Senatul american urmează să publice marţi o versiune scurtată a raportului unei anchete parlamentare foarte aşteptate despre tehnicile dure de interogare folosite de CIA după 11 septembrie împotriva suspecţilor de terorism, asimilate torturii, relatează AFP.

Raportul, care are peste 6.000 de pagini în versiune secretizată, reprezintă rezumatul cel mai detaliat al acestui program secret.

Datele „programului”

„Programul de detenţie şi interogare al CIA” a fost autorizat în secret de administraţia George W. Bush în 2002, la câteva luni după semnarea de către preşedintele Bush a unui memorandum ce autoriza CIA să ucidă, să captureze şi să interogheze responsabilii de rang înalt ai Al-Qaida din lume.

Încă din 2002 au apărut zvonuri privind folosirea relelelor tratamente sau torturii, mai ales la Bagram, în Afganistan. Organizaţiile neguvernamentale şi congresmenii încep să pună întrebări cu privire la soarta mai multor „deţinuţi fantomă”, despre care administraţia americană nu spune nimic. În 2005, presa americană dezvăluie practica zborurilor secrete ale CIA pentru transportarea „deţinuţilor de mare valoare” către închisori secrete unde nu intervine nici chiar FBI. Numeroase ţări, în special europene, permit survolarea spaţiilor lor aeriene de către aceste avioane.

În decembrie 2005, Congresul votează o lege care interzice tratamentele „crude, inumane sau degradante”. Polemica privind tortura se amplifică, sunt lansate anchete administrative şi CIA recunoaşte în 2007 că a distrus înregistrările video ale interogatoriilor, provocând un scandal.

În februarie 2008, directorul CIA Michael Hayden recunoaşte că trei deţinuţi au fost supuşi simulării înecului (waterboarding), dar că CIA nu mai foloseşte această tehnică de aproximativ cinci ani: Khaled Sheikh Mohammed (KSM), presupusul coordonator al atentatelor din 11 septembrie, Abu Zubeida, primul membru influent al Al-Qaida capturat, şi Abd Rahim Al-Nashiri, un alt resprezentant al reţelei teroriste. Se dezvăluie că Abu Zubeida a fost supus acestei practici de 83 de ori, iar KSM de 183 de ori.

În ianuarie 2009, preşedintele nou ales Barack Obama a promis să respecte convenţia de la Geneva şi şi-a luat angajamentul că administraţia sa nu va folosi tortura în timpul interogării deţinuţilor. El a abolit oficial programul de interogatorii. În aprilie 2009, Executivul dă publicităţii memorandumurile Departamentului Justiţiei din 2002 şi 2005 şi care au justificat recursul la tehnicile de interogare dure.

În martie 2009, Comisia pentru Informaţii din Senat, controlată de democraţi, lansează propria anchetă.

Metodele folosite

În afară de simularea înecului, metodele de interogare includeau, potrivit mărturiilor deţinuţilor: pălmuire sau lovituri, supunerea la temperaturi glaciare, obligaţia de a sta în poziţii chinuitoare perioade lungi de timp sau privarea de somn.

Un raport intern al CIA din 2004, desecretizat parţial în 2009, menţionează de asemenea simularea execuţiei, precum şi folosirea unui pistol şi a unei bormaşini pentru a-l înspăimânta pe Abd Rahim Al-Nashiri. Un agent l-ar fi ameninţat pe KSM că îi va ucide familia.

Locul închisorilor secrete ale CIA

Deţinuţii consideraţi valoroşi au fost interogaţi de CIA în locuri secrete înainte de a fi transferaţi la închisoarea militară din Guantanamo, pe insula Cuba, în 2006.

Un raport parlamentar european din 2007 acuză în mod explicit Polonia şi România că au adăpostit, între 2003 şi 2005, centre de detenţie secrete, respectiv la Kiejkuty, în nord-estul Poloniei, şi la Bucureşti.

Antaviliai, la 20 de kilometri de Vilnius, în Lituania, unde parlamentarii europeni au făcut o vizită, este de asemenea suspectat.

Thailanda, precum şi Afganistanul ar fi găzduit de asemenea astfel de închisori.

Ţările nu ar trebui numite în raportul Senatului.

Numărul deţinuţilor implicaţi

Potrivit raportului Senatului, circa 100 de deţinuţi au fost interogaţi de CIA în cadrul programului secret.

sursa: comisarul.ro