Antena 1 si Antena 3 au pierdut la curtea de apel un proces cu RCS&RDS, pe seama campaniei de denigrare a companiei dupa ce posturile Intact au fost scoase, acum doi ani, de pe platforma Digi, potrivit Paginademedia.ro. Trustul Intact trebuie sa plateasca RCS 5 despagubiri de 5 milioane de lei pentru „prejudiciul moral”, iar decizia, cand va fi irevocabila, trebuie sa fie difuzata pe post timp de o luna, din ora in ora in cadrul emisiunilor de stiri, sub forma de stire si de croll.

Motivul procesului a fost campania de denigrare a Antenei 1 și Antenei 3 după ce posturile grupului au fost scoase de pe platforma DTH, Digi.

Curtea de Apel a decis, săptămâna trecută că trustul Intact trebuie să plătească RCS suma de 5 milioane de lei (peste un milion de euro), reprezentând „despăgubiri pentru prejudiciul moral”.

În plus, instanța îi obligă pe pârâți ca, după ce decizia rămâne irevocabilă, aceasta să fie difuzate pe post timp de o lună, sub formă de știre și de croll, din oră în oră.

Decizia este cu recurs și se va aplica atunci când va fi definitivă și irevocabilă.

Soluția Curții de Apel București, în continuare: 

Solutia pe scurt: Admite apelul. Schimbă în parte sentinţa apelată în sensul că admite în parte cererea de chemare în judecată formulată în contradictoriu cu intimatele pârâte. Constată caracterul ilicit al campaniilor de denigrare desfăşurate de intimatele pârâte împotriva apelantei în anul 2011 şi în perioada aprilie – mai 2012. Obligă intimatele pârâte în solidar la plata către apelanta reclamantă a sumei de 5.000.000 lei reprezentând despăgubiri pentru prejudiciul moral. Obligă intimatele pârâte să difuzeze dispozitivul hotărârii, de la data rămânerii irevocabile, timp de o lună, pe posturile de televiziune Antena 1 şi Antena 3, sub formă de ştire şi de croll cursiv, difuzat la interval de o oră, în cadrul emisiunilor de ştiri. Obligă intimatele pârâte să publice pe propria cheltuială şi în integralitate dispozitivul hotărârii, de la data rămânerii irevocabile timp de o lună, o dată pe săptămână, într-un cotidian de largă circulaţie. Obligă intimatele pârâte în solidar la plata către apelanta reclamantă a sumei de 81.241 lei cheltuieli de judecată aferente la judecata în fond şi în apel. Cu recurs în 15 zile de la comunicare.

Procesul dintre RCS și mai multe entități ale grupului Intact a început în noiembrie 2012, însă atunci societatea de cablu nu a avut câștig de cauză. „Respinge acţiunea, astfel cum a fost precizată, formulată de reclamantă împotriva pârâtelor SC Antena TV Group SA, SC Antena 3 SA şi SC Global Media Solutions SA (fostă SC Intact Media Group SA) ca neîntemeiată”, a decis Tribunalul București după un an de proces.

Decizia nu a fost definitivă, motiv pentru care a fost atacată de către RCS&RDS, ajungându-se astfel la Curtea de Apel București.

Fricțiunile dintre Antene și RCS pe tema redifuzării Antenei 1, Antena 3 și Euforia a început în aprilie 2012.

Pe 20 aprilie 2012, posturile TV ale Intact au fost scoase din rețeaua Digi din motive financiare. Antena Group ar fi cerut 7 milioane de euro pe an pentru difuzarea posturilor prin rețeaua DTH, sumă pe care RCS nu a acceptat-o.

În aceeași zi, Antena 1 și Antena 3 au început o campanie puternică împotriva RCS, cu mesaje difuzate pe croll, în timpul programelor, cu știri și cu intervenții în direct ale Sandrei Stoicescu și Mihai Gâdea, directorul Antenei 3. Mihai Gâdea și Sandra Stoicescu au catalogat drept „abuzivă” decizia RCS de a scoate posturile Antenei de pe platforma Digi.

Acum doi ani, Sandra Stoicescu citea în direct poziția Intact. În comunicatul citit de Sandra Stoicescu, Intact acusă RCS de “abuz de forță” și consideră societatea de comunicații “integral răspunzător pentru privarea telespectatorilor și abonaților săi de programele Antena 1, Antena 2, Antena 3, Euforia și GSP TV”.

“Utilizand tehnici de manipulare folosite de actuala putere, RCSdezinformeaza grosolan publicul si il utilizeaza ca element de presiune asupra Intact in incercarea de a justifica actiunea cu conotatii politice de scoatere in special a programelor Antena 1 siAntena 3 de pe platforma Digi.”, spunea Sandra Stoicescu, în direct la Antena 3.

Tot atunci, posturile Intact au afișat mesaje prin care abonații erau invitați să apeleze la alți operatori de cablu. „RCS&RDS a refuzat, cu rea credință. să încheie un acord pentru redifuzarea Antenei 1, Antenei 3, Euforia TV și GSP TV. (…) Pentru recepționarea posturilor Intact vă rugăm să vă adresați altor companii de cablu.”, a fost mesajul celor de la Antena 1 și Antena 3.

Mesajul Sandrei Stoicescu după ce Antenele au ieșit după piață:

În aprilie 2012, la posturile Intact au apărut mesaje prin care abonații Digi erau invitați să-și schimbe operatorul:

sursa  paginademedia.ro