Actrita Irina Petrescu, in varsta de 71 de ani, a murit, marti, la Spitalul Elias din Bucuresti, „dupa o scurta, dar foarte grea suferinta”, a precizat pentru Mediafax directorul medical de la Elias, Dana Safta. Ea fusese transferata in urma cu doua saptamani de la Spitalul de Urgenta Floreasca la Spitalul Elias.

Scurta biografie (sursa Adevarul):

Irina Petrescu s-a nascut pe 19 iunie 1941 si a debutat pe marele ecran la o varsta frageda, cand nu visa la o cariera in domeniu. Totul a inceput la Restaurantul Continental, pe muzica Ioanei Radu. Regizorul Savel Stiopul a venit la masa la care se afla tanara si l-a rugat pe tatal acesteia sa-i ingaduie sa dea o proba ca sa joace intr-un film. Pelicula nu s-a mai facut, dar regizorul Liviu Ciulei a vazut proba si astfel Irina Petrescu a ajuns sa joace in „Valurile Dunarii”.

La 22 de ani, a absolvit Institutul de Arta Teatrala si Cinematografica „I.L. Caragiale” din Bucuresti, la clasa profesorilor Ion Sahighian si David Esrig. Sub bagheta lui Liviu Ciulei, care a descoperit-o, a interpretat roluri importante in spectacole din epoca de glorie a Teatrului Bulandra.

A colaborat cu numerosi regizori importanti, printre care Valeriu Moisescu, Catalina Buzoianu sau Alexandru Tocilescu. Este prezenta in distributia a peste 25 de filme, printre care: „Strainul”, creatia regizorului Mihai Iacob, „Duminica la ora 6″, regizat de Lucian Pintilie, „Diminetile unui baiat cuminte”, de Andrei Blaier, „O lumina la etajul 10″, regia Malvina Ursianu, sau „Rautaciosul adolescent”, de Gheorghe Vitanidis.

In ultimii ani, Irina Petrescu a jucat in spectacole precum „Unchiul Vania”, de A.P. Cehov, in regia lui Yuriy Kordonskiy, „Casatoria”, de Gogol, montare a aceluiasi regizor, precum si in „Oblomov”, dupa I.A. Goncearov, regizat de Alexandru Tocilescu; ambele la Teatrul Bulandra.

La Teatrul Metropolis, Irina Petrescu s-a regasit in distributia productiilor „Sfarsit de partida”, de S. Beckett, pus in scena de Alexandru Tocilescu, precum si in „Nebuna din Chaillot”, montare a piesei lui J. Giraudoux, semnata de Alice Barb. Cel mai recent rol in film a fost in „Misiunea directorului de resurse umane”, drama regizata de Eran Riklis in 2010, coproductie Israel-Germania-Franta.

Filmografie selectiva: „Valurile Dunarii” (1959), „Duminica la ora 6″ (1965), „Prin cenusa imperiului” (1975), „Imposibila iubire” (1983), „Hotel de lux” (1992).

Spectacole de teatru (selectie): „Leonce si Lena” de Georg Buchner, regia Liviu Ciulei (1970), „A douasprezecea noapte” de William Shakespeare, regia Liviu Ciulei (1973), „Dimineata pierduta” de Gabriela Adamesteanu, regia Catalina Buzoianu (1986), „Unchiul Vanea” de A. P. Cehov, regia Yuriy Kordonskiy (2001).

Cititi un interviu cu Irina Petrescu realizat de Adevarul in anul 2011

[jwplayer config=”640×420 4_3″ mediaid=”34412″]

13 COMENTARII

  1. Dumnezeu sa o odihneasca! O fi apucat sa capete o stea pe trotuarul stelelor de la Unirea?

  2. R.I.P.
    Incet, incet marii actori se duc sa joace o piesa mai importanta in cer!
    Multi au fost foarte putini au ramas, ei ar trebui sa fie nemuritori.

  3. .
    Dumnezeu să o odihnească.
    Uite aşa, poporul român pierde pe rând, toţi oameniii care ar trebui să trăiască veşnic, pe toţi cei care au fost CU ADEVĂRAT VEDETE…
    Artiştii adevăraţi mor, unul câte unul, televiziunile fiind pline de „vedete” de tot şitul, din ce în ce mai multe pe zi ce trece.

Comentariile sunt închise.