Casa care trebuia să fie un muzeu național, prin care toți românii să se mândrească cu Henri Coandă – poate cel mai mare inventator din istoria României, a fost dată ilegal pe mâna samsarilor imobiliari. Vinovați de înstrăinarea obiectivului de interes internațional sunt nimeni alții decât capi ai Academiei Române, tocmai instituția care trebuie să păzească valorile acestei țări ca pe ochii din cap.

Imobilul, locuit în trecut de familia Coandă, este o vilă impozantă din buricul Bucureștiului, pe  bulevardul Lascăr Catargiu, între Piața Romană și Piața Victoriei. A fost locuită mai întâi de fostul prim ministru al României din 1918, generalul Constantin Coandă, tatăl marelui savant, apoi de către urmașii săi. În 1969, încă din timpul vietii lui Henri Coandă, sora sa, Aida Popovici, a donat Academiei Române jumătatea sa din imobil (etajul – șapte camere) și alte încăperi din aceeasi cladire, cu scopul de a se realiza un muzeu. Cealaltă jumătate a casei (parterul) era deja proprietate de stat, sora acesteia Jeanne Serge Herbert, find despăgubită de statul francez, urmare a unui acord bilateral.

Casa a fost amenajată ca muzeu dar, în 1977, la cinci ani după moartea lui Henri Coandă,  statul comunist a deposedat Academia de imobil, iar exponatele au fost depozitate la Muzeul Tehnic Dimitrie Leonida, insa multe dintre ele nu au mai fost expuse, din motive de spațiu, nici până astăzi. Muzeul Coandă a devenit pe rând ambasadă pentru diverse țări, ultima dată a Algeriei. Pe 4 iulie 2008, RAAPPS a predat etajul imobilului Academiei Române. Surpriză însă, din partea Academiei nu a semnat președintele Haiduc sau secretarul general Ioan Păun Otiman, ci George Jipa, un afacerist imobiliar. Acesta din urmă fusese mandatat, pe 17 ianuarie 2008, de Otiman, secretarul general al Academiei, să „recupereze” imobilul de la RA-APPS. În aceeași zi, la aceeași oră și la același notar, același Otiman vânduse, cu 350.000 de euro, drepturile aupra imobilului, către Slivinschi Marina Vivien, care este asociată în afaceri cu George Jipa. Otiman a fost reclamat la Parchet de Curtea de Conturi, dar Executivul a dat o Hotarare de Guvern prin care caută să acopere fabuloasa afacere. Urmăriți cazul în această seară la „Nașul”, începând de la ora 21.00.

3 COMENTARII

  1. Si Felix a „cumparat” de la Academie acel institut de studii agricole si terenurile aferente.

  2. Cum este posibil asa ceva?,adica in posturile cu responsabilitate fata de patrimoniul tarii,unde necesita educatie,daruire, cultura, sa ajunga niste scursuri care nu stiu decat sa fure, si mai mult sa fie cumva”iertati?Doamne bunule Dumnezeule,asta e prea de tot!

Comentariile sunt închise.