Procurorul general al DNA, Laura Codruţa Kovesi, a declarat la Digi24 că, potrivit legii, structura pe care o conduce trebuie să aibă o filă distinctă de buget şi că suma de 25 de milioane de euro cerută este cea minimă pentru a funcţiona. Ea s-a declarat nemulţumită că fondurile alocate DNA sunt mai puţine decât suma necesară. Ulterior, ministrul pentru Buget, Darius Vâlcov, a asigurat că Direcţia va primi cele 25 de milioane de euro solicitate.
„În urma întâlnirii de astăzi cu conducerea Ministerului Justiţiei şi cea a Ministerului Public, ambele părţi au ajuns la un consens în privinţa alocării bugetului acestor instituţii pentru anul viitor. Astfel, deşi Ministerul Finanţelor Publice a alocat sumele cerute de către DNA, în Ministerul Public au existat unele probleme interne în ceea ce priveşte alocarea fondurilor către ordonatorii secundari. Am avut o discuţie cu doamna Laura Codruţa Koveşi dar şi cu ministrul Robert Cazanciuc, iar în urma acestei întâlniri, lucrurile s-au clarificat: DNA va avea bugetul solicitat în 2015. Aceste concluzii vă vor fi confirmate şi de către conducerea celor două instituţii”, a declarat Darius Vâlcov.
De asemenea, Kovesi a spus că, potrivit legii, trebuie să avem filă distinctă de buget pentru DNA pentru că aşa a fost mereu.
„Suntem o structură a Ministerului Public, sper ca toţi procurorii din Ministerul Public să primească bani în plus, dar legea prevede clar că trebuie să avem filă distinctă pentru DNA. Domnul ministru poate să rezolve această neînţelegere. În 2013, procurorii din DNA au indisponibilizat bunuri de 300 de milioane de euro, în 2014, în primele zece luni – 200 de milioane de euro şi am solicitat un buget de doar 25 de milioane de euro. Este suma minimă să putem funcţiona şi să nu se blocheze activitatea. Această problemă că trebuie suplimentat bugetul am cerut-o de la intrarea în vigoare a noilor coduri, în contextul noilor prevederi. Colegii mei au sunat insistent la Ministerul Finanţelor şi nimeni nu a vrut să le dea nicio informaţie”, a declarat Kovesi.
Ministrul delegat pentru Buget, Darius Vâlcov, declara la Digi24 că este vorba despre o neînţelegere şi că se va întâlni cu ministrul Justiţiei pentru a discuta această problemă.
Anterior, oficialii DNA şi-au declarat nemulţumirea referitoare la bugetul pe 2015. Iată comunicatul care a fost dat publicităţii:
„În urma publicării, pe pagina de internet a Ministerului Finanţelor Publice, a proiectului Legii Bugetului de stat pe anul 2015, conducerea Direcţiei Naţionale Anticorupţie (D.N.A) a constatat următoarele:
1.În anexele la proiectul de lege sus menţionat nu se regăseşte fila distinctă de buget pentru DNA, aşa cum prevede art. 4 alin 4 din OUG nr 43/2002 privind DNA, ci doar o filă centralizatoare pentru întregul Minister Public, fără a se identifica fondurile alocate DNA pe anul 2015.
2.Din analiza filei centralizatoare pentru întregul Minister Public se constată că valoarea bugetului este cu 31,94 % mai mică decât execuția bugetară pe 2014. În plus, între diminuările bugetare pe anul 2015 se regăsesc și o serie de cheltuieli absolut necesare bunei funcționări a Ministerului Public (inclusiv pentru expertize judiciare, carburanți, materiale și servicii cu caracter funcțional).
3.Subliniem că, luând în considerare fondurile minime necesare bunei funcționări a activității în anul 2015, conducerea D.N.A. a solicitat inițial un buget de aproximativ 25 de milioane euro (echivalent în lei), în comparație cu un buget de 20 milioane de euro aferent anului 2014. Solicitarea inițială, formulată în cursul lunii iulie 2014, a fost reiterată ministrului Justiției, respectiv ministrului delegat pentru Buget la data de 29.08.2014, respectiv 3.12.2014, solicitându-se ca, în plus, la întocmirea Legii bugetului de stat, să aibă în vedere, atât valorile cerute, cât și menținerea, în filă distinctă, a bugetului DNA, conform prevederilor legale în vigoare.
4.Aducem în atenția opiniei publice că, raportat la valoarea bugetului solicitat de D.N.A., de 25 milioane euro, instituția a indisponibilizat bunuri și bani în cadrul cauzelor penale instrumentate, de aproximativ 300 milioane euro în anul 2013, iar până la 30 noiembrie 2014, a indisponibilizat aproximativ 200 de milioane euro„, se arată în comunicatul DNA.