Consider un lucru bun faptul ca Alina Gorghiu a ajuns copresedinte PNL.

Si nu din argumente de sex, cine citeste ce scriu stie ca nu sunt feminista. Nu pentru ca l-as subaprecia pe dl Orban, dimpotriva cred ca este unul dintre politicienii de mare valoare ai PNL. Pe undeva chiar notez un anumit tragism al destinului sau, pentru ca nu e prima data cand se afla la un pas de sefia PNL.

Dar alegerea dnei Gorghiu mi se pare un semnal de, e adevarat foarte timida, reforma la varful PNL. Sigur ca dna Gorghiu nu este un politician chiar asa de tanar, iesit din spuma marii. Are deja o istorie, in care este inclus de exemplu episodul 2012 de care nu s-a dezis niciodata.

Victor Ponta a si avut grija sa puncteze rapid acest aspect printr-o postare pe Facebook de felicitare, in opinia mea otravita: „Felicitari Alinei Gorghiu pentru alegerea sa in functia de presedinte al PNL! Un lider politic femeie si din generatia tanara este un semn bun. Desi suntem adversari politici, sper sa putem colabora pentru binele general asa cum am colaborat si in cadrul USL”.

Dar vorbim despre alegerea presedintelui vechiului PNL, in care nu stiu daca putea fi gasit cineva fara legatura cu acel episod din istoria Romaniei si fara apartenenta la USL. Dupa cum apreciez faptul ca dna Gorghiu nu are o istorie penala si de scandaluri publice in spate, nu a avut mandate mai mult sau mai putin controversate de ministru.

Intrebarea este in ce masura dna Gorghiu va fi cu adevarat presedintele PNL, cu toata autoritatea reala, nu doar formala, necesara? Deocamdata, domnia sa nu cred ca are suficienta autoritate personala in fata greilor liberali pentru ca face parte cu adevarat dintre ei. Dar in spatele dnei Gorghiu sta explicit autoritatea lui Klaus Iohannis.

Fara a o minimaliza pe noua copresedinta PNL, realist vorbind, la alegerea noului presedinte PNL, cel care a facut un exercitiu de autoritate este Klaus Iohannis. Asa se explica si scorul zdrobitor al dnei Gorghiu. Si este un lucru firesc, avand in vedere reusita dlui Iohannis, primul presedinte al Romaniei dat de PNL, si cota imensa de popularitate pe care o are in acest moment.

 Alegerea dlui Iohannis cred ca trebuie privita pe doua planuri. Pe de-o parte, este vorba despre un semnal reformist pe care cred ca a vrut sa il dea prin trecerea in fruntea PNL a unei femei cu trecut politic necontroversat. A si punctat, de altfel, ca aceasta alegere „confirma dorinta PNL de a se reforma, de a se moderniza, de a fi partidul care arata cum trebuie sa se faca politica in Romania”.

Pe de alta parte, prin faptul ca dl Iohannis a dorit si a reusit asezarea la sefia partii liberale din noul PNL a unei persoane foarte fidele arata clar, cred, ca intentioneaza sa pastreze un bun control asupra partidului sau, ceea ce poate profila un presedinte mai jucator decat l-a aratat campania.

Dar, dupa cum comenta sociologul Barbu Mateescu, intr-un interviu acordat Ziare.com, „de-abia acum incepem sa-l descoperim pe Klaus Iohannis ca presedinte. Este posibil sa existe evolutii pe care sa nu le intuim pe baza modului in care a candidat. Nici campania din 2004 nu a sugerat ce avea sa fie Traian Basescu in primul mandat.”

Ramane de vazut care va fi raportul de forte dintre Alina Gorghiu si Vasile Blaga. Multi se tem ca politicianul versat o va domina pe tanara Alina Gorghiu. Am indoieli din mai multe motive. Pe de-o parte, eu nu cred ca dna Gorghiu este un politician asa de naiv. Sigur ca trebuie sa dovedeasca mult, chiar mai mult decat alti presedinti fiind femeie, intr-o tara misogina si pornind cu imaginea de „preferata” a presedintelui ales.

Pe de alta parte, cum am mai spus, prin sustinerea dnei Gorghiu, presedintele Klaus Iohannis da impresia ca nu va lasa fraiele complet din mana si va pastra cel putin un ochi deschis asupra a ceea ce se intampla acolo.

Ba chiar unii au vazut in aceasta decizie reformista a partii liberale din noul PNL, care a preferat un lider tanar in locul unui greu, si o provocare pentru Vasile Blaga, daca nu termen scrut, cel putin in perspectiva finalizarii fuziunii cand va exista un sigur presedinte al PNL.

sursa ziare.com