După 25 de ani de la Revoluţie, unii retrăiesc momentul de parcă ar fi fost ieri, în timp ce alţii, mai tineri, vor să afle adevărul şi să înţeleagă de ce sute de oameni şi-au pierdut viaţa pentru ceea ce astăzi vrem să credem că avem din plin: LIBERTATE!

În fiecare an, la Timişoara, la Cimitirul Eroilor, au loc comemorări ale victimelor Revoluţiei. În acest an, la ceremonie a participat şi preşedintele ales, Klaus Iohannis.

„Pe 16 şi 17 decembrie au avut loc marşuri prin care s-a încercat refacerea traseului Revoluţiei de la Timişoara, locul unde s-a tras pentru prima dată în ’89. Am încercat refacerea atmosferei de atunci prin scandări similare cu cele de acum 25 de ani: ‘Libertate’, ‘Jos Ceauşeşscu!’. De asemenea, în memoria celor căzuţi la Revoluţie, s-au aprins lumânări la catedrala din Timişoara. La marşul din 16 decembrie a participat şi preşedintele ales, Klaus Iohannis”, a declarat pentru Naşul TV, Florian Mihalcea, Preşedintele Societăţii Timişoara.

La evenimentele dedicate împlinirii a 25 de ani de la Revoluţie au participat peste 2.000 de oameni.

Totodată, la marşul organizat pe 17 decembrie au fost prezenţi şi fotbaliştii echipei Poli Timişoara care au venit cu steaguri şi au scandat la fel ca cei care au participat la evenimentele din ’89.

Tot 17 decembrie, Societatea Timişoara a găzduit o expoziţie cu obiecte şi documente aduse de la Muzeul Casa Terorii din Budapesta, un muzeu al dictaturilor comuniste şi fasciste care se află în fostul sediu al securităţii din Budapesta, unde există mai multe exponate care amintesc de perioadele respective.

„Au fost aduse mai multe exponate care amintesc de epoca Ceauşescu şi de Revoluţia de la Timişoara. De exemplu, la expoziţia găzduită la Timişoara a fost refăcută o secţiune din viaţa cotidiană comunistă, fiind aduse o sticlă de apă Borsesc, aşa cum era la vremea respectivă, un telefon şi un pachet de ţigări Snagov, reprezentative pentru acea perioadă. De asemenea, a fost amenajată o încăpere care seamănă cu o cameră a securităţii unde se luau interogatorii”, a afirmat Florian Mihalcea.

Societatea Timişoara, reprezentată de Florian Mihalcea, va primi în luna ianuarie premiul „Cetăţeanul european al anului” din partea Parlamentului European. Acelaşi titlu urmează să-i fie înmânat şi scriitorului Andrei Pleşu.

„Acest premiu se leagă de împlinirea a 25 de ani de la Revoluţie şi de Proclamaţia de la Timişoara pe care a făcut-o Societatea Timişoara. Anul 1990 a fost anul Societăţii Timişoara când am încercat să continuăm Revoluţia pentru că Revoluţia nu s-a oprit pe 22 Decembrie. Putem spune că Revoluţia s-a terminat acum, după 25 de ani, odată cu alegerea noului Preşedinte, Klaus Iohannis, şi mă refer aici la dorinţa alegătorilor tineri care nu au trăit acele momente din ’89 dar au ştiut să folosească jocul democratic. Chintesenţa democraţiei este momentul în care cetăţenii îşi pot spune părerea”, a spus Florian Mihalcea.

În opinia preşedintelui Societăţii Timişoara, mai sunt două chestiuni care trebuie lămurite pentru a vorbi cu adevărat despre un stat democratic: dosarul Revoluţiei şi Aderarea României în Spaţiul Schengen.

La evenimentele din Timişoara a participat şi revoluţionarul Doru Mărieş, cunoscut pentru protestele organizate în sprijinul celor care au participat la Revoluţie şi ale căror drepturi au fost cu greu recunocute.

„Vorbim despre o luptă continuă timp de 25 de ani pentru a se putea demonta diversiunea pe care au creat-o cei care s-au erijat în noii conducători ai României, în frunte cu Ion Iliescu şi despre miile de victime: peste 1.000 de morţi şi câteva mii de răniţi. Guvernanţii români, indiferent de culoarea politică, sprijiniţi de către procurori, au reuşit să stranguleze justiţia pentru a nu se afla adevărul şi pentru ca vinovaţii să rămână nepedepsiţi. Din probele care sunt la dosare, probe care au fost administrate şi la CEDO, rezultă clar că instituţii ce deţineau arme de foc în Decembrie ’89, Armata, Miliţia, Securitatea şi Gărzile Patriotice sunt vinovate, pentru miile de crime, împreună cu conducătorii politici din perioada 14 – 22 Decembrie, când comandant suprem era Nicolae Ceauşescu, alături de cei care au preluat puterea din seara de 22 Decembrie şi până în 30 Decembrie: Consiliul Frontului Salvării Naţionale condus de Ion Iliescu, Petre Roman, Silviu Brucan, Dumitru Mazilu, Gelu Voican Voiculescu şi aţii”, a declarat pentru Naşul TV, Doru Mărieş.

Despre generalul Victor Atanasie Stănculescu, cel care a făcut închisoare pentru victimele comunismului, Mărieş spune că „este un criminal care a dat ordin să se tragă şi până în 22 Decembrie, la Timişoara, şi dupa 22 Decembrie, în toată ţara”.

sursa foto: asociatia21decembrie

https://www.youtube.com/watch?v=KE5Yczqw1-4