Preocuparea exagerată a Ministerului Educaţiei şi a Guvernului pentru loazele care nu au trecut de examenul de bacalaureat îi afectează pe elevii deştepţi şi conştiincioşi, care înţeleg că viitorul se clădeşte prin muncă, nu prin chiul sau plagiat. Absolvenţii cu mediile peste nota 9 îşi văd visurile ruinate din cauza mişmaşurilor şi a hoţiilor din interiorul Ministerului Educaţiei. Faptul că DNA anchetează de peste 5 luni modul în care firma Romdidact a obţinut un contract exclusiv pentru tipărirea diplomelor a paralizat activitatea din minister.
A doua zi după afişarea rezultatelor, ministrul Remus Pricopie a dat un ordin prin care vreme de un an nu vor fi eliberate diplomele. Absolvenţii nu pot să se înscrie la facultăţile europene fără aceste documente.
Timp de 5 luni, de când DNA anchetează modul în care o firmă, care funcţiona până în 1989 ca direcţie în cadrul ministerului, a obţinut un contract de exclusivitate privind tipărirea diplomelor, Ministerul Educaţiei nu a fost capabil să ia o decizie clară şi corectă. Sute de tineri şi-au văzut visurile spulberate din cauza prostiei şi a incompetenţei ministeriale. Este vorba despre cei mai buni elevi, care au obţinut note peste 9 şi au vrut să studieze într-o facultate serioasă, europeană. Unii dintre ei s-au preocupat luni de zile de echivalarea unor materii, ca să le crească şansele de a fi admişi. Totul a fost în zadar. Ministerul Educaţiei este mai preocupat de fentarea legii, pentru ca loazele politicienilor să poată merge la facultate, decât de cei care au ştiut să înveţe temeinic.
Bucuria luării Bacului a fost scurtă
S.A. a fost o elevă serioasă şi nu prea a cunoscut tentaţiile oraşului. Visul ei a fost să absolve Medicina în Germania. Ani la rând, pe lângă studiul pentru materiile de Bac, ea lua lecţii de germană. Eforturile financiare ale părinţilor au fost pe măsură. Pe 7 iulie, s-au afişat rezultatele la examenul de bacalaureat, dar S.A. nu s-a apucat să sărbătorească succesul obţinerii mediei de 9,38, ci a dat fuga să-şi legalizeze adeverinţele eliberate de liceu şi să se înscrie la două facultăţi. A alergat şi a cheltuit în zadar. Pe 8 iulie, semidocţii din minister au dat ordinul prin care s-a anunţat că nu se va mai respecta legea, care obligă instituţia să elibereze diplomele în 10 zile de la data afişării rezultatelor. Gafa monumentală nu a fost şi singura. Instituţia anunţa că absolvenţii vor primi adeverinţe noi, într-un singur exemplar, cu termen de valabilitate de 12 luni. Acest ultim „detaliu” i-a năruit orice speranţă lui S.A.
Preocupaţi de scandalurile profesorilor şpăgari, pedofili, agresivi, de introducerea uniformelor în şcoli sau cum să-i ajute pe copiii politicienilor care nu au luat Bacul şi de tot felul de prostii, responsabilii ministeriali nu au aflat că indulgenţa universităţilor străine se opreşte în faţa legalităţii. Ei „nu ştiau” că 15 iulie era data-limită până la care studenţii puteau să se înscrie şi să transmită online diploma de absolvent tradusă şi legalizată. Ei „nu ştiau” nici că 31 iulie este data până la care pot fi trimise actele în original prin poştă. Şi „nu ştiau” că pentru înscriere diploma este obligatorie. Disperată, S.A. a anunţat Centrul pentru înscriere la facultate.
Răspunsul primit de la Hochschulstart Germania
„Sehr geehrte…
Eingescannte Unterlagen können nicht akzeptiert werden. Ihr Antrag ist somit nur gültig, wenn Ihre Antragsunterlagen bis spätestens 31. Juli per Post bei uns angekommen sind.
Bitte fügen Sie Ihrem Antrag unbedingt Ihr Diploma de Bacalaureat in amtlich beglaubigter Kopie und amtlicher Übersetzung bei. Vorläufige Bescheinigungen können leider nicht akzeptiert werden.”
(Documentele scanate nu pot fi acceptate. Prin urmare, cererea dumneavoastră este valabilă numai în cazul în care documentele de aplicare vor sosi prin poştă la noi nu mai târziu de 31 iulie. Vă rugăm să anexaţi la cererea dumneavoastră, neapărat diploma de bacalaureat autentificată, copie şi traducere legalizată).
Ministrul Remus Pricopie a minţit public
Disperaţi de aberaţia emisă, părinţii absolvenţilor au bătut la toate uşile şi au dat toate telefoanele posibile să găsească o soluţie de îndreptare a situaţiei. „Am sunat şi la cabinetul ministrului, unde am cerut o hârtie care să ateste valabilitatea actelor până la eliberarea diplomelor. Mi s-a spus că aşa ceva nu se poate. Ministerul a susţinut permanent că adeverinţele sunt şi trebuie să fie acceptate. Am sunat şi la Centrul Naţional pentru Echivalarea şi Recunoaşterea Diplomelor. Degeaba. Nu a răspuns nimeni la telefon, iar studiind site-ul am văzut că ei se ocupă de studenţii veniţi în România, nu de cei care pleacă. Ca să ne liniştească, inspectoratele şcolare de sector ne-au chemat să mai pună o ştampilă pe adeverinţe, lucru inutil. A fost singura soluţie pe care ministerul a găsit-o. Este un adevărat ghinion pentru absolvenţii din acest an. L-am auzit pe ministru la mai multe posturi spunând că adeverinţele sunt valabile şi recunoscute. A minţit în public. Nu înţelegem de ce a luat măsura asta, mai ales că DNA ancheta firma care tipărea diplomele din februarie, iar în tot timpul ăsta ministerul nu a făcut nimic”, a povestit pentru ziarul PUTEREA mama tinerei.
Absolvenţii români, discriminaţi faţă de cei din UE
Sunt şi universităţi, precum cele din Anglia şi Olanda, care-i testează pe elevi încă din liceu şi acordă echivalări online. Acestor tineri li s-a spus că li se acceptă dosarul, dar în august sau septembrie, când se fac înscrierile, trebuie să prezinte diploma. Germania face selecţia studenţilor în funcţie de mediile obţinute la examenul de bacalaureat. După plata taxei administrative de 238 de euro pe semestru, se mai pune o condiţie: studentul să fie dintr-o ţară europeană. În cazul absolvenţilor noştri este autodiscriminare, pentru că din cauza autorităţilor, tinerii nu pot accesa universităţi din alte ţări.
O întrebare la care nu a răspuns ministrul Educaţiei Remus Pricopie este ce se întâmplă cu bacalaureatul internaţional?
Se pare că în aproape fiecare clasă de liceu teoretic din Bucureşti sunt 2-3 elevi care au vrut să acceseze burse la universităţi europene. Numărul acestora este mai mare în Ardeal, pentru că tinerii vor să meargă la rude în străinătate.
Acum, printre părinţi s-a născut ideea unui proces colectiv îndreptat împotriva Ministerului Educaţiei. Dar tot contribuabilul va plăti prostia de la Educaţie, nu responsabilii.
Citeste articolul integral pe www.puterea.ro