Premierul ar fi bine sfătuit dacă, odată cu noul an, s-ar gândi la demisie cu adevărat, și nu să fenteze, după obicei. Desigur, s-ar putea să-i reziste și lui Iohannis, și unei moțiuni de cenzură; numai că atunci va rămâne față în față cu strada, iar ea îl va mătura.
La mai bine de două saptămîni de la pierderea dramatică a alegerilor prezidențiale, premierul Victor Ponta pare hotărât să conducă în continuare atât guvernul, cât și partidul. Metoda pe care o urmează e un amestec de șiretenie și forță brutală. În partid, în tandem cu vicele său, Liviu Dragnea, aruncă vina înfrângerii pe oricine, numai nu pe sine, nici pe campania murdară pe care a permis-o, pe minciunile cu care i-a inundat pe oameni, pe scandalul provocat de guvernul său în diaspora. Dragnea îi mai adaugă pe lista vinovaților și pe „americani” care, nu-i așa, au inventat Facebook-ul! În schimb, cei care au îndrăznit să-l critice și chiar să-i ceară un pas înapoi – Geoană, Vanghelie, Șova – sunt dați afară din PSD într-o execuție care nu poate fi altfel numită decât „bolșevică”. Nu vom plânge, desigur, de mila acestor trei inși, dar un lucru e clar: nu au avut nicio vină în pierderea alegerilor și nu și-au exercitat decât dreptul legitim la critică. Dar să-i fie de bine PSD! Nu facem parte dintre cei care, în mod ipocrit, sunt îngrijorați de soarta PSD, nici din rândul naivilor care speră că a sosit momentul marii reforme pentru acest partid.
Ceea ce ne preocupă este că Ponta – secondat iarăși de Dragnea – continuă să conducă guvernul în numele unei pretinse coaliții din care un component – UDMR – a anunțat că iese, iar un altul, așa-zisul partid al lui Tăriceanu, vrea posturi, dar nu este nici măcar înregistrat oficial. Constituțional, este totuși în regulă: președintele (în exercițiu sau ales) nu poate obține demisia cabinetului, iar până în februarie opoziția nu poate avea inițiativa unei moțiuni de cenzură. Politic, însă, și moral este un scandal. Ponta trebuie să plece din fruntea guvernului cât mai repede!
Trebuie să plece mai întâi fiindcă el, împreună cu vicepremierul Dragnea, este principalul responsabil pentru împiedicarea votului în diaspora. Știm că ambasadorii din mai multe capitale europene au cerut suplimentarea secțiilor de vot măcar între cele două tururi, știm că exista posibilitatea ordonanței de urgență, dacă se considera că o hotărâre de guvern nu era suficientă. Avem acum și declarațiile lui Geoană și Vanghelie, care susțin ideea unui complot Ponta-Dragnea, în vederea limitării votului din diaspora, deoarece se bănuia ca marea majoritate a celor de aici vor vota cu Iohannis. Parchetul General s-a sesizat in rem, dar nu cred că sunt prea multe șanse ca oamenii lui Tiberiu Nițu, pus de Ponta, să-și dea foarte multă osteneală. Politic vorbind, rămâne însă inacceptabil ca Ponta să continue ca premier, ca și când nimic nu s-ar fi întâmplat. Iohannis însuși a sugerat că acest lucru e revoltător și are perfectă dreptate. Suspiciunea solidă că Ponta și Dragnea ar putea fi infractori cere, politic vorbind, demisia lor neîntârziată. Or, Ponta pare să creadă că demisiile lui Corlățean și Meleșcanu au rezolvat lucrurile!
Să nu uităm nici campania, având un grad de nerușinare încă neatins până acum, dusă de PSD împotriva lui Iohannis, nici utilizarea abuzivă a unor instituții ale statului, precum Poșta Română, pentru difuzarea unor minciuni, precum aceea că Iohannis „taie pensiile”, nici problema uriașelor liste suplimentare în câteva județe din sudul țării, nici ordonanța ticăloasă a „primarilor traseiști”, dată taman înaintea alegerilor, nici paralizarea CNA: toate acestea reprezintă acte profund nedemocratice, demne de modelele antiliberale ale lui Ponta – Putin, Orban, Erdoğan. Pentru toate acestea, Ponta și Dragnea trebuie să plătească cu funcția în stat, înainte de a avea, eventual, și o răspundere penală.
Cred că trebuie lăsată deoparte orice prudență, orice considerente tactice privitoare la oportunitate: ideea că Ponta trebuie lăsat să mai guverneze un timp – cât anume? – ca să-și rupă dinții în economie mi se pare o nerozie și o lașitate. Nu, Ponta trebuie să plece cât mai repede! Pe 16 noiembrie, peste șase milioane de oameni și-au exprimat dezgustul față de Ponta și PSD și față de stilul lor de a guverna, chiar dacă nu în alegeri parlamentare. Să nu mi se spună că dezgustul e față de clasa politică în general sau că votul a fost „antisistem”, fiindcă Iohannis a fost, totuși, candidatul unei alianțe politice, și nu un extraterestru! Dar premierul face pe surdul. Mai are, ce-i drept, un pic de răgaz: intrarea președintelui ales în exercițiu, Sărbătorile… Dar cred că ar fi bine sfătuit dacă, odată cu noul an, s-ar gândi la demisie cu adevărat, și nu să fenteze, după obicei. Desigur, s-ar putea să-i reziste și lui Iohannis, și unei moțiuni de cenzură; numai că atunci va rămâne față în față cu strada, iar ea îl va mătura.
Sursa: revista22.ro