Noul ministru de externe, Bogdan Aurescu, refuză să comenteze modul în care au fost tratați românii din străinătate la scrutinul pentru prezidențiale din noiembrie, și își va forma o opinie abia după ce Departamentul Național Anticorupție (DNA) va termina ancheta în acest caz.

Portalul ReporterVirtual.ro a trimis la finalul săptămânii trecute un set de întrebări la Ministerul Afacerilor Europene (MAE), în care a cerut precizări suplimentare în legătură cu organizarea votului din diaspora, în datele de 2 și 16 noiembrie.

Am vrut să aflăm dacă oficiali din cadrul MAE au dat cu subsemnatul la DNA și dacă a fost sancționat vreun diplomat român din Italia, Franța, Marea Britanie, Germania sau Spania, unde câtorva zeci de mii de români li s-a interzis dreptul la vot. În Torino și Paris, românii au fost atacați cu bastoane și gaze lacrimogene de forțele locale de poliție, după ce urnele s-au închis.

Reamintim că românii au stat câteva ore la bune la cozi imense pentru a-și exercita un drept fundamental – acela de a-și alege președintele.

România a pierdut doi miniștri de Externe după cele două tururi de scrutin. Atât Titus Corlățean, cât și Teodor Meleșcanu, au demisionat deși au precizat că au organizat în condiții bune votul din străinătate.

Răspunsul MAE la acest scandal a fost sec:

„Referitor la solicitarea dumneavoastră, vă transmitem următoarele:

Având în vedere că în acest moment există o anchetă a DNA privind votul din diaspora, Ministerul Afacerilor Externe așteptă rezultatele acesteia, înainte de formularea unei poziții publice.

Direcţia Purtător de Cuvânt şi Comunicare”

sursa paginadepolitica.ro