jandarmi pungestiChevron are un cod de etică. Toate multinaţionalele au unul. De fapt, etica în afaceri este o parte fundamentală a culturii organizaţionale a marii majorităţi a companiilor din ţările dezvoltate – iar codul de etică este coloana vertebrală a managementului eticii într-o astfel de companie.

Unele coduri de etică sunt mai bine construite decât altele. Cel al lui Chevron este unul bun. Nu foarte bun, doar bun. Peste medie, dar nu printre cele mai bune. Pe o scară de la 1 la 10, e un cod de nota 8. Ceea ce, una peste alta, nu e deloc rău.

Foarte pe scurt, codul de etică reprezintă promisiunea pe care o organizaţie – în cazul de faţă, o firmă – o face cu privire la valorile, principiile, practicile şi procedurile privind comportamentul etic pe care îl susţine şi îl dezvoltă în raport cu membrii organizaţiei, cu colaboratorii acesteia (în cazul firmelor: clienţi, furnizori şi concurenţi), cu autorităţile publice şi cu comunităţile în mijlocul cărora operează.

Toate codurile bune de etică – fie ale companiilor, fie ale ONG-urilor, fie ale altori tipuri de organizaţii – explică asta în termeni cât se poate de simpli. „Gândeşte-te că ceea ce faci ar apărea mâine pe prima pagină a ziarelor cu toate detaliile. Dacă nu ţi-ar conveni să te vezi în ziar, înseamnă că acţiunea ta e cel puţin problematică din punct de vedere etic şi e preferabil să te abţii”.

Valorile, principiile, practicile şi procedurile pe care o firmă şi le asumă prin codul său de etică sunt universale. Asta înseamnă că ele sunt şi trebuie să fie respectate şi aplicate pretutindeni acolo unde firma derulează operaţiuni. Când codul de etică este respectat de companie în anumite ţări (de regulă în ţările dezvoltate) şi nerespectat în altele (de regulă în ţările subdezvoltate şi în cele în curs de dezvoltare), apare o problemă.

Şi cu asta revin la Chevron, despre care am afirmat de la bun început că are un cod de etică – şi încă unul bun. În codul său de etică, Chevron se angajează să promoveze drepturile omului şi îşi asumă standarde ridicate cu privire la protecţia drepturilor omului – standarde de care are toate motivele să fie mândră. Iată fragmentul relevant:

Politica Chevron cu privire la drepturile omului (Human Rights Policy 520) statuează că „ne conducem operaţiunile la nivel global în deplină concordanţă cu spiritul şi cu intenţia Declaraţiei Universale a Drepturilor Omului”.

Aceasta înseamnă că politicile şi practicile noastre privesc patru zone de interes:

Angajaţii: Ne tratăm angajaţii cu demnitate şi respect şi promovăm diversitatea la locul de muncă.

Securitatea: Ne protejăm personalul şi bunurile într-o manieră corelată cu faptul că Chevron participă la Voluntary Principles on Security and Human Rights (Principii Voluntare privind Securitatea şi Drepturile Omului), o iniţiativă care acţionează la nivel global şi care furnizează principii de conduită în interacţiunea dintre companii şi forţele de securitate.

Comunităţile: Ne angajăm la dialog cu comunităţile pentru a ne îmbunătăţi înţelegerea problemelor care pot apărea în legătură cu respectarea drepturilor omului, pentru a beneficia cu toţii de pe urma proiectelor şi a operaţiunilor noastre şi pentru a îmbunătăţi managementul impactului pe care aceste proiecte şi operaţiuni îl poate avea.

Furnizorii: Ne încurajăm furnizorii să îşi trateze angajaţii şi să interacţioneze cu comunităţile într-o manieră care respectă drepturile omului.”

În codul său de etică, Chevron se mândreşte că, în materie de securitate, acţionează conform principiilor stabilite de Voluntary Principles on Security and Human Rights. Iată fragmentele relevante privind interacţiunea dintre companii şi forţele publice de securitate:

Amplasarea şi conduita (forţelor publice de securitate)

Rolul principal al forţelor publice de securitate trebuie să fie acela de a menţine domnia legii, inclusiv de a proteja drepturile omului, şi de a împiedica acţiuni care ameninţă personalul şi bunurile Companiei. Forţele publice de securitate care intervin în astfel de situaţii trebuie să fie competente şi să acţioneze corespunzător şi proporţional cu natura ameninţării.

[…] Companiile trebuie să se folosească de influenţa lor pentru a promova următoarele principii în relaţie cu forţele publice de securitate: (a) persoanelor în legătură cu care există dovezi credibile că au comis abuzuri împotriva drepturilor omului nu le este permis să furnizeze servicii de securitate Companiilor; (b) forţa trebuie folosită numai atunci când este strict necesară şi într-o măsură proporţională cu natura ameninţării; şi (c) drepturile persoanelor nu trebuie violate atunci când acestea îşi exercită dreptul la libertatea de asociere şi de întrunire paşnică, dreptul de a se angaja în negocieri colective sau orice alte drepturi ale angajaţilor aşa cum sunt acestea recunoscute prin Declaraţia Universală a Drepturilor Omului şi prin Declaraţia Principiilor şi Drepturilor Fundamentale în Muncă a Organizaţiei Mondiale a Muncii.

În cazul în care forţele publice de securitate folosesc forţa fizică, incidentele trebuie raportate autorităţilor competente şi Companiei. Când este utilizată forţa, persoanelor rănite trebuie să li se acorde ajutor medical, inclusiv celor care încalcă legea.

[…] Răspunsuri la abuzuri contra drepturilor omului

Companiile trebuie să înregistreze şi să raporteze autorităţilor guvernamentale competente din ţările gazdă orice informaţie credibilă privind abuzuri la adresa drepturilor omului comise de către forţele publice de securitate în ariile de operaţiuni ale Companiilor. Când acest lucru se impune, Companiile trebuie să ceară urgentarea investigaţiilor şi luarea de măsuri care să prevină noi abuzuri.
Companiile trebuie să monitorizeze activ stadiul investigaţiilor şi să preseze în vederea luării de decizii corecte în urma respectivelor investigaţii.”

Codul de etică al Chevron este valabil şi pentru Chevron România. Până în prezent, Chevron România nu a iniţiat niciun dialog cu protestatarii de la Pungeşti pentru a discuta cu ei probleme legate de drepturile omului; nu s-a asigurat că intervenţia jandarmilor este strict necesară şi proporţională cu natura eventualei ameninţări din partea protestatarilor; nu s-a opus ca jandarmii să intervină în forţă şi să folosească o forţă disproporţionată, încălcând dreptul protestatarilor la libertatea de asociere şi de întrunire paşnică; nu s-a dezis de acţiunile jandarmilor; nu a cerut autorităţilor să ancheteze abuzurile comise de jandarmi; nu a cerut jandarmilor ca protestatarilor să le fie asigurată îngrijirea medicală.

Trei întrebări pentru Chevron:

1. Celor de la Chevron România li s-a făcut un training pe etică şi pe managementul eticii la angajare sau la numirea în funcţie?

2. Oare Chevron (compania-mamă) a verificat dacă Chevron România a făcut training cu furnizorii săi şi cu forţele de jandarmi care acţionează în zona Pungeşti?

3. Oare Chevron (compania-mamă) îşi va asuma responsabilitatea pentru abuzurile jandarmilor de la Pungeşti?
Să le scriem şi să-i întrebăm direct. Poate ne vor răspunde.

Note:

Codul de etică al Chevron: http://www.chevron.com/documents/pdf/chevronbusinessconductethicscode.pdf

Voluntary Principles on Security and Human Rights: http://www.voluntaryprinciples.org/what-are-the-voluntary-principles/

Articol publicat de romaniacurata.ro

4 COMENTARII

  1. Datele firmelor Chevron din Romania pentru petitii si vizite:
    CHEVRON ROMANIA EXPLORATION AND PRODUCTION SRL
    SECTORUL 1, PIATA PRESEI LIBERE 3-5 Bl. CITY GATE-TURNUL DE SUD Et. 12 Cod 013702
    CUI: RO 27441181 platitor de TVA (la incasare), operator intracomunitar J40/9304/2010 Data infiintarii 29.09.2010 Cod CAEN 0620, Obiect Activitate Extractia gazelor naturale (nu gaze neconventionale, care oricum nu sunt cuprinse in Legea Petrolului sau Legea Minelor)
    Societatea Comerciala CHEVRON ROMANIA EXPLORATION AND PRODUCTION – S.R.L.
    DECIZIA
    asociatului unic al CHEVRON ROMANIA EXPLORATION AND PRODUCTION – S.R.L. o societate romana cu raspundere limitata, cu sediul social in Bucuresti, sectorul 1, Piata Presei Libere nr. 3-5, Cladirea City Gate – Turnul de Sud, etaj 12, Romania, inregistrata la Registrul Comertului sub nr. J40/9304/29.09.2010,
    (in continuare “Societatea”)
    Subscrisa, CHEVRON ROMANIA HOLDINGS B.V., o societate de nationalitate olandeza, cu sediul in Olanda, str. Naritaweg 165 Telestone 8, 1043BW Amsterdam, inregistrata la Registrul Comertului din Olanda sub nr. 34303918, in calitate de asociat unic al Societatii (denumita in continuare “Asociatul unic”), reprezentata de dl Marius Nita, identificat cu CNP 1840608284549, in calitate de imputernicit in baza Hotararii Consiliului de Administratie al Chevron Romania Holdings B.V. din data de 06.08.2013,

    Administratori:
    GEORGE PETE PSEFTEAS
    THOMAS ANDERS HOLST
    DAVID JOHN JONES
    DEREK DUPREE MAGNESS

    Dl. David John Jones, cetatean englez, nascut la data de 11.11.1964 in Wrexham, Marea Britanie, avand domiciliul in Devanha Gardens East nr. 9, Ferryhill, Aberdeen AB11 7UH, Marea Britanie, identificat cu Pasaport nr. 402658306, emis de autoritatile UKPA la data de 25.10.2006 valabil pana la 25.10.2016;
    Dl. Derek Dupree Magness, cetatean al Statelor Unite ale Americii, nascut la data de 24.09.1968 in Louisiana, Statele Unite ale Americii, domiciliat in Varsovia, Konstancin-Jezioma (05-520), strada Czeslawa Niemena nr. 6, Polonia, identificat cu Pasaport nr. 483801326, emis de Departamentul de Stat al Statelor Unite ale Americii la data de 07.10.2011, valabil pana la data de 06.10.2021;
    Dl. Thomas Anders Holst, cetatean al Statelor Unite ale Americii, nascut la data de 13.07.1954 in Illinois, S.U.A., domiciliat in Scotia, Marea Britanie, Aberdeen AB15- 4AS, Queens Road, Queens Highlands, Apartament 93 – Kepplestone Manor, identificat cu Pasaport Nr. 488821800, emis de Departamentul de Stat al Statelor Unite ale Americii la data de 06.06.2012, valabil pana la data de 05.06.2014;
    Dl. George Pete Psefteas, cetatean canadian, nascut la data de 19.04.1968 in Vancouver, Canada, domiciliat in Polonia, 02-988 Varsovia, Ul. Jara 11B, identificat cu Pasaport Nr. WJ558406, emis de autoritatile canadiene la data de 22.04.2009, valabil pana la data de 22.04.2014. 11.7 Mandatul administratorilor este de 4 ani.

    Asociati persoane juridice:
    CHEVRON ROMANIA HOLDINGS BV
    CUI: 26514641 neplatitor de TVA Nr. Inmatriculare J40/1476/2010 Data infiintarii 12.02.2010
    Sediu CHEVRON ROMANIA HOLDINGS B.V. – informatii de contact:
    BUCURESTI SECTORUL 1 STR. MUNTII TATRA 4-10 Et. 5 Ap. CAM. 12 Cod 011022
    Cod CAEN: 0620 Obiect Activitate Extractia gazelor naturale (nu gaze neconventionale)
    Administrator: THOMAS ANDERS HOLST

  2. Regret ca ati vorbit de funie in casa spanzuratului. Corporatiile se sufoca de atata etica. Au sters de mult din dictionar aceasta notiune. Singura etica:
    Money, bani, denghi, dolari, euro, samd.

  3. radule, am trimis unele comentarii la emisiunea ta, si am pomenit si de oculta mondiala, si dupa aceea cei de la facebook m-au blocat.chipurile am reimis cereri de prietenie prea multe.suna la 0769844185, sa aflii lucruri care nu se spun de la revolutie. de la un participant direct,poate sa va spuna si cine ia propus sa-l salveze pe CEAUSESCU.. va rog sa-l chemati acolosa va spuna unele adevaruri care ar darima multe capete.

  4. Mai frate, las-o moarta ca…macane !
    Etica si multinationalele/corporatiile = baba si kalasnikovu’ …
    De rasu’ curcilor …

Comentariile sunt închise.