Profesorul Adrian Papahagi dă o definiţie extrem de clară fenomenului de corupţiei din România. Adrian Papahagi consideră că doar statul generează corupţia, în condiţiile în care suprataxează populaţia pentru ca apoi banii să ajungă în buzunarul abonaţilor la contracte cu bani publici ca Ghiţă, Umbrărescu, Cocoş, Niculae sau Hrebenciuc.
„Când vom înțelege că doar statul generează corupție? Între doi particulari poate exista fraudă, înșelăciune, abuz de încredere sau cum vreți să-i spuneți, dar nu corupție.
Privatul te poate înșela: îți vinde un obiect stricat, îți cere un preț exagerat, nu-ți livrează obiectul cumpărat, sau, în cazuri destul de rare, îți fură banii din buzunar sau din cont. Dar nu are cum să îți confiște 20% din tot ce cumperi, 16% din tot ce câștigi, 30-40% din tot ce reprezintă munca ta, pentru ca apoi să-i dea lui Ghiță, Umbrărescu, Cocoș, Niculae sau Hrebenciuc…
Cel mai eficient mod de limitare a corupției este limitarea statului. Un stat minimal e un stat corupt minimal. Dar azi statul e în toate, de la armată și poliție la educație și sănătate, transporturi și distracție. Statul decide că trebuie să mă amuz pe muzică de Untold sau de Festivalul Enescu (prin delegație, în cazul meu, întrucât nu am pus piciorul la niciunul din aceste evenimente subvenționate și din contribuțiile mele)”, a scris Adrian Papahagi, pe Facebook.