Secretarul general al Academiei Romane a fost audiat, azi, de politistii de la Investigarea Fraudelor, dupa ce Curtea de Conturi a sesizat ca acesta s-a implicat in vanzarea ilegala, catre un samsar imobiliar, a casei pe care a detinut-o, in Bucuresti, Henri Coanda.

Academicianul Otiman

Vila impozanta, cu etaj din Centrul Bucureștiului, pe bulevardul Lascar Catargiu, intre Piața Romana și Piața Victoriei, are o valoare imobiliara uriasa.   A fost locuita mai intai de fostul prim ministru al Romaniei din 1918, generalul Constantin Coanda, tatal marelui savant, apoi de catre urmașii sai. In 1969, inca din timpul vietii lui Henri Coanda, sora sa, Aida Popovici, a donat Academiei Romane jumatatea sa din imobil (etajul – șapte camere) și alte incaperi din aceeasi cladire, cu scopul de a se realiza un muzeu. Cealalta jumatate a casei (parterul) era deja proprietate de stat, sora acesteia Jeanne Serge Herbert, find despagubita de statul francez, urmare a unui acord bilateral.

Otiman si Jipa, vechi cunostinte

Pe 4 iulie 2008, RAAPPS a predat etajul imobilului Academiei Romane, din partea careia a semnat de primire George Jipa, un samsar imobiliar. El fusese mandatat, pe 17 ianuarie 2008, chiar de Otiman, secretarul general al Academiei (cel audiat, astazi, de politisti)  sa „recupereze” imobilul de la RA-APPS. In aceeași zi, la aceeași ora și la același notar, Otiman a vandut, cu 350.000 de euro, drepturile asupra imobilului, unei asociate a lui jipa, Marina Vivien Slivinschi. Otiman a fost reclamat la Parchet de Curtea de Conturi, dar Executivul a dat o Hotarare de Guvern, pentru amenajarea Muzeului Coanda la parterul casei, incercand „sa acopere” instrainarea etajului catre samsari.

Casa Coanda, care a ajus pe mana Mafiei imobiliare, in loc sa devina muzeu național, prin care toți romanii sa se mandreasca cu cel mai mare inventator din istoria Romaniei, nu este singura afacere a academicianului Otiman cu afaceristul Jipa. Cei doi si-au mai dat intalnire pentru a semna contracte de cesiune a unor terenuri, de mare valoare si pe bani putini, pe malul Marii Negre. Vom reveni.