Este firesc ca presa să aibă opinie politică, dar esențial este ca aceasta să fie asumată de redacție, nu de proprietarul unei instituții media anume, consideră scriitorul Nicolae Manolescu, ambasadorul României la UNESCO, într-un interviu pentru Jurnalistan.ro.

Atunci când lucrurile se petrec nefiresc și ziariștii sunt la comanda patronului de presă, se produc distorsionări. Chiar și așa, spune Nicolae Manolescu, dacă presă nu era, nimic nu era.

Reglajul, afirmă el, ține chiar de breaslă : „Ziariști precum unii anteniști ar trebui izolați și lăsați să latre în voia lor. O eroare a confraților din presă constă în a le da prilejul să muște, în loc să-i ignore. Îngropați-i în tăcere! Nu mai faceți rating pe pielea lor!”, este îndemnul lui N. Manolescu:

„Situaţia de la Antena 3 (n.r. linșajele mediatice ale lui Andrei Pleșu, Horia Roman Patapievci ș.a.) este una accidentală sau mai degrabă simptomatică pentru presă? Cum a ajuns linșajul mediatic gen editorial și unde (la cine) este soluția?

N.M.: E simptomatică pentru riscul ca presa să devină aservită rușinos unor interese de partid sau de afaceri. Ziariști precum unii anteniști ar trebui izolați și lăsați să latre în voia lor. O eroare a confraților din presă constă în a le da prilejul să muște, în loc să-i ignore. Îngropați-i în tăcere! Nu mai faceți rating pe pielea lor!

Dacă aţi fi jurnalist de profesie, despre ce aţi relata?

Despre sport și literatură.

Citiți ziare ? Aveţi vreun ziar pe care să-l urmăriţi îndeobşte?

Sunt un cititor nesățios de ziare și de reviste. Și în țară, și la Paris, sunt abonat și citesc zilnic sau săptămânal mare parte din presa scrisă, urmăresc toate jurnalele televizate de seară, cele românești pe internet, pierd rareori „Realitatea Tv”, „Digi Tv”. „Evenimentul”, „Adevărul”, „Gazeta sporturilor”, „B 1Tv” ( când nu se ocupă de vrăjitori și de ghicitoare), „Le Nouvel Observateur”, „Le Point”, „L’Express”, „TLS”, „NY Review of Books”, și altele.

sursa reportervirtual.ro