Politistii bucuresteni acuzati ca au batut un jurnalist in Centrul Vechi fac obiectul unui dosar penal si sunt cercetati disciplinar, a precizat, vineri, Ministerul Afacerilor Interne (MAI), intr-un raspuns transmis la solicitarea HotNews.ro .
„In legatura cu incidentul din data de 10.11.2014 in care a fost implicat jurnalistul Mako Stefan, au fost intreprinse verificari, in urma carora a fost sesizat Parchetul de pe langa Judecatoria Sectorului 3 Bucuresti, constituindu-se un dosar penal in care se efectueaza cercetari sub aspectul savarsirii infractiunii de purtare abuziva, sub directa indrumare si coordonare a procurorului de caz”, a informat MAI, pentru HotNews.ro.
„Totodata, in conformitate cu prevederile Legii 360/2002 privind Statutul Politistului, cu modificarile si completarile ulterioare, conducerea Politiei Capitalei a dispus efectuarea cercetarii prealabile fata de politistii din cadrul Sectiei de Politie pentru Centrul Vechi implicati in eveniment”, a adaugat Ministerul Afacerilor Interne.
Reporterul Stefan Mako, de la publicatia Casa Jurnalistului, a reclamat ca a fost agresat de un echipaj de politie din Centrul Vechi din Bucuresti, pentru ca a filmat in timp ce il politistii il bateau pe un alt barbat.
Cand a precizat ca este jurnalist si se afla pe spatiul public, poltistii au raspuns „si ce daca” si i-au smuls mobilul, apoi l-au lovit si l-au dus la sectia de politie, a relatat Mako, publicand si o inregistrare audio-video in sprijinul acuzatiilor sale.
In plus, jurnalistul a publicat si investigatiile medicale de la spital si identitatea politistilor respectivi.
Cum s-a întâmplat totul, aflaţi aici: casajurnalistului.ro
Aici puteţi vedea în ce hal a fost bătut jurnalistul!
Stefan Mako documenta de cateva luni procesul unui politist acuzat ca a omorat in bataie un parcagiu, in contextul unui val de plangeri si anchete pentru abuzuri la Politia Centrului Istoric si Sectia 10 din Bucuresti.
Cazul a declansat reactii dure ale Organizatiei pentru Securitate si Cooperare in Europa (OSCE), precum si ale principalelor organizatii interne de aparare a drepturilor omului si de promovare a libertatii de exprimare, printre care Active Watch si APADOR-CH .
In 13 noiembrie, Reprezentantul pentru libertatea presei al OSCE, Dunja Mijatovic, a declarat ca „recentul atac al unor politisti” asupra jurnalistului roman Stefan Mako, in Bucuresti, „este inacceptabil si trebuie sa faca obiectul unei anchete cuprinzatoare”.
„Am incredere ca acest incident va fi investigat rapid si complet. Jurnalistii trebuie sa poata lucra liber si in conditii de siguranta, orice obstacole la libertatea lor constituie un atac asupra mass-media libere”, a declarat Mijatovic, la Budapesta, potrivit unui comunicat emis de OSCE.
„Atacurile asupra jurnalistilor de catre ofiterii din institutiile de aplicare a legii sunt deosebit de ingrijoratoare, pentru ca politia ar trebui sa protejeze si sa ofere siguranta membrilor mass-media. Astfel de incidente contribuie la o atmosfera de frica si pun in pericol libertatea presei”, a mai declarat reprezentantul OSCE pentru libertatea presei.