Scandalul scumpirilor la raft inainte de reducerea TVA a luat forme neasteptate. Joi, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a descins intr-un hipermarket din Capitala (foto), amenintand cu noi controale si sanctiuni in randul retailerilor. Economistii spun ca reactiile guvernantilor sunt populiste si dovedesc „metehne” specifice socialismului.
„Se pot gasi parghii legislative asa incat cei care incearca sa profite de aceasta situatie o luna de zile pana la 1 iunie sa sufere apoi. Important e sa existe un angajament catre cei care se afla pe piata. Toate institutiile statului vor fi mobilizate cu tot ce se intampla acum. E o masura extraordinara care inseamna un efort extraordinar. Sub acest aspect avem o datorie foarte mare. Va promit ca vin peste doua saptamani sa cumpar aceleasi produse de la aceiasi producatori. Trebuie sa vorbesc si cu domnul Nica, sa avem pretul vechi si pretul nou”, a declarat Daniel Constantin, conform B1 TV.
Pentru o economie de piata, cum sustine ca are Romania, declaratiile de mai sus nu suna tocmai bine, mai ales ca sunt facute de un ministru intr-un hipermarket privat, au reactionat pe retelele de socializare specialistii in economie.
In mod normal, preturile sunt reglate de piata, iar institutiile cu atributii legale ar putea fi Protectia Consumatorilor, Consiliul Concurentei sau ANAF, nicidecum Ministerul Agriculturii.
„Se pare ca, macar la nivel declarativ si de imagine, Romania se apropie de Venezuela”, a comentat profesorul de economie Bogdan Glavan pentru Ziare.com.
Preturile s-au liberalizat acum 25 de ani
„Ne-am integrat in Europa, dar, de fapt, noi am ramas cu metehne si cu obiceiuri sud-americane, socialiste, pentru ca in prezent numai in Venezuela mai vine Guvernul si le spune supermarketurilor ce sa faca sau cat sa vanda, ce sa nu vanda si mai ales la ce preturi sa vanda”, a adaugat acesta.
In realitate, lucrurile de acest gen „trebuiau lamurite de foarte multa vreme, de 25 de ani, de cand am liberalizat preturile”.
„Acum, sigur ca Guvernul e tentat sa intretina aceasta iluzie ca pretul alimentelor (si preturile in general) sunt dictate de vanzator si ca preturile sunt atat de mari pe cat este zgarcenia vanzatorilor. In realitate, preturile depind de cerere si de oferta. Vanzatorul nu poate sa ofere un produs cu un pret mai mic decat costul de oportunitate, pentru ca a produce si a vinde ceva costa (…)
Aceasta este problema economica fundamentala: nu putem sa consumam gratis nimic. Nu putem sa cumparam branza, lemn, faina sau oua cu zero lei, desi cred ca ne-ar conveni foarte mult. Preturile exista, sunt o realitate. Ca sunt mari sau ca sunt mici, aceasta este o interpretare subiectiva. Nu cunosc pe nimeni care sa fie multumit cu nivelul preturilor. Cred ca, daca facem un sondaj si intrebam pe absolut oricine daca e multumit de pretul la care cumpara ceva, absolut toata lumea va spune ‘Nu, nu sunt multumit, vreau sa fie si mai mic’, iar daca ii intrebam pe vanzator, el va spune ‘Nu, nu sunt multumit, vreau sa fie si mai mare'”, a mai explicat prof. Glavan.
Inspectii propagandistice care instiga la populism
Totodata, acesta i-a acuzat pe politicieni ca „manipuleaza aceasta stare de spirit si inclina balanta in favoarea cumparatorilor”.
„De ce? Deoarece cumparatorii voteaza, ei sunt multi. Si atunci, incearca sa le ofere o satisfactie facila, organizand astfel de inspectii militaresti sau propagandistice, sau vorbind pur si simplu. Sau, Doamne fereste, luand masuri care sa afecteze preturile.
Sa nu uitam ca noi am avut nu demult candidati la presedintie care promiteau ca daca ajung sa conduca tara vor pune preturi maxime la ulei, la carne – Corneliu Vadim Tudor. Ceea ce vad acum nu mi se pare a fi decat o instigare, o cultivare a apetitului pentru populism, pentru astfel de politicieni si pentru astfel de politici, din partea unor politicieni care se pretind, insa, infinit mai democrati decat persoana la care faceam referire”, ne-a mai declarat Bogdan Glavan.
Polonia, Cehia, Ungaria au facut reforma rapid, noi am batut pasul pe loc
Totodata, intrebat cum comenteaza audierea reprezentantilor retailerilor in Parlament, care a avut loc in urma cu cateva zile, Bogdan Glavan a subliniat mai intai ca „Parlamentul poate sa audieze pe oricine si sa incerce sa lamureasca orice crede de cuviinta” pentru ca acesta este un act democratic.
„Problema este ca oamenii acestia, care fac legi, nu au o minima educatie economica sau nu au consilieri, pentru ca nu ii putem cere fiecaruia sa aiba studii de economie, ar fi absurd, dar nu sunt informati adecvat, nu beneficiaza de ajutor sau de instruire. Si vin cu tot felul de idei pe care economistii le-au demascat ca fiind aiuritoare de doua secole, nu de ieri, de astazi.
In felul acesta, economia si tara asta nu pot sa mearga inainte. Vedeti, de asta am batut noi pasul pe loc. Tari precum Polonia, Cehia, Ungaria au facut reforma rapid – ‘terapie de soc’ sau cum s-a numit ea -, au liberalizat economia rapid, au privatizat rapid si au scapat de toate problemele cu care noi am ramas (coruptie, ineficienta etc.) pentru ca nu am facut ceea ce au facut ei.
In loc sa copiem sau sa imitam macar in ceasul al 12-lea modelul lor, noi am ramas in continuare pe aceeasi gandire socialista, nici nu stiu cum sa ii spun, pe care o aveam si in anii ’90. Si avem siaceeasi calitate a actului de guvernare pe care o aveam si in anii ’90. Asta este marea problema, de fapt”, ne-a mai declarat prof. Glavan.
Raspunderea alegatorului vs. raspunderea politicianului
Intrebat cine este de vina pentru faptul ca Romania continua sa bata pasul pe loc, Bogdan Glavan a explicat ca reactia politicianului tipic este sa spuna „Parlamentul asta e legitim, poporul ne-a ales”.
„E adevarat ca poporul (ma rog, cei care s-au dus la vot) a ales parlamentarii. Ca a ales bine sau rau, depinde de gradul de cultura, de informare si de educare al poporului, care nu este foarte ridicat (dupa cum chiar oficiali ai statului roman o spun, suntem pe ultimele locuri in Europa la calitatea educatiei).
Dar, cand esti intr-o asemenea functie, porti o raspundere. Ai o raspundere mult mai mare decat a alegatorului. Daca nu simti raspunderea asta, nu ar trebui sa candidezi. Daca ai candidat si vrei sa fii parlamentar sau ministru, atunci iti asumi raspunderea ca poti sa fii in stare sa faci un lucru bun pentru cetatean, in interesul lui, nu neaparat sa ii gadili o prejudecata sau o fantezie care, de fapt, i se dovedeste nociva pe termen lung, cu atat mai mult cu cat tu, ca politician, stii foarte bine acest lucru si procedezi asa doar din cauza ca esti parsiv”, a conchis profesorul Bogdan Glavan.
ABERATIE, aberatii, s.f. 1. Abatere de la ceea ce este normal sau corect. 2. Ceea ce este inadmisibil, absurd; absurditate, ineptie, prostie.
sursa: ziare.com
Ce-ar fi să lăsați prostiile ? În toată Europa prețurile sunt rezonabile în raport cu salariile. La noi- niște ordinari care au fost la putere- au făcut prețuri de porc. Trebuie remodelate- iar cei care cred că sunt chestii din Venezuela- ce-ar fi să plece așa – de tot ?
mai bine il trimitea pe chioru’ ca ala macar stie preturile ca il trimite nevasta la piata, asta abea acu le afla.
Comentariile sunt închise.