Decizia Republicii Moldova de a semna înțelegerea de la Vilnius cu Uniunea Europeană, în detrimentul Rusiei, la care se adaugă declarația lui Traian Băsescu, Președintele României, că dorește reunirea cu republica de la est de Prut, au provocat represalii din partea Rusiei și a sparatiștilor din Trasnistria.
Pe 5 decembrie, concomitent cu instalarea stării de alertă maximă a armatei din Transnistria, separatiștii din Tiraspol au descins în forță în liceul românesc „Lucian Blaga”. Motivul acestei acțiuni este pretinsa plângere de neplată a profesoarei de limba franceză, Galina Zagordonîi. Directoarea adjunctă a declarat că forțele de ordine au avut un comportament abuziv și au folosit un limbaj agresiv, amenințător. Conducerea instituției a refuzat să colaboreze, deoarece liceul „Lucian Blaga” este sub autoritatea Ministerului Educației de la Chișinău, nu a autorităților ilegitime de la Tiraspol.
În ceea ce privește reacția Rusiei, este cunoscut faptul că Președintele Vladimir Putin a amenințat impunerea embargoului asupra mărfurilor și neprimirea pe piața muncii a muncitorilor din statele semnatare ale acordului de la Vilnius. Vinurile moldovenești nu mai pot fi comercializate în Rusia din 10 septembrie și ar fi trebuit ca interdicția să fie anulată la 30 noiembrie. „Pe neobservate au trecut şi cele 10 zile( de la declarația lui Iurie Leancă), dar despre ridicarea embargoului nu se aude nimic. După declaraţiile Preşedintelui român Traian Băsescu precum că următorul obiectiv al României, după intrarea în NATO şi aderarea la Uniunea Europeană, este unirea cu Republica Moldova, nici nu cred că vinurile moldoveneşti pot reveni degrabă pe piaţa rusească. Posibil că declaraţia a fost o surpriză pentru conducerea de la Chişinău, dar eu nu aştept nici în anul 2014 o ridicare a embargoului“, a afirmat Vadim Drobiz, unul dintre cei mai reputaţi specialişti ai pieţei băuturilor alcoolice din Rusia.
În același timp, este estimat că aproximativ 600 000 de muncitori moldoveni vor deveni șomeri dacă amenințarea lui Putin va fi pusă în practică. Pentru ca economia Republicii Moldova să reziste, este necesar ca Uniunea Europeană să ofere o alternativă care să suplinească lipsurile determinate de intervenția Rusiei. „Dacă Rusia va lua măsuri de limitare a accesului cetăţenilor moldoveni pe piaţa muncii din Federaţia Rusă, atunci probabil 5-600.000 de cetăţeni ai Republicii Moldova nu vor mai avea acces la locuri de muncă. Este UE pregătită să răspundă în timp real unei asemenea situaţii?” a precizat secretarul de stat Radu Podgorean.
Sa speram ca nu se ajunge la situatia de a se primi vin in schimbul totutor bogatiilor tarii. Ca asta se coace.
Pentru inceput sa creasca ponderea vinului moldobvenesc prin magazinele nostre acum de sarbatori.
Comentariile sunt închise.