Votul din 16 noiembrie a dat un semnal puternic pentru clasa politică, iar cei de la putere și opoziție încearcă să găsească soluții. Liderul PSD, Victor Ponta a propus ca parlamentarii și aleșii locali să fie limitați la doar două mandate. Președintele executiv al PSD, Liviu Dragnea a mers și mai departe și a propus ca funcție de președinte al CJ să fie despărțită de cea de lider județean al partidului.
Secretarul general al PNL, Marian Petrache, susține că varianta lui Dragnea nu este prea bună, dar pentru astfel de proiecte majore propune ca opoziția și puterea să se așeze la masă pentru discuții.
Jurnaliștii de la stiripesurse.ro l-au întrebat pe Marian Petrache, care este și președintele CJ Ilfov, cum vede varianta propusă de Dragnea, ca președintele de CJ să nu mai fie ordonator principal de credite.
”Cum adică? Cel care conduce să nu mai fie ordonator principal de credite? Mi se pare o idioțenie. Ok, și cât de pregătit este omul acela în administrație? În 2007 a fost introdusă această funcție a administratorului public, dar atunci ar fi trebuit să întrebăm cine vrea să fie admnistrator public. La orașe e bine, dar ce facem la sate, pentru că acolo sunt primari cu 8-10 clase, oameni care n-au lucrat pe fonduri europene. Ori noi am trecut de la faza cu primarul gospodar și trecem la faza în care primarul să fie un om cu viziune.
Mă rog, discuția e alta. De unde toate ideile astea la PSD? Datorită faptului că fenomenul de corupție a fost perceput mai mult la ei, datorită acestor așa ziși baroni locali. Sunt dispus și cu siguranță și PNL-ul este dispus, sunt convins de chestia asta, la orice fel de discuție care să conducă la micșorarea gradului de corupție, la cheltuirea transperentă a banului public, dar asta se face prin consens, nu că a zis unul o idee. E firesc, mai ales după votul din 16 noiembrie să ne așezăm la masă, să vedem cum putem să reducem fenomenul corupției, prin acte administrative”, a declarat Marian Perache.
De asemenea, Marian Petrache a precizat că și propunerea lui Victor Ponta, de a reduce la maxim 2 mandatele parlamentarilor și aleșilor locali ar trebui discutată foarte serios și adoptată prin consens politic.
”Noi trăim, acum, consecința acțiunilor noastre din 90 încoace. S-a ajuns la concluzia că există o corupție ridicată, că există fenomene care ne fac viața complicată. Eu zic să ne așezăm la masă, discutăm așezat și vedem obiectivele și țintele pe care dorim să le obținem și luăm măsurile care se impun de comun acord. Asta înseamnă consens. Da, orice propunere bine venită trebuie discutată, nu resping din start nimic.
Mi se pare că limitarea la două mandate nu este chiar o soluție bună, dar se poate discuta. De exemplu, noi vom propune ca președinții de Consilii Județene să fie aleși din rândul consilierilor județeni, să fie aleși direct. De acolo se fac majoritățile în Consiliu și avem o parte de un sprijin politic masiv. Oricum, sunt multe discuții, dar ideea este ca discuțiile să conducă la cele două obiective majore: cheltuirea eficientă a banului public și transparentizarea cheltuirii banului public”, a mai precizat Marian Petrache.
sursa stiripesurse.ro