Corpul Diplomatic al României e pe cale să se primenească. “Cel mai vertical membru” al pleiadei e Tudy, urmat de fiul lui Pogea, junioara lui Niță, soți și soții de oameni din MAE și de la Cotroceni, fiica fostului șef penal al Loteriei, dar și personaje cu legături dubioase.

Lumea diplomației e una mică, am putea spune o castă, în care pătrunzi greu. În schimb, odată intrat în ea, îți permite să vezi lumea largă și să ai șansa unei lefi mai mult decât decente, în monedă străină. Pentru noi, cetățenii de rând, importanța rolului MAE am simțit-o la alegerile prezidențiale, când unei părți însemnate a românilor, i s-a interzis dreptul de a vota, fundamental într-o democrație, pe motive de procedură legală (când ni s-a transmis mesajul că legea trebuie zeificată, chiar dacă e proastă, nicidecum modificată pentru a sluji scopului primordial pentru care s-au născut legile pe planeta asta, de a sluji binelui oamenilor). Partea bună e că după ce în piața publică s-au rostogolit capetele lui Corlățean și Meleșcanu (primul, cu o ștampilă care-i va urmări cariera politică multă vreme, știind cât și-a dorit jobul de ministru de externe, al doilea, personaj care în mod cert a avut o misiune de îndeplinit prin participarea sa la prezidențiale, că altfel nici un om normal nu și-ar fi dat foc la căciulă precum domnia sa, ajuns la vârsta părului alb și cunoscut ca personaj cumpătat), MAE își completează garnitura de diplomați cu prospături. Iar candidații au fost 649 la număr, concurența fiind acerbă.

Procesul de recrutare din 2014 a fost și este gestionat de către cei trei miniștri de externe care s-au perindat la conducerea MAE (Titus Corlățean, Teodor Meleșcanu și, din 24 noiembrie, Bogdan Aurescu), ei fiind responsabilii morali ai profesionalismului selecției și corectitudinii examenului, chiar dacă în fapt atribuțiile sunt delegate unor subalterni.

România Curată a verificat lista scurtă de candidați la concursul de admitere în Corpul Diplomatic și Consular al României – 2014, și a identificat între numele dornice să intre în diplomație și care au reușit să treacă cu brio de primele două etape de selecție ale concursului și personaje conectate politico-economic la diverse centre de putere, dar și nume de-a dreptul bizare, plus nepotism în floare. Le enumerăm, fără a avea pretenția că le-am epuizat pe toate. Subliniem că nu dorim să atragem “anatema” asupra celor mai jos menționați, ci doar a pedigree-ului lor (care în trecut, într-o societate nedreaptă s-a dovedit a fi un avantaj competitiv), MAE urmând să fie bunul cumpănitor al calităților personale și aptitudinilor acestor candidați:

1. Benga Mihai Cristian. Candidatul la un post în diplomație, a fost asociat în ENERGOSIG CONSULTING – S.R.L. cu Benga Dumitru, personaj reținut în dosarul fraudelor bancare de 84 de milioane de euro, alături de Ioan și Vasile Creștin, de Marius Locic și Vrânceanu Jenica Barbu (mediafax.ro). Vrânceanu e reprezentanta fraților Creștin inclusiv în afaceri cu sora lui Dorin Cocoș și NIRO. De asemenea, Vrânceanu a fost asociată în Rom Tehno Invent SA și cu Ana Livia Mihăilescu (fiica lui Șerban Mihăilescu, alias Micky Șpagă), și a fost administrator al OIL SERVICE INTERNATIONAL — S.R.L., deținută de Dumitru Creștin și Irinel Cristu (ex-vicepreședintă PDL și fost secretar de stat în MEC în mandatul de ministru al lui Adrian Videanu. Florin Cristu, soțul Irinelei Cristu, a fost asociat și cu Cocoș și cu Gabi Oprea în SC Trei Cocoşi – Complex Internaţional SRL).

Benga Dumitru s-a asociat în Tehnoecologic SRL și cu Hustiu Alin. Cel din urmă a fost implicat într-un scandal, după ce s-a descoperit că ocupa funcția de consilier la Agentiei Nationale pentru Protectia Mediului și totodată era cofondator al firmei Total Business Group, care tipărea revista ANPM-ului, firmă care avea ca angajați mai mulți oficiali din ANPM. (gandul.info).

În ANRO ART SRL, Benga Dumitru a fost coasociat alături de Jugănaru Andrei Florin. Numele firmei ANRO ART apare în referatele DNA ca fiind implicată  în dosare de fraudă (mediafax.ro). Numele lui Jugănaru Florin apare în unul din dosarele de evaziune fiscală prin neplata accizei la motorină, alături de Codruț Marta, Viorel Comăniță și Sorin Blejnar  ( revista22.ro).

2. Grigore Buda este fratele lui Daniel Buda (europarlamentar, ex-deputat, lider PDL din Cluj). Grigore Buda este și cumnatul lui Florin Magyar, Procurorul general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Cluj ( pcacluj.mpublic.ro), fiind căsătorit cu sora sa, Mariana (stiridecluj.ro). Grigore Buda a fost asociat în firma AGROSOURCE BB – S.R.L., cu Bica Andra Laura, fiica lui Radu Bica, ex vicepreședinte al CJ Cluj, arestat și condamnat pentru luare de mită (stiridecluj.ro).

3. Ionescu Tudor Tim, alias Tudy, a fost stagiar la Parlamentul European (ro.viadeo.com) la cabinetul lui Cristian Buşoi (2009-2010) și Luis Yanez Branuevo Garcia. Tudy a fost absolvent (conform CV-urilor care circulă pe net) de ştiinţe politice (admitere.snspa.ro) şi al Institutului de Studii Europene, având și un master la Bruxelles. Nașul său, conform articolelor de presă, ar fi Călin Popescu Tăriceanu, care ar fi fost coleg de facultate cu tatăl său. În 2008, a devenit “membru PNL” și a trimis cv-ul său tuturor europarlamentarilor liberali, provocându-i pe facebook să-i testeze valoarea: “Vreau sa riscati! Riscati pentru ca nu aveti nimic de pierdut. Puteti doar castiga. Mizati pe mine, riscati impreuna cu mine si veti vedea ce inseamna un tanar educat european si optimist”, a scris Tudy pe Facebook. Norica Nicolai este europarlamentara care a apreciat calitățile lui Tudy: “Este un tip care a impresionat pe toata lumea, a locuit mult timp singur aici la Bruxelles. Si a invatat, a facut liceul, facultatea, acum facea un master. Era foarte motivat sa faca o carieră politică”. Tudy a făcut parte dintr-o trupă de stand-up comedy, a făcut modelling și a fost membru al juriului la Festivalului Anual de Teatru “Les Caprices” din Bruxelles, el petrecând destul de mult timp în Capitala Belgiei pentru că tatăl său deține mai multe imobile acolo, pe care le închiriază (stirileprotv.ro). Tudy se pare că a ajuns la un moment dat un personaj suficient de important, din moment ce EBA, primul europarlamentar român independent care a reușit să pătrundă în forul european, a dat presei declarații despre el (libertatea.ro).

Precizăm, ca amănunt, că Tudy a ajuns un personaj în mod evident mult mai public decât numeroși diplomați de carieră și decât mulți demnitari români, nefiind doar unul din miile de navetiști cu avionul ai statului român. El s-a făcut cunoscut grație unui clip viral pe net și în presă, în care s-a masturbat pe wc în timp ce se filma și vorbea (click.ro), prin obiectivul camerei video cu iubita lui. Însă masturbarea sa a reprezentat doar un act shakespearian de iubire, un fel de răvaș de amor contemporan dedicat Oanei Zăvoranu, de care omului îi era dor la acel moment, cei doi fiind la distanță unul de altul în momentul desfășurării respectivei acțiuni filmate. Pentru cei care deplâng iubirea la distanță a celor doi, precizăm că până la urmă s-au întâlnit și face to face (ziare.com). Însă ca toate poveștile lirice ale umanității, intriga a conținut pe la începutul story-ului și un păcat originar (realitatea.net), venit la pachet cu un răspuns crâncen din partea destinului implacabil (enational.ro).

Dacă Tudy n-ar lua examenul de intrare în diplomație organizat de MAE, respingerea sa ar putea fi interpretată  drept discriminare pe motive de videoclip, sau de preferințe sexuale J.

4. Mănoiu Alina este nevasta lui Bogdan Mănoiu (declaratii.integritate.eu), consilierul lui Traian Băsescu, recent avansat la grad diplomatic de ambasador, de către Președinție (antena3.ro). O asemenea avansare are, logic, o foarte probabilă numire ca ambasador, caz în care, consoarta îl urmează. O investigație de presă din 2010 (adevarul.ro), a scos la iveală o cutumă a MAE, justificată ca având rațiuni financiare, de a angaja consoartele/consorții membrilor corpului diplomatic, pe funcții în ambasadele unde servesc soții lor. Dacă Mănoiu Alina ia examenele, va putea să plece cu soțul ei peste hotare (în cazul în care va fi trimis în misiune externă de lungă durată), beneficiind nu doar de statutul de soție de diplomat, ci și de salariu și diurnă în monedă străină de la MAE. Precizăm că Alina Mănoiu, conform paginii personale de pe o rețea de socializare, s-a ocupat de business development la firma Event Link 360.

5. Niță Luiza Ramona. Un nume similar găsim și în cadrul MAE în perioada 2008-2009 (mae.ro), când a lucrat ca Secretar III la Reprezentanța Permanentă a României de pe lângă UE de la Bruxelles. Angajata MAE din 2008-2009 este fiica lui Constantin Niță, Ministrul Economiei în Guvernul Ponta (gov.romediafax.ro).

6. Dumitrache Cotu Liviu Cristian este soțul secretarei II la MAE, din cadrul Unității de Politică Externă și de Securitate Comună (PESC) Dumitrache Cotu Alina Maria (mae.ro). Dumitrache Liviu are un background de angajat în mediul financiar-bancar.

7. Pogea Ioan Alexandru. După nume, e ușor de intuit că e vorba de Pogea Jr. Pogea Sr, ex- ministru de stat pentru coordonarea activităților din domeniul economic (cu rang de vicepremier) înGuvernul Tăriceanu (2005-2006) și pe cea de ministru al finanțelor publice în Guvernul Boc 1. Gheorghe Pogea e cunoscut însă ca salariatul lui Adriean Videanu, ocupând de-a lungul vremii funcția de Director General al Marmosim și apoi de Administrator al Titan Mar. Marmosim/Titan Mar e compania fanion a lui Adrian Videanu, iar Pogea, omul său de încredere. Numele fiului lui Pogea, Ioan Alexandru, a apărut public în mod accidental în 2010, urmare a unei investigații despre cariera țâșnitoare a altui protejat al lui Videanu, Bogdan Ionescu Syda, ginerele actual al lui Traian Băsescu, care, după ce a ocupat postul de expert asistent la Direcţia Generală Relaţii Externe din cadrul Ministerului Economiei (condus de Videanu), a câștigat, prin concurs la MAE, un post la Ambasada României de la Paris. La acel moment (2010), Pogea Jr era ataşat pe energie la Reprezentanţa Permanente a României pe lângă Uniunea Europeană (jurnalul.ro). Cei de la realitatea.net, voit sau accidental, au afirmat în 2010 că de fapt Pogea jr, în loc să fie “atașat pentru domeniul energiei”, a fost “ataşat pe domeniul energiei la Bruxelles” (cna.ro).

Nu știm dacă activitatea lui Pogea Jr e independentă de a părintelui său, însă în mod limpede, activitatea în demnități publice a lui Pogea Sr e dependentă strict de Adriean Videanu și PDL. Și mai știm și că atât Videanu cât și Pogea Jr s-au preocupat activ de domeniul energiei, în același timp, în cadrul aceleiași guvernări. Nu știm ce a făcut Pogea Jr la Bruxelles, însă știm că Videanu cât a fost Ministrul Economiei, a reprezentat interesele în domeniul energiei ale lui Ioan Nicolae, cel mai bogat român, motiv pentru care acum are dosar penal pentru subminarea economiei naționale. Totodată Videanu s-a ocupat (prin închiderea ochilor) și de reînnoirea contractelor Hidroelectrica cu băieții deștepți.

În 2014, tânărul Pogea și-a dat examenele pentru un nou post în diplomație, ca să ne reprezinte încă o dată interesele (nouă, poporului român), în lumea largă.

8. Vișoiu Ion a fost consilierul personal al Ministrului de Externe Titus Corlățean, adică pe românește sfetnicul ministrului PSD care a organizat alegerile în diaspora (mae.ro). Se pare că familia Vișoiu este una de maximă încredere politică, dacă ne gândim că nevasta lui Vișoiu, Silvia Ileana, a ocupat în Guvernul Ponta atât funcția de secretar general al Ministerului Justiției (juridice.ro), cât și pe cea de Secretar General al Ministerului Economiei (focus-energetic.ro).

9. Pleșa Dana Gabriela, care a acumulat în trecut un background de expertă în MAE, a fost căsătorită cu egipteanulAhmed Mohamed Mahmoud Selim Negm, zis “Doctorul”, implicat într-o țeapă dată BCR (newspad.ro și cancan.ro). După divorț, “scheleții din șifonierul trecutului” o urmăresc. Aceasta a fost recent executată silit, fiindu-i scoasă la licitație o locuință, urmare a unei datorii pe care o are către un anume Dima Florin, cetățean elvețian cu domiciliul în Geneva (cejbuc.ro). Personajul Dima Florin apare în mai multe afaceri ale unor grupări de foști ofițeri DIE, cu conexiuni în rețeaua care a lucrat cu Carlos Șacalul pentru atentatele de la Europa Liberă (evz.ro), dar și partener de afaceri cu devalizatorii Rafo Onești.

Florin Dima, cel care a executat-o silit pe candidata la un post în diplomație, Pleșa Dana Gabriela, pentru o datorie către el, a fost partener și cu Ion Maticiuc, fost angajat în MCE, reciclat într-un controversat multimilionar postdecembrist, conectat la oamenii vechilor structuri ale securității și la puternicii zilei din politică. Ion Maticiuc este tatăl lui Codin Maticiuc, scriitorul român contemporan cu Mircea Cărtărescu. Codin Maticiuc, alias Poponeț, a scris cartea Consumatorul de Suflete din care puteți remarca câteva pasaje elocvente aici: click.ro și aici cancan.ro.Florin Dima și Ion Maticiuc au derulat afaceri în energie și cu fiul proaspăt arestatului din Dosarul Microsoft,  Nicolae Ștefan, alias Pinalti (m.jurnalul.ro).

10. Benea Alexandra Laura este fiica fostului șef al Loteriei Române, (romaniacurata.ro). La doar 26 de ani, Alexandra a fost numită în mandatul lui Teodor Baconski la MAE, director al direcției de formare a Institutului Diplomatic Român (IDR) (idr.ro). Fiica șefului Loteriei de la acel moment, Gheorghe Benea, Alexandra, nu s-a mulțumit doar cu funcția retribuită cu o leafă indecent de mare (romaniacurata.ro), ci, în 2011, s-a și înscris la un concurs pentru un loc ca studentă la cursurile organizate și supervizate de ea însăși. Surpriză, fiica șefului Loteriei a câștigat concursul organizat de ea și a devenit cursantă a IDR. România Curată a sesizat aberația și în urma unui scandal public în care nepotismul flagrant al lui Baconski a fost scos la iveală, iar juna Alexandra a fost scoasă din lumina reflectoarelor (romaniacurata.ro). Însă dragostea ei pentru MAE și IDR nu s-a stins de-a lungul anilor, apărând ca “panel moderator” la o conferință co-organizată de IDR și FSUB (idr.ro). Ulterior s-a dovedit că și tatăl Alexandrei, Gheorghe Benea, a făcut o mulțime de matrapazlâcuri penale de multe milioane de euro la Loterie, cu contracte atribuite unor personaje de casă și unor firme fictive (ziaruldeinvestigatii.ro și cotidianul.ro). Între timp, Alexandra Laura Benea a încercat să ocupe un post la ICR, dar n-a trecut examenele (icr.ro), așa că și-a încercat norocul și pentru un post de bibliotecară la CCR, unde a trecut cu brio cel puțin de proba de dosare (ccr.ro), conform datelor publice disponibile. Recent și-a focusat din nou atenția pe MAE, iar acum vrea un post în diplomație.

Pe lista de candidați sunt numeroși profesioniști în relații internaționale, științe politice, drept din mediul privat și din instituțiile statului. România Curată nu face proces de intenție participanților la concursul pentru intrarea în diplomație, acesta fiind dreptul fiecărui cetățean al României. Remarcăm însă că pe lista restrânsă de candidați – 190 rămași din 649 – (mae.ro și mae.ro) care au trecut cu brio de proba dosarelor și de testul grilă, se regăsesc și personajele sus menționate. Curând se vor afișa rezultatele examenului scris pentru lotul 2014 de intrări în diplomație. Suntem deja la fel de curioși ca și dumneavoastră, cititorii noștri, care vor fi rezultatele acestui concurs public.

 

Sursa: romaniacurata.ro