Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) va avea anul viitor un buget de 22 milioane euro, în creştere faţă de bugetul de 20 milioane euro prevăzut pentru acest an, a anunţat premierul Victor Ponta la începutul şedinţei de vineri a Guvernului, în care este adoptat proiectul de buget pe 2015.

Prim-ministrul a susţinut că pe site-ul Ministerului de Finanţe a fost publicată „doar o sinteză” a proiectului de buget şi a precizat care sunt sumele alocate DNA.

Eu încerc să explic că aţi pus pe site o sinteză a bugetului, fără anexe, pentru că nu avea când, acum s-au făcut, azi noapte şi în cursul acestei zile, şi cred că este foarte important ca fiecare ordonator secundar sau terţiar de credite să înţeleagă acest lucru. Ca să fie foarte clar la ce mă refer: DNA a avut anul acesta 20 milioane de euro, va avea anul viitor 22 milioane de euro. Deci, nu se taie, se pune şi cred că e valabil pentru fiecare instituţie din această ţară ca atunci când cere, primeşte ceea ce a cerut şi ceea ce putem să oferim din banii pe care-i avem cu toţii„, a spus Ponta.

Joi, Direcţia Naţională Anticorupţie şi-a exprimat nemulţumirea faţă de faptul că în proiectul de buget pentru 2015, publicat de Ministerul Finanţelor Publice, nu pot fi identificate fondurile alocate pentru instituţie, ci acestea sunt incluse în cele pentru Ministerul Public, instituţie care ar urma să aibă un buget cu 31,94% mai mic decât cel din 2014.

Conducerea DNA a solicitat iniţial un buget pentru 2015 de aproximativ 25 de milioane euro (echivalent în lei), în comparaţie cu un buget de 20 milioane de euro aferent anului 2014, luând în considerare fondurile minime necesare bunei funcţionări a activităţii instituţieI.

„Solicitarea iniţială, formulată în cursul lunii iulie 2014, a fost reiterată ministrului Justiţiei, respectiv ministrului delegat pentru Buget la data de 29.08.2014, respectiv 3.12.2014, solicitându-se ca, în plus, la întocmirea Legii bugetului de stat, să aibă în vedere, atât valorile cerute, cât şi menţinerea, în filă distinctă, a bugetului DNA, conform prevederilor legale în vigoare”, se mai arată în comunicatul DNA.

DNA a menţionat că, raportat la valoarea bugetului solicitat, de 25 milioane de euro, instituţia a indisponibilizat bunuri şi bani în cadrul cauzelor penale instrumentate, de aproximativ 300 milioane euro în anul 2013, iar până la 30 noiembrie 2014, de aproximativ 200 milioane de euro.

Vineri, şedinţa Guvernului, programată iniţial să înceapă la ora 10.00, a fost amânată pentru ora 17.00, surse oficiale declarând agenţiei MEDIAFAX că amânarea a fost decisă din motive tehnice legate de închiderea pe cifre a unor poziţii de filă bugetară, guvernanţii constatând, vineri dimineaţa, că „s-au strecurat” unele erori la introducerea datelor.

În acelaşi timp, reprezentanţii Guvernului transmit că amânarea este cauzată de faptul că nu a fost încheiată procedura de introducere a datelor în sistem de către toate ministerele şi autorităţile.

Vineri la prânz, procurorul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Codruţa Kovesi, a declarat că a fost informată de reprezentanţii Ministerului Finanţelor că propunerile bugetare ale DNA urmează să se regăsească în fişa de buget a instituţiei.

„În cursul nopţii, am primit un email din partea reprezentanţilor Ministerului Finanţelor, în care au precizat că propunerile noastre au fost însuşite şi urmează să se regăsească în fişa de buget a Direcţiei Naţionale Anticorupţie”, a spus Kovesi.

Ministrul delegat pentru Buget, Darius Vâlcov, a arătat, joi, că DNA va avea bugetul solicitat în 2015, precizând că situaţia a fost clarificată în urma discuţiei pe care a avut-o cu şefa DNA, Laura Codruţa Kovesi, şi cu ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc.

sursa mediafax.ro