Adrian Sârbu a demisionat din funcția de conducere de la Central-European Media Enterprises (CME), compania care deține Pro TV în România. Potrivit Paginademedia.ro, Sârbu va mai fi angajat al companiei până la 1 ianuarie 2014. Consiliul de director va fi condus de Duco Sickinghe, un membru al boardului.
Potrivit comunicatului companiei, „boardul de directori susține strategia de business pe care Adrian Sârbu a avut-o în ultimul an, inclusiv creșterea prețurilor la publicitate și a celor pentru redifuzarea canalelor”.
„Sunt mândru că am făcut parte din CME timp de aproape 20 de ani și că am asigurat succesul pentru această companie într-o perioadă dificilă. Este o organizație extraordinară cu angajați talentați. Misiunea mea pentru CME este îndeplinită”, a spus Adrian Sârbu în declarația dată publicității după demisia de la șefia companiei.
Inițial, Adrian Sârbu a fost partener al CME, când compania a intrat pe piața din România odată cu lansarea Pro TV, în 1995. Mai apoi, el a fost COO al CME în perioada 2007 – 2009. Din 2009, Sârbu a fost ales președinte și CEO al CME. Sârbu a condus până anul trecut și CET 21, compania care operează grupul Nova în Cehia, dar a renunțat la funcție în aprilie anul trecut.
Adrian Sârbu își prelungise contractul cu CME chiar în luna iulie, pentru o perioadă de trei ani, după cum paginademedia.ro a anunțat AICI. Salariul acestuia era de 1,8 milioane de dolari pe an. Contractul prevede și bonusuri anuale, în funcție de targeturi care pot ajunge la 100% din salariu.
Clauzele de reziliere prevedeau plăți între 3,6 și 5,4 milioane de euro pentru Sârbu. Totodată, conform acelorași clauze, dacă CME rupe contractul mai devreme, Adrian Sârbu va fi numit șeful operațiunilor pe România până în 2020, pentru un salariu de 900.000 de dolari anual.
Cele mai mari venituri ale CME au fost în România
Dintre țările CME, compania mamă a Pro TV, România a adus cele mai mari venituri, pe prima jumătate a acestui an. Astfel, posturile din România au înregistrat venituri 96 de milioane de dolari, în creștere cu aproape un milion de dolari față de aceeași perioadă din 2012. Până în acest an, cea mai bună țară din portofoliul companiei condusă de Sârbu a fost Cehia, dar scăderile de acolo au pus România pe prima poziție.
La nivel general însă, compania Central European Media Enterprises a avut, pe primele șase luni, rezultate în scădere față de aceeași perioadă din 2012: venituri totale de 317,3 milioane de dolari, în scădere cu 61 de milioane față de aceeași perioadă din 2012, potrivit datelor publicate de companie. CME s-a afundat în pierderi nete de 150 de milioane de dolari, o diferență notabilă față de ianuarie – iunie 2012, când compania avea pierderi de doar 10,7 milioane de dolari.