După scandalul votului din Diaspora iscat la prezidenţiale, încă o dată aleşii ne-au demonstrat că nu le pasă de soarta românilor din străinătate. Nici măcar experienţa de la alegeri nu i-a determinat să-şi schimbe atitutdinea faţă de cei care, odinioară, i-au votat crezând că vor face ceva pentru ţara lor.
Camera Deputaţilor a respins, marţi, proiectul iniţiat de Eugen Tomac privind introducerea votului prin corespondenţă pentru alegătorii români cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate, niciun deputat neluând cuvântul la acest proiect, informează Mediafax.
Iniţiativa legislativă a fost respinsă cu 203 voturi, fiind înregistrate de asemenea 84 de abţineri şi 8 voturi împotrivă.
Proiectul a fost iniţiat de deputaţii PMP Eugen Tomac, Mihaela Stoica,Valerian Vreme şi Clement Negruţ şi propune introducerea votului prin corespondenţă în cazul alegerilor parlamentare, prezidenţiale şi europarlamentare.
Comisiile de administraţie şi juridică au apreciat că acest sistem de vot prezintă vulnerabilităţi semnificative din punctul de vedere al siguranţei procesului de votare.
„Am stabilit cu liderii grupurilor parlamentare că votul prin corespondenţă este important pentru alegerile pentru Camera Deputaţilor şi Senatului din 2016. Săptămâna viitoare convocăm comisia pentru modificarea legii şi vom discuta acest capitol şi această iniţiativă parlamentară (privind votul prin corespondenţă, n.r.) şi vom găsi soluţia oportună ca în cel mai scurt timp să avem o lege de alegere a Camerei şi Senatului care să includă votul prin corespondenţă”, a spus atunci Zgonea.
Potrivit lui Zgonea, aceeaşi comisie de modificare a legii va discuta „la momentul oportun” dacă este util să se introducă votul prin corespondenţă şi în Legea alegerilor locale.
„Pentru alegerile prezidenţiale discutăm peste cinci ani. Prioritatea noastră este ca niciun om să nu fie blocat să voteze viitorul Parlament al României”, a spus Zgonea, care a subliniat faptul că votul prin corespondenţă este definit diferit în funcţie de tipul de alegeri – locale, parlamentare, prezidenţiale – în toate statele europene.
Potrivit site-ului flux24.ro, cinci deputați din Comisia pentru Românii de Pretutindeni au lipsit la votarea proiectului, printre ei fiind chiar inițiatorul proiectului de lege, Eugen Tomac, scrie ziarul Gazeta Romaneasca, care apare la Roma. Aceștia sunt:
- Mihai Aurelian (indep.) – ales în Diaspora
- Eugen Tomac (indep.) – ales în Diaspora
- Maria Grecea (PNL)
- Stelian Constantin Mot (PSD)
- Ramona Uioreanu (PNL)
Iată lista cu deputații care au votat PENTRU aprobarea legii:
Mihai Lupu (PNL),
Daniel Iane (PNL),
Marius Popa Octavian (PNL),
Mihai-Bogdan Diaconu (indep.),
Răzvan Rotaru (indep.),
Remus Cernea (indep.),
Nicolae Alexandri (PC-PLR),
Tudor Ciuhodaru (PP-DD).
Doar un singur deputat, membru in Comisia pentru comunitățile de români din afara țării, a votat favorabil: Mihai Bogdan Diaconu.
Iată cum au votat deputații din Comisie:
Comentariile sunt închise.