Centrul Stockholmului, o zona istorica. Se numeste Cartierul Boemilor, un loc cu oameni instariti si cladiri de la 1800, cu locuinte de pana la 200 de metri patrati. Cel care cara geanta grea si se incapatanaeaza sa urce pe creasta acoperisului unui imobil cu 10 etaje, este roman. Il cheama Ion Miler si are o firma care se ocupa cu sisteme de ventilatie. Face diagnoza privind situatia cailor de aerisire de la cladiri si le repara, unde e nevoie.
Respira greu, pentru ca nu este usor sa fii zilnic pe acoperisul Stockholm-ului. Sunt romani, la propriu la inaltime, care isi fac meseria cu ajutorul unor camere video, cu care fac un soi de laparoscopie a blocurilor. Munca lor e importanta, astfel incat suedezii sa nu aiba probleme cu igrasia, mucegaiul, sau mai grav, cu incendiile in sezonul rece.
Ion Miler poarta mereu legitimatia la piept, parca pentru a arata tuturor cu ce se ocupa. Spune ca il recomanda munca si portofoliul firmei sale. E de 10 ani pe piata sistemelor de ventilatie, dupa ce ani de zile a lucrat in Suedia pe post de cosar. Cosaritul este o meserie extrem de cautata in Regat, cat timp suedezii au sezon rece aproape 10 luni pe an si au nevoie sa-si incalzeasca locuintele.
Ion Miler, patron: „Cele mai multe contracte le avem cu locuintele personale, sunt asociatii de locatari, acelea sunt locuintele private. Dar exista si foarte multe firme care detin apartamente si spatii comerciale si atunci, datorita legilor care exista in Suedia, de control al ventilatiei, pentru ca cu asta ne ocupam, trebuie din 6 in 6 ani sa facem aceste controale, si sa le dam un raport pe care il vor trimite mai departe.”
Constanteanul Ion sustine ca legislatia din Suedia si controlul riguros din domeniul imobiliar au dus la aparitia multor firme cu servicii conexe. Inspectia in constructii suedeza are un serviciu aparte, care se ocupa cu spatiile locative. Asociatiile risca amenzi de zeci de mii de euro daca nu comanda inspectiile si nu au raportarile la zi.
Ion Miler: „Grija fata de om, care locuieste acolo, trebuie sa isi spune cuvantul. Dar in momentul in care un proprietar are 60 de mii de apartamente, probabil ca nu il mai intereseaza asa de mult ca toate locuintele sa beneficieze de aceeasi calitate a aerului. Si atunci vine legea si spune in conformitate cu, trebuie sa faci asta.”
Ion Miler vorbeste si despre particularitati in ceea ce priveste traiul la bloc, in Suedia. Unde un rol important il joaca o cheie unica.
Ion Miler: „Toate apartamentele au un dublu sistem de incuietoare. Cel la care proprietarul are cheia, si exista si cel la care politia, pompierii, salvarea, au o cheie universala, noi o numim cheia politiei.”
Citiți articolul integral pe stirileprotv.ro
Bravo lui!
Comentariile sunt închise.