După ce EVZ a scris că deputații au cheltuit peste 200.000 de lei pentru deplasări externe în luna septembrie, în topul deplasărilor fiind președintele Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea, direcția de comunicare a Camerei a explicat cheltuirea banilor.

În perioada 17-19 septembrie Valeriu Zgonea a fost prezent la o acțiune organizată de Congresul american.  El a fost însoțit de deputatul social- democrat Petru Gabriel Vlase, şeful delegației române a Adunării parlamentare NATO. Pentru un sejur de doar patru zile, cu tot cu transport și cazare, cei doi au cheltuit 15.000 USD, respectiv 54.184 lei. În aceeaşi lună, Zgonea a manifestat un apetit deosebit pentru „diplomația parlamentară” fiind plecat şi în Norvegia şi Germania.

„Toate deplasările efectuate de preşedintele Camerei Deputaţilor, sunt acţiuni de diplomaţie parlamentară şi de reprezentare a României în structurile internaţionale la care ţara noastră este membră. Vă reamintim că, potrivit Regulamentelor în vigoare, preşedintele Camerei Deputaţilor are, printre principalele atribuţii, “reprezentarea Camerei Deputaţilor în relaţiile interne şi externe”, precizează Direcția de comunicare a Camerei Deputaților.

Astfel, în Norvegia  preşedintele Camerei Deputaţilor a participat la Conferinţa Europeană a Preşedinţilor de Parlamente, organizată de Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei, împreună cu Parlamentul norvegian.

„De asemenea, deplasarea efectuată de preşedintele Camerei Deputaţilor în SUA a avut loc la invitaţia domnului Robert Pittinger, membru al Camerei Reprezentanţilor a SUA şi preşedinte al Grupului de lucru pe problematica terorismului şi războiului neconvenţional din Congres. Pe fondul recentelor evenimente care au loc în această zonă, vizita a fost una extrem de importantă, axându-se pe aspectele prioritare ale agendei Parteneriatului Strategic dintre România şi SUA”, mai precizează Direcția de comunicare a Camerei.

În ceeea ce priveşte vizitele efectuate în Germania şi Slovenia, se precizează că pe agenda discuțiilor au fost  proiecte diverse de interes economic: oportunităţile oferite prin intermediul platformei SUERD, evoluţiile din Ucraina, situaţia din Republica Moldova, strategia UE pentru Regiunea Dunării.

Sursa: evz.ro