Premierul Victor Ponta a anunțat, marți, că s-a ajuns la „un acord de principiu” pentru bugetul pe anul 2015, acord de principiu „pe care azi urmează să-l finalizăm cu FMI, CE și Banca Mondială”, a declarat primul ministru. „Discuțiile tehnice vor continua și azi, dar pe baza acordului de principiu putem finaliza proiectul de buget pe 2015 astfel încât, vineri dimineața, să aprobăm bugetul și să-l trimitem la Parlament”, a precizat Ponta.
Declaratiile premierului:
As dori sa va comunic acordul de principiu pe care azi urmeaza sa-l finalizam cu FMI, CE si Banca Mondiala.
Un acord de principiu legat de bugetul pe 2015.
Discutiile tehnice vor continua si azi, dar pe baza acordului de principiu putem finaliza proiectul de buget pe 2015 astfel incit, vineri dimineata, sa aprobam bugetul si sa-l trimitem la Parlament.
Parametrii se refera la urmatoarele aspecte:
Nu va exista nici o taxa si nici un impozit suplimentar in 2015. Bugetul se inchide fara a introduce in 2015 vreo alta taxa si impozit. COta unica de 16% ramine in vigoare. Exista o taxa care se redcue – taxa pe constructii speciale, de la 1,5 la 1%.
2. Toate masurile – fie de stimulare economica, fie de echitate sociala – ramin in buget: reducerea CAS cu 5% la agajator, scutirea impozitului reinvestit, majorarea pensiilor, dublarea alocatiilor pentru copiii din familii cu venituri reduse.
Mai mult, pastram cresterea salariului minim.
Am obtinut ca in 2015 vom plati si ultimele titluri executorii pe 2016. Este ultima plata pe care o avem de facut si in acest moment inchidem datorii ale bugetului catre diverse categorii de bugetari.
In 2016 nu va mai exista aceasta problema din trecut a datoriilor din trecut.
Datele principale: deficit pe cash de 1,83% din PIB. Un deficit care nu pune o presiune prea mare pe investitii, cheltuieli.
Vom avea in 2015 un buget de 238 miliarde lei, din care 225 venituri si 13 miliarde deficit.
S-a luat in considerare estimarea unei cresteri economice egale cu cea din 2014, de 2,5% din PIB.
Pentru cofinatatrea proectelor europene, sint prevazute sume suplimentare: 19 mld lei pentru proiecte europene plus 9 miliarde lei pentru autoritatile locale.
Toate acordurile deja incheiate privind cresterea veniturilor angajatilor din educatie si sanatate sunt incluse in buget.
Am reusit sa rezolvam o problema importanta – scaderea TVA la pachetele all-inclusive din turism de la 24% la 9%. Era o problema de competitivitate. E un impact de 100 milioane de lei pe buget.
Delegatia FMI-CE-BM va veni pentru review-ul implementarii acordului la sfirsitul lunii ianuarie.
Am anuntat ca daca tendinta cresterii economice si de incadrarea in tintele de deficit se pastreaza, atunci urmeaza sa examinam noi masuri de relaxare fiscala – in special reducerea TVA la produse agricole.
Pe baza acestor date vom intocmi proiectul de buget, il vom trimite Parlamentului.
Vrem trimiterea in Parlament si adoptarea prin acord consensual cit mai larg politic a noului Cod Fiscal si a noilor redevente.
Cei 0,3% din PIB in plus la deficit pentru cheltuieli militare, solicitat la Ecofin, nu este prins aici.
Voi avea o discutie cu presedintele Basescu si presedintele ales Iohannis, pentru ca decizia de derogare se poate lua doar la Consiliul European. Si Romania va cere aceasta derogare, pentru ca sintem la granita cu conflictele din Ucraina. Avem obligatii asumate la Summitul NATO. Dar reprezentantul Comisiei Europene a spus ca nu are mandat pentru asa ceva.
Deficitul este de 1,83% din PIB pe cash, 1,2% din PIB pe ESA.
Structura deficitului pe cash este in acest fel: 1,4% din PIB pe MTO, 0,4% din PIB pentru cofinantarea proiectelor europene. Cei 0,3% pentru Aparare trebuie obtinuti la Consiliul European.
Taxele si impozite locale pentru persoane fizice, nu vor exista cresteri.
De la 1 ianuarie nu e posibila reducerea TVA la produsele agroalimentare la 9%. Daca va exista un trend pozitiv al incasarilor in primul trimestru, acesta va fi primul obiectiv.
sursa hotnews.ro
Comentariile sunt închise.