nicio legatura cu agricultura noastra. Si asta pentru ca strainii – francezii sau americanii – spre exemplu, primesc subvesntii consistente si de aceea reusesc sa aiba si profituri uriase. Pe romani i-ar mai salva totusi ceva.

Inginer Alexandru Silaghi: „Cel mai bun lucru este sa recolteze si sa mentina undeva, intr-o magazie, cultura.”

Dar multi nu au depozite si sunt nevoiti sa accepte compromisul pretului mic. In disperare de cauza, producatorii si-au incercat norocul la procesatorii maghiari, dar nici ei nu ofera, anul acesta, mai mult decat echivalentul unui leu pe kilogramul de seminte. Solutia ramane, astfel, una singura:

Marius Stefan, directorul Camerei Agricole Bihor: „Este asocierea producatorilor si sa ajunga sa isi proceseze ei productia agricola si sa valorifice tot.”

Un cultivator cheltuie aproximativ 3.500 de lei pentru un hectar de floarea soarelui. Din cauza ploilor insa de anul acesta si recolta este mai slaba. Astfel, soarta ii bate de doua ori pe producatorii romani.