Victor Ponta şi-a permis un mic „răsfăţ fiscal” după devitaminizarea, resimţită inclusiv la nivel de partid, care a urmat alegerilor: i-a ridicat mingea la fileu soţiei sale, europarlamentarul Daciana Sârbu, anunţând reducerea TVA la alimentele bio de la 25 la 9%, după modelul produselor de panificaţie.

„Surpriza” din proiectul de buget pe 2015 nu este doar un succes în cariera de europolitician a Dacianei Sârbu, susţinător declarat al încurajării pieţei bio în România, ci şi un posibil viitor succes în propriile afaceri, bazat, evident, pe TVA „verde”. Cert este că doamna prim-ministru a intrat recent în business-ul cu produse de panificaţie, dulciuri „de casă” şi sucuri proaspete din legume şi fructe, prin firma „D&C Sweets” SRL, înfiinţată în mai 2014, informează comisarul.ro

Deloc neglijabil, bugetul familiei Ponta va beneficia de o serioasă ameliorare fiscală, după ce premierul „s-a plâns”, acum doi ani, că soţia i-a introdus chestii bio în alimentaţie, fără ştirea sa. „Nu vedeţi că rezist la toate atacurile, la flacăra violet, la tot rezist, de la mâncarea Dacianei”, a glumit atunci Ponta. Nu destul, dacă – după alegeri – Guvernul a simţit nevoie să încurajeze fiscal circuitul „conservei cu spanac” în economie.

O scurtă cronologie arată cum s-au sincronizat demersurile Dacianei Sârbu cu proiectul de buget pe 2015, aflat pe masa discuţiilor Guvernului Ponta cu delegaţia UE şi FMI. Trebuie să precizăm că volumul pieţei de produse bio în România ajunge la circa 100 de milioane de euro pe an, ceea ce înseamnă că bugetul de stat va fi uşurat de cel puţin câteva milioane de euro în urma reducerii TVA. Exporturile sunt duble, dar acolo se rambursează TVA. Revenind la cronologie, în aprilie 2014 europarlamentarul PSD Daciana Sârbu a declarat, la o dezbatere pe tema TVA verde, că ar vrea totuşi să vadă că produsele bio vor beneficia de TVA redusă începând cu 1 ianuarie 2015. „Pentru noi toţi ar fi minunat să avem această măsură pusă în aplicare, aşa cum s-a întâmplat şi cu TVA la pâine şi înţeleg că se va întâmpla şi cu cel la legume şi fructe, nu ştiu, ministerul trebuie să ne spună mai mult şi ministerul Finanţelor, pentru că de acolo practic porneşte”, a susţinut, la acel moment soţia premierului.

„Daciana şi Cristina Sweets” SRL, pe val

Pe 26 mai 2014, Daciana Sârbu, alături de asociatul său, Alexandra-Cristina Voicu, înregistrează firma „D&C Sweets” SRL Bucureşti. Partenera de afaceri a soţiei premierului este soţia omului de afaceri piteştean Dragoş Cătălin Voicu, patron al firmei Premiere Line SRL. Interesant de reţinut este faptul că firma a fost înregistrată cu două săptămâni înainte ca Daciana Sârbu să îşi completeze declaraţia de avere şi interese în calitate de europarlamentar, la 11 iunie 2014, motiv pentru care societatea nu apare în declaraţie, cumva la „limita” competenţei Agenţiei Naţionale de Integritate. Intenţia de a „ascunde” momentan firma de indiscreţiile mass-media ar putea rezulta din faptul că sediul social a fost închiriat cu circa trei luni înainte de înfiinţarea acesteia, printr-un contract datat în 3 februarie 2014, pe strada Vladislav Voievod, nr. 20-22, camera 7, din sectorul 2 al Capitalei. Discreţia nu este întâmplătoare, dacă ne uităm obiectul principal de activitate: „comerţ cu amănuntul al pâinii, produselor de patiserie şi produselor zaharoase, în magazine specializate”. Este clar că afacerile Dacianei Sârbu vor beneficia din plin de noile facilităţi fiscale. Pe lângă acestă activitate, cele două asociate (fiecare cu câte 50% din afacere) au mai declarat că se vor ocupa cu producţia de chestii „sănătoase”, pe care cunoscătorii le vor de obicei bio: sucuri şi conserve de fructe şi legume, produse de morărit, prăjituri şi produse proaspete de patiserie, macaroane, tăiţei, cuş-cuş, produse din cacao, ciocolată, ceai, cafea, alimente dietetice, cidru, vinuri din fructe ş.a.m.d. Sediul în care îşi desfăşoară activitatea firma Dacianei Sârbu a aparţinut Întreprinderii de Săpun Stela, care a luat după 89 forma unei societăţi pe acţiuni, Stela SA, vândută în noiembrie 2000 de Fondul Proprietăţii de Stat (FPS) către Alexandru Caranica.

Lobby pe lângă delegaţia FMI

La începutul lui iunie 2014, consilierul premierului, Cristian Socol, declara că, printre subiectele importante aduse la masa discuţiilor cu delegaţia Fondului Monetar Internaţional, se discută intens aplicarea schemei TVA reduse la pâine şi la legume, fructe, produse bio și carne. În octombrie 2014, Daciana Sârbu continuă să pledeze exclusiv pentru alimentele bio: “Cred că reducerea TVA la produsele bio, care se află printre intenţiile guvernului, va fi un ajutor important, pentru producători şi consumatori”, spune ea, citată ca vicepreşedinte a Comisiei de Mediu, Sănătate Publică şi Siguranţă Alimentară (ENVI) din Parlamentul European, într-un interviu acordat site-ului de specialitate green-report.ro. La începutul lui decembrie 2014, în coşul cu alimente propuse pentru reducerea TVA ( legume, fructe, produse bio și carne) au rămas doar produsele bio. Astfel, ministrul delegat pentru Buget, Darius Vâlcov a anunţat, marţi, 2 decembrie, că în proiectul de buget pe 2015 este propusă scăderea TVA de la 24% la 9% la produsele bio, arătând că în buget ”mai sunt şi alte surprize extrem de plăcute”