Intr-un editorial, publicat pe Contributors.ro, Stefan Vlaston este de parere ca  ministrul Agriculturii, Stelian Fuia, “a facut-o de oaie” atunci cand a declarat ca “Nicolae Ceausescu nu a fost tampit sustinand asocierea agricultorilor in cooperative”.

Mai mult, Stefan Vlaston il compara pe Stelian Fuia cu Teodor Baconschi, care “a platit cu postul o zicere mult mai inocenta și intrepretabila” si il sfatuieste sa taca si sa nu-si dea cu parerea despre cum era agricultura in perioada fostului dictator, in conditiile in care era prea tanar sa realizeze problemele de atunci.

“Sunt multe de facut in agricultura. Sisteme de irigatii prin cadere gravitationala, cu finantare de la stat, fiind lucrari de infrastructura de mare anvergura, care necesita resurse uriase. Canalul Siret-Dunare, de exemplu, a fost lasat de izbeliste (…) Intr-o agricultura cu asemenea probleme nu de regrete pentru epoca ceausista ducem lipsa. Ci de politici publice sectoriale intelepte, care sa imbine stimulentele și subventiile catre cei care le merita, cu lucrari de infrastructura care sa faca atractiva zona rurala pentru investitii, inclusiv in fabrici de prelucrare a materiilor prime agrozootehnice (…) Asa ar gandi un ministru al unui guvern de dreapta. Sau daca nu gandeste asa, sa plece, sa lase pe altii care gandesc politici de dreapta”, scrie Stefan Vlaston.

Cititi intregul articol aici:

 

 

12 COMENTARII

  1. Putini se pricep, dar foarte multi critica.

    Pana una alta, tot taranul roman avea ce sa manance, datorita acelor CAP-uri! Si evident, asa cum ii sta bine romanului, niciodata nu ajungea acasa cu traista goala…Ba, mai aranja si de-o remorca de porumbi, ori grau…
    La nivelul educational al ramanilor, a prins foarte bine CAP. Cei de la tara, treceau toti, de 80 de ani, era mancarea sanatoasa. Rar auzeam de cineva ca a „cazut la pat”.

  2. Sovieticii (pentru ca ei au impus colectivizarea,in forma in care s-a infaptuit la noi) au deturnat cu buna stiinta asocierile in agricultura.Colectivizarea a lasat rani adinci si oamenii sint refractari chiar si acum,dupa 21 de ani,in a se asocia. Cei care totusi au facut acest pas s-au trezit cu tot felul de mini-tirani,care au dat e inteles intr-un fel sau altul,ca mai bine lasi terenul pirloaga decit sa te mai asociezi.Pe principul de ce sa te legi la cap daca nu te doare!
    Normal ar fi ca statul sa impuna reglementari clare,precise asupra modului de functionare a unei asociatii.De fapt ele sint lasate intentionat in bataia vintului.
    Normal ar fi ca statul sa foloseasca banii din impozite pentru refacerea infrastructurii agricole si pentru informare (emisiunile de pe tvr 1 si 2 sint sub orice critica).
    Normal ar fi ca sa se reinfiinteze centrele de colectare a produselor agricole.
    De ce nu se intimpla toate acestea? Pentru ca agricultura romaneasca este periculoasa prin potenta ei,deranjind puternic interese exterioare. E unul din motivele pentru care nu intram in Scenghen…
    Nu-l cunosc pe actualul ministru al agriculturii si nu stiu cit e de timpit,dar cu siguranta Stefan Vlaston e un timpit care scrie la comanda. La comanda celor care le e frica de agricultura romaneasca!

    • Prea mult asteptam de la stat! Statul sa faca aia, cealalta, etc. Detinatorii de terenuri ar trebui sa lase deoparte prejudecati si ranchiuni si sa formeze asociatii. Iar mai departe si asociatiile trebuie sa se asocieze in unul sau mai multe organisme, doar astfel pot deveni puternici si pot impune strategii coerente si chiar legi. Mai mult se pot ajuta intre ei in caz de calamitati fara a tot astepta ajutor de la stat, de aici trebuind sa astepte subventii si politici.

  3. sunt tineri, vorbeste gura fara ei

    asta nu inseamna ca sunt rau intentionati

    • sunt bine sfatuiti, de asta vorbesc prostii.
      asociatiile in agricultura, cum spune mened, sunt bune, dar trebuiesc sustinute cu o buna legislatie si mai trebuie schimbata si mentalitatea romanului

      • foarte corect! SI inca o mentiune: ministrul nu a spus ca a fost bun modul in care s-au realizat CAPurile pe timpul impuscatului ci a vorbit despre ideea de asociere!

      • Sustin ,nu vedeti ca nu gasim 20 oameni sa nu fie corupti ca ministri daramite la un CAP …si iar ne intoarcem la justitie

  4. Nu-l cunosc pe domnul ziarist, nu stiu cata agricultura cunoaste, dar istorie nu a prea invatat! Cu mult inainte sa apara societatea socialista si cea comunista a aparut ideea asocierii in cooperatii nu doar in agricultura ci si in alte domenii. Niste promotori mondiali ai acestor idei (dar nu singurii) au fost si doi romani: Ion Ionescu de la Brad (1818-1891) si Spiru Haret (1851-1912).
    http://ro.wikipedia.org/wiki/Ion_Ionescu_de_la_Brad
    http://www.crip.ro/articol.php?articol=55
    la pagina 4 http://www.postdoctorat.ro/Documente/Evenimente/Simpozion%20Alimentatie%20poze/COOPERATIA%20AGRICOLA-1.pdf
    Si poate mai sunt multe de citit.

  5. CAP-urile exista in state mai avansate ca al nostru, sau cel putin, care nici macar nu au trecut prin comunism. Insa nu sunt controlate de stat, iar de cele mai multe ori sunt conduse de un Consiliu sau Adunare, presedintele acesteia este ales sau se pune prin rotatie dintre membri. Nu ca asociatiile de la noi, ai caror presedinti se comporta de parca ar fi proprietari. Defapt, nici nu sunt asociatii, este impropriu zis asa, sunt defapt societati sau persoane care lucreaza pamantul in arenda. Un tip de aociatii agricola de cel aratat mai sus, este benefic pentru membrii ei si pentru agricultura tarii in general. O astfel de asociatie ar putea, de exemplu, sa-si imbutelieze singura laptele, vinul, uleiul, etc, sau chiar sa aiba magazine de desfacere proprii. Aooperativele Agricole de Productie, sau asociatie, numiti-o cum doritti, nu au fost inventate de comunisti, si este o forma lucrativa particulara de a desfasura o activitate si a obtine un profit. Comunistii au desfiintat sensul ei, impunand cu ajutorul partidului-stat forma de organizare, conducerea si distribuirea profitului. Cei mai de varsta mea isi adun aminte de zicala, cu naduf, a taranului cooperator. ” Se imparte pe din doua / porumbul lor si p..a noua”. Scuza-ti. insa asa era.

    • Supercorect !
      In Romania interbelica au existat mii de astfel de asociatii de proprietari sustinute de Iorga, Mihalache, Magearu. Acum exista in Italia, Franta, Spania, Canada, USA, Elvetia, etc., iar numarul celor care lucreaza in astfel de sisteme se apropie de 1 miliard de oameni !
      Cooperativele Mondragon din Spania au chiar si o Banca proprie , una dintre cele mai mari din Spania, iar in Constitutia italiana este consfintit acest drep de asociere a proprietarilor. Aceasta este adevarata ‘dreapta’si se numeste: Distributism.

Comentariile sunt închise.