Guvernul Victor Ponta a reintrodus moda rasplatirii apropiatilor cu sinecuri grase in consiliile de administratie si adunarile generale ale unor companii, numindu-si consilierii in astfel de structuri.

Pentru ca participarea lor la sedintele CA sau AGA sa nu fie remunerate simbolic, premierul a modificat anul trecut legislatia, astfel incat ei pot castiga 25% din salariul fix al directorului general, nu doar 1%, asa cum se stabilise pe vremea lui Emil Boc.

A reusit, prin aceasta ampla operatiune de impanzire a CA-urilor sa dea peste cap managementul privat introdus pentru a aduce pe profit societatile de stat.

Cancelaria prim-ministrului

 

Vlad Stefan Stoica

A castigat aproximativ 57.362 de lei pentru functia de sef al Cancelariei primului ministru (cu rang de ministru) si de peste 3 ori mai mult – 201.040 lei, indemnizatie de membru in CIFGA (Comitetul Interministerial de Finantari, Garantii si Asigurari) al EximBank.

Vlad Stoica apare in dosarul traficului de influenta la Palatul Victoria in care sunt urmariti penal pentru fapte de coruptie presedintele suspendat al CJ Mehedinti – Adrian Duicu- si fostul sef al Inspectoratului de Politie al Judetului Mehedinti – Stefan Ponea.

El ar putea fi “seful cel mare” despre care vorbea Adrian Duicu in SMS-ul trimis lui Ponea, in timp ce se afla in cabinetul premierului: “L-a chemat acolo seful al mare, l-a chemat acolo la Guvern; şi a venit acolo; ok”.

Duicu, acuzat de trafic de influenta, l-ar fi convins pe Ponta sa-i ceara sefului Politiei, Petre Toba, pastrarea lui Ponea in functie, delegat la conducerea IJP Mehedinti.

A fost colegul cuplului Daciana Sarbu – Victor Ponta, in Corpul de control al premierului Adrian Nastase, are acealsi hobby ca si seful sau – cursele auto.

Alaturi de Daciana Sarbu si Ponta, a fost si membru in „Fundatia PSD” (Fundatia XXI), care a a avut legaturi cu grupul francez Lagardere (membru fondator al concernului EADS, companie ce se afla in centrul unui scandal pe cale de a exploda) (Cititi AICI dezvaluirile Centrului de Investigatii Media)

(Descarcati AICI ultima declaratie de avere a lui Vlad Stefan Stoica)

 

Geanina Cristina Puscasu, consilier de stat la Cancelaria primului ministru, a incasat anul trecut 111.842 lei din trei consilii de administratie, suma la care s-a adaugat salariul primit de la Palatul Victoria. In total, i-au intrat pe card 168.158 lei, adica 38.217 euro.

Sumele defalcate pe activitati:

  • 79.800 de lei – membru in Consiliul de Administratie al Fondului National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii (FNGCIMM)
  • 25.971 lei – membru in Comisia pentru coordonarea procesului de privatizare a Nuclearelectrica
  • 6.071 lei – membru in Comisia pentru coordonarea procesului de privatizare a Electrica.
  • 56.316 lei – salariu de consilier de stat in Cancelaria prim-ministrului.

Inainte de a ajunge la Guvern, Puscasu a fost unul dintre asistentii de la Bruxelles ai europarlamentarului Daciana Sarbu, sotia premierului.

Ca subalterna a lui Ponta, ea a reusit performanta de a castiga dublu fata de cat obtinea ca asistenta a Dacianei (aproape 40.000 de euro in 2013, comparativ cu 19.532 de euro, in 2011).

(Accesati AICI ultima declaratie de avere a Geaninei Cristina Puscasu)

 

Radu Ionel Puchiu, secretar de stat., a facut parte anul trecut din cinci comisii si consilii, de la care a cistigat in toatal67.093 lei (15.248 euro).

A fost membru in Comisia de privatizare a Complexului Energetic Oltenia – 24.640 de lei, in Comisia de privatizare aElectrica . 14.166 lei, cea de la CN Posta Romana – 7.052 lei, membru in Consiliul de Supraveghere al Transelectrica – 20.953 lei, si cel de la Teletrans – 282 lei.

Indemnizatia de consilier i-a mai adus alti 56.316 lei, astfel incit venitul pe anul trecut s-a ridicat la 28.047 euro.

(Accesati AICI ultima declaratie de avere)

 

Dragos Andrei, fost secretar de stat in Ministerul Administratiei si Internelor (MAI) pe vremea lui Adrian Nastase, este acum consilier de stat in Cancelaria prim-ministrului.

In noiembrie 2013 a fost desemnat membru provizoriu in Consiliul de Supraveghere al Transelectrica. A pierdut pozitia in iulie anul acesta, dupa ce actionarii au respins numirea sa ca membru permanent.

Conform declaratiei de avere, Andrei a castigat 55.000 de leipentru munca de consilier si 18.000 lei, ca membru in CS al Transelectrica.

A incasat si dividende de 360.000 de lei de la firma Valsa Consulting, in care este asociat.

Andrei este actionar in trei firme: Valsa Consulting, Neuhaus Pralines si Spectrum Design.

(Descarcati AICI ultima sa declaratie de avere)

 

Sorin Aurel Encutescu (colonel in rezerva), consilier de stat, face parte din patru consilii de administratie si privatizare de pe urma carora a cistigat 82.111 lei (18.662 euro).
A incasat 10.495 de lei ca membru in Comisia de privatizare aCN Posta Romana, 7.228 lei – pentru participarea din comisia de privatizare a Electrica SA, 2.427 lei – ca membru in CA alRomaero SA, si 504 lei pentru CA al Teletrans. Pentru functia detinut in cancelaria premierului Ponta a primit 61.457 lei.
Astfel, veniturile sale totale se ridica la 143.568 lei (32.629 euro).
In declaratia de avere mai figureaza si venituri de 18.282 lei din pensia militara, dar mentioneaza ca „in prezent” aceasta este suspendata. DIn octombrie 2014, Encutescu poate beneficia din nou de aceasta, intrucat Parlamentul a eliminat interdictia de a cumula salariul de bugetar cu pensia de la stat.
Inainte de a intra in Cancelaria lui Ponta, Encutescu a detinut functia de director la firma Ozone Home, in care actionar principal si CEO este Andrew Prelea (foto dreapta), fiul fostului consul onorific al Australiei la Bucuresti, George Prelea.
George Prelea, roman plecat in urma cu multi ani in Australia, a revenit impreuna cu fiul sau si au creat in Romania un adevarat imperiu imobiliar.
In ultimii ani, Andrew Prelea s-a implicat in afaceri miniere. Acum cateva zile, Moneyweek a publicat informatia potrivit careia African Consolidated Resources  (AFCR) a scos la vanzare actiuni in valoare de 1,5 milioane de lire sterline, pentru a putea achizitiona Remin Baia Mare si Baita Bihor.
CEO al subsidiarei din Romania a AFRC este Andrew Prelea, unul dintre actionari.
Costin Mihalache, consilier de stat, fost consul in China, a avut in 2013 un salariu de 56.093 lei, si o indemnizatie de numai 3.693 lei, in calitate de membru in CA al CNADNR.
Vasile Cepoi, secretar de stat, a fost recuperat la Palatul Victoria, in octombrie 2012, dupa ce a fost silit sa demisioneze din functia de ministru al Sanatatii, intrucat ANI l-a acuzat de conflict de interese.
De la Guvern, Cepoi a coordonat activitatea CONAS (Comisiei Nationale de Acreditare a Spitalelor), pana in iulie anul acesta, cand Victor Ponta l-a numit presedinte, cu rang de secretar de stat, la aceasta institutie.
A castigat anul trecut 52.551 lei de la Guvern, 1.271 lei – pentru activitatea didactica de la UMF Iasi si 13.625 lei, de la Interactive Training.
Luminita -Teodora Odobescu, consilier in Cancelaria premierului, nu este membra in vreun CA sau o AGA, dar a primit, dupa alegerile prezidentiale, titlul de ambasador.
Mirel Palada, fostul purtator de cuvant al premierului, a avut in 2013 un salariu de 6.000 lei de la CCSB, 905 lei obtinuti in calitate de cadru didactic asociat (SNSPA), si ca PFA a castigat 113.274 lei, pentru studii de piata si sondarea opiniei publice.
Are actiuni in societatile Paltel Group SRL (suspendata), la Compania de Cerectare Sociologica si Branding „Forum”, Sociopol SRL si Cercetare Consultanta Sociologica „Sociopol”.
Secretariatul General al Guvernului
Ion Moraru, secretar general al Guvernului, a avut anul trecut venituri de aproximativ 70.000 euro.
Pentru postul de la Palatul Victoria este rasplatit cu suma de 64.332 lei net, ceva mai putin decit a luat pentru functia similara detinuta inainte la Senat – 75.159 de lei.
Transferul in preajma lui Ponta a meritat, totusi, deoarece el a fost recompensat pentru deranj cu o numire in  Consiliul de Supraveghere al Eximbank, calitate ce i-a adus in 2013 un venit de 4 ori mai mare decat toate veniturile sale din 2011 – 241.295 de lei.
Per total, Ion Moraru a incasat anul trecut 305.627 lei, adica aproximativ 70.000 de euro.
Ion Moraru, angajat la SGG si pe vremea lui Adrian Nastase, a incercat sa o ajute pe Rodica Stanoiu, fost ministru al Justitiei, sa scape de verdictul de colaborare cu Securitatea. Pentru a nu fi identificat scrisul de pe notele informative date de „Sanda”, Moraru a inlocuit declaratia de avere din 2006 a Rodicai Stanoiu, declaratie pe care instanta a folosit-o pentru compararea cu notele CNSAS.
Ioana Andreea Lambru (29 de ani), secretar general adjunct al Guvernului, a avut in 2013 un salariu de 56.316 lei, plus o indemnizatie de 16.059 lei de la AVAS.
Tanara a fost inainte sefa cabinetului liberalului Radu Stroe si a ajuns in actuala functie dupa ce Dan Mihalache a fost demis, in 2012.
Andrei Rizoiu a cistigat anul trecut 47.123 euro din salariul de la Secretariatul General al Guvernului si din doua comisii. A venit la SGG impreuna cu Moraru.
Rizoiu este un vechi apropiat al sotilor Daciana Sarbu si Victor Ponta – a lucrat la Corpul de control al lui Adrian Nastase, iar ulterior a fost asistent manager la Mandarine Production SRL, firma in care a detinut actiuni si Daciana Sarbu.
Rizoiu a castigat anul trecut o indemnizatie de 56.316 lei de la SGG si a mai primit alti 52.729 lei de la Comisia de privatizare a Electrica SA, si 98.300 de lei de la Fondul Roman de Contragarantare. Un total de 207.345 lei (47.123 euro).
Anul acesta, el a fost numit administrator provizoriu la Transgaz SA  in locul lui Remus Vulpescu.
Pana sa-l aduca Victor Ponta la Palatul Victoria, Andrei Rizoiu si sotia castigau impreuna 40.000 de lei – 37 .275 lei, salariul lui la Senat, si 3.808 salariul sotiei (de la Lotus Sport SRL).
Nicoleta Nicolicea, sotia ministrului (UNPR) care se ocupa de relatia cu Parlamentul, a fost numita anul acesta consilier la cabinetul lui Vasile Cepoi, consilierul de stat pe probleme de sanatate.
Anul trecut a castigat 31.536 lei – indemnizatie in CA al Societatii Romane de RadioTeleviziune, si 26.593 de lei ca salariat  la Posta Romana.
Cristian Socol a plecat anul trecut, in octombrie, din functia de consilier de stat la Guvern. Pentru cele 10 luni functie, a primit 43.594 lei.
Veniturile consistente ale familiei au venit insa de la Fondul Roman de Garantare (unde Cristian Socol este presedinte) – 158.839 lei (pentru jumatate de an) si din indemnizatia incasata de sotia sa, Aura Socol, de la ASF (127.198 lei), o institutie aflata anul acesta in centrul unui scandal in care s-a descoperit ca mai multi politicieni si oameni apropiati lor si-au angajat aici sotiile, copiii etc.
Clientii
Si-au rotunjit veniturile nu doar cei din aparatul Guvernului, ci si demnitari din ministere sau pur si simplu apropiati ai acestora. Exponent de seama al acestei categorii este Stefan Radu Cernov, asociat al lui Dan Sova, fostul ministru de la Marile Proiecte.
Cernov si Sova au fost mentionati intr-un raport al Curtii de Conturi pentru ca au decontat in contractele de asistenta juridica derulate cu societatile energetice de la Turceni si Rovinari (intre 2007 si 2009), cate 25 de ore de munca intr-o zi.
Dupa ce Sova a fost pus ministru de catre prietenul sau Victor Ponta, Cernov a ajuns in CA-urile de la Transgaz, Transelectrica, CNADNR, Romatsa, CFR SA.
In declaratiile de avere de anul acesta nu apar decat indemnizatia de la Transgaz Medias – 46.615 lei, venitul de la CNADNR – 5.621 lei, si cele din serviciile de avocatura – 2,394 milioane lei. 
Sumele incasate pentru toate consiliile de administratie vor fi declarate abia anul viitorul, deoarece a fost numit in functie anul acesta.
(Descarcati AICI una dintre declaratiile de avere)
Sursa: revista22.ro

Comentariile sunt închise.