Decizia Consiliului Permanent al UDMR de a recomanda Consiliului Reprezentanților Unionali ieșirea Uniunii de la Guvernare a iscat o controversă între Alina Gorghiu și Ludovic Orban, amîndoi lideri ai PNL.
Alina Gorghiu a salutat decizia lăsînd să se înțeleagă bucuria din PNL la gîndul că prin alierea cu UDMR s-ar vedea, în fine, la Palatul Victoria, singurul care contează pentru politicienii români, pentru că aici se află paralele, în timp ce la Palatul din Deal se află doar Gloria.
Ludovic Orban și-a exprimat prudența față de decizie prin teza că pe 14 decembrie 2014, la CRU, se va vota rămînerea la Guvernare.
Nu știu dacă în cazul lui Ludovic Orban a funcționat instinctul de politician.
Sigur e că ieșirea UDMR din Alianța cu PSD și întrarea în Alianța cu PNL e un cadou otrăvit făcut PNL.
Pentru PSD e însă un mare cadou.
Să mă explic.
Datele de la ședința UDMR arată că presiunile pentru ieșirea de la Guvernare au venit de la reprezentanții secuimii. Altfel spus de la partea radicală a UDMR în materie de invocare a autonomiei. Partea moderată a UDMR n-a avut încotro. Alegerile prezidențiale au arătat că alegătorii maghiari au sancționat UDMR pentru că în Alianța cu PSD, partid nițel naționalist, chestiunea autonomiei a fost lăsată moartă. Să nu uităm că în 14 septembrie 2014 UDMR a prezentat public Proiectul de autonomie a Ținutului Secuiesc, anunțînd că va fi finalizat în decembrie 2014 și pus în dezbatere publică în ianuarie 2015.
E lesne de priceput ce dezastru ar fi fost pentru PSD, partid cu un electorat naționalist, reluarea în forță de către UDMR a Proiectului de autonomie.
Dacă PSD va răsufla ușurat, PNL va avea probleme.
Fie că respinge orice aliere cu UDMR și atunci va fi greu să ajungă la Guvernare înainte de 2016, fie se va alia cu UDMR, dar atunci va avea bătăi de cap cu Autonomia.