Gâlceava iscată între guvernanți și marile lanțuri de supermarketuri, acuzate că au început să majoreze prețurile tocmai pentru a avea de unde să le reducă începând cu 1 iunie, când noua cota TVA pentru alimente (9%) va intra în vigoare, amintește de măsurile lui Vladimir Putin, care stabilea el singur, prin vizite surpriză în magazine, prețurile de la raft.
În anul 2010, într-un efort de a-și apropia electoratul, Vladimir Putin, pe atunci primul ministru al Rusiei, lua un set de măsuri care să sprijine atât consumatorii, cât și producătorii ruși. Astfel, Putin reducea cota TVA pentru unele produse alimentare și modifica regulile de comerț în favoarea procătorilor locali. Mai mult, pentru a fi sigur că măsurile vor aduce atât ieftinirile promise rușilor de rând, cât și avantajele așteptate de producători, Putin urma să se asigure personal că marile lanțuri de magazine sunt receptive. Mai precis, însoțit de un întreg alai de consilieri, miniștri și reprezentanți ai presei, Putin pornea într-un turneu de vizite neoficiale (și surprinzătoare) prin magazinele marilor retaileri.
Acolo, cu propriile liste în fața ochilor, primul ministru rus (care avea să câștige la scurt timp un nou mandat de președinte) compara efectele așteptate de guvernul de la Kremlin cu rezultatele din magazine. Dacă existau derapaje, Putin le corecta personal, trecând prețurile “corecte” în locul celor “incorecte”. Desigur, într-o democrație ca a Rusiei, lanțurile de retail se conformau încă de a doua zi, când prețurile dictate de Putin înlocuiau pe raft prețurile din ziua vizitei sale în teren.
Campania a avut efectele așteptate, iar populistele măsuri implementate – tot populist – de Putin i-au mulțumit pe rușii de rând. Guvernanții lor le dovedeau că țara nu aparține marilor companii.
Între buzunarele consumatorilor și profiturile lanțurilor de retail
Păstrând proporțiile și schimbând contextul, reprezentanţii marilor lanţuri comerciale din România au fost audiaţi, marți, la Comisia de agricultură pentru a explica dacă au fost făcute majorări de preţuri în ultima vreme. Acuzele, însă, nu erau bine documentate și nu veneau în urma unor studii comparative serioase, care să nu lase loc de interpretări nefolositoare. În schimb, preşedintele Comisiei de agricultură, Nini Săpunaru, s-a rezumat la a arăta că există mai multe informaţii privind creşterea preţurilor din magazine, iar opinia publică este îngrijorată că reducerea TVA de la 24% la 9% pentru produsele alimentare, nu va duce la scăderea acestor preţuri.
În scurt timp, mai mulți deputați PSD, între care Ioan Dârzu și Liviu Harbuz, aveau să declare că trebuie combătută orice creştere abuzivă a preţurilor şi încercare a unei “specule” în perioada în care se implementează reducerea TVA. Alt deputat PSD, Petre Daea, opina că reducerea TVA a fost înţeleasă greşit şi îi întreba pe reprezentanţii marilor lanţuri comerciale la ce produse au fost modificate preţurile şi de s-a făcut acest lucru.
În replică, reprezentantul Carrefour, Florin Căpăţână, vicepreşedinte al Asociaţiei lanţurilor comerciale, răspundea că nu există nicio modificare de preţ şi că niciodată lanţul pe care îl reprezintă nu a făcut o speculă: “Noi nu am făcut nicio majorare de preţ şi vom menţine aceleaşi preţuri până când TVA va ajunge la 9%. Există situaţii de promoţii, acelea noi le monitorizăm şi le punem într-un preţ promoţional cu etichetă promoţională, iar ele se pot întoarce în raion cu un alt preţ. În legătură cu celelate preţuri, la noi vă asigur că nu avem preţuri care au crescut, să fie o diferenţă de 3-4%. Aceste acuzaţii, deoacamdată nu sunt justificate pentru lanţul pe care îl reprezint, or fi situaţii particulare, dar mă îndoiesc”, a explicat Căpăţână.
Scuze, acuze și răspunsuri
Şi reprezentanţii Auchan, Cora şi Kaufland au susţinut imediat că nu au majorat preţurile în ultima vreme şi că reducerea TVA va fi aplicată 100% în favoarea românilor. “Nu vom face măsuri speculative pentru a mări preţurile. Vă garantăm că nu am operat majorări de preţuri şi nu vom opera. Nu s-a umblat la niciun preţ”, au spus aceştia.
Preşedintele Comisiei, Nini Săpunaru, a spus, după audieri, că Guvernul, prin instituţiile sale, este cel care poate să controleze evidenţa contabilă. “În mod cert există nişte informaţii că au început să crească preţurile. Noi nu avem posibilitatea ca Parlament al României să monitorizăm aceste preţuri, însă Guvernul îl are prin agenţii, prin organisme de control, există ANPC, există ANAF, pentru că au un întreg aparat de lucru cu care pot opera. Din discuţiile cu reprezentanţii Consiliului Concurenţei legislaţia îi conferă dreptul Guvernului de a interveni în acest control al preţurilor, pentru că există o poziţie dominantă pe piaţă, dânşii, ca lanţ total, controlează peste 50-60-70% din piaţa de profil şi poate este dreptul Guvernului să intervină pe această monitorizare şi control al preţurilor”, a susţinut Săpunaru.
Discuțiile actuale vin după ce la începutul lui aprilie, premierul Victor Ponta a anunţa că de la 1 iunie va scădea cota de TVA la 9% pentru „absolut toate alimentele, fără excepţie“ şi le cerea comercianţilor să reducă proporţional preţurile. De asemenea, premierul ruga ANAF să verifice dacă, de la 1 iunie, scăderea TVA se va regăsi şi în preţuri. „Când TVA de 9% intră în vigoare la 1 iunie, trebuie să se ducă aproape toată reducerea în preţ, vă rog să verificaţi, să nu se reflecte doar în profiturile unor comercianţi“, a spus Ponta.
Cu cât trebuie să scadă prețurile
Firește, reprezentanţii industriei alimentare se declarau mulţumiţi de reducerea TVA (pentru care militaseră ani la rând) şi promiteau că această măsură se va reflecta cu siguranţă în preţurile la raft ale alimentelor. Însă între aşteptările lor existau, încă de atunci, diferențe: patronatele avansau cifre sensibil mai optimiste decât sindicatele, astfel că prețurile la raft erau date mai mici ba cu 15%, ba cu cel mult 12% sau chiar 10%.
Articolul integral îl citiţi pe adevarul.ro
Reprezentantii Aucha, Cora, Kaufland, Carrefour nu o sa spuna niciodata adevarul, chiar daca le pui preturile in fata ochilor. Mai degraba isi vand parintii si copiii decit sa isi piarda posturile. Bineinteles ca le e frica de patronii din strainatate de aceea acesti indivizi certati cu poporul roman nu trebuie bagati in seama.
Comentariile sunt închise.