Juristul care a creionat toate ONG-urile care l-au propulsat pe Răzvan Burleanu în funcția de președinte al Federației Române de Fotbal a fost, două decenii mai devreme, în anii 1990, unul dintre arhitecții imperiului economic al lui Dan Voiculescu.

Între 2008 și 2013, Gavrilă Vasilescu (68 de ani), membru fondator al Partidului Conservator și membru fondator al Grivco SA, a înființat, alături de Răzvan Burleanu, trei organizații non-profit implicate în fotbal și minifotbal. În toate trei, Vasilescu s-a regăsit în poziția de secretar, iar Burleanu, în cea de președinte. Toate trei au avut sediul social înregistrat într-un apartament pe care Gavrilă Vasilescu îl deține în București, pe Calea Călărași.

Notarul-șef al Capitalei în anii 1980

Gavrilă Vasilescu este notar. Timp de zece ani, între 1979 și 1990, a fost adjunct și șef al notariatului de stat al Municipiului București. „Am fost notar-șef al Bucureștiului câteva luni, din aprilie 1989 până în decembrie 1989. În funcția asta m-a prins Revoluția. (…) Dar și ca notar-șef adjunct, din 1979 până în 1989, tot eu eram cel care conducea notariatul Capitalei. (…) Eram bun!”.

Despre colaborarea cu Dan Voiculescu, de după Revoluție, Gavrilă Vasilescu declară: „Toate actele firmelor înființate de Voiculescu în perioada aia (n.r. – 1991 -1995) au fost redactate de mine. Eram în primii cinci oameni din ceea ce însemna conducerea grupului Crescent”.

Cele trei ONG-uri fotbalistice și minifotbalistice

Cele trei ONG-uri cu activitate fotbalistică pe care Vasilescu le-a înființat, alături de Răzvan Burleanu, în ultimii ani, au fost: Asociația Română de Minifotbal (2008), Federația de Minifotbal din România (2011) și Liga Iubitorilor de Fotbal (2013). Acesta din urmă a avut ca scop finanțarea campaniei electorale pe care Burleanu a desfășurat-o anul trecut, pentru a deveni președinte al Federației Române de Fotbal.

 

Gavrilă Vasilescu a fost senator din partea Partidului Conservator, între 2004 și 2008.

Timp de trei ani, în timpul mandatului, a fost unul dintre cei doi secretari ai camerei superioare a Parlamentului României. Atunci, spune el, l-a cunoscut pe Răzvan Burleanu, venit în comisia juridică a Senatului în calitate de consultant parlamentar.

Gavrilă Vasilescu: „Dan Voiculescu conjuga foarte bine verbul <<a face>>

Gavrilă Vasilescu a povestit, într-o întâlnire cu RISE Project, felul în care s-a apropiat, încă din perioada comunismului, de Dan Voiculescu, devenindu-i consilier juridic, dar și felul în care l-a cunoscut, douăzeci de ani mai târziu, pe tânărul Răzvan Burleanu, sprijinindu-l să ajungă președinte al Federației Române de Fotbal. 

Despre cum l-a cunoscut pe Dan Voiculescu:

„Ne-am cunoscut în 1983, când s-a înființat reprezentanța Crescent din România. Voiculescu a venit la Notariatul Capitalei recomandat de directorul Argus. Prin Argus se încheiau toate contractele cu persoanele care lucrau pentru firmele străine. (n.r. – reprezentanța din România a Crenscent era o subsidiară a Crescent Grecia, al cărei angajat era Dan Voiculescu). (…) Ori de câte ori voia să discute o problemă notarială, o problemă juridică, el știa că are un om de bază la care să vină și cu care să poată discuta, fără să-i ceară cine-știe-ce avantaje. (…) I-am zis să nu-mi aducă whisky sau țigări, fiindcă nu primesc! Singurul lucru pe care îl mai acceptam erau unele chestii de birotică. Țin minte că, odată, mi-a trimis un elefănțel pe care îl desfăceai și scoteai din el orice îți doreai pentru birotică. Era atât de frumos! Îmi mai venea cu câte-un calendar, cu câte-o mapă de pus pe birouri…”.

 

Ultimul ONG dintre cele create de Vasilescu și Burleanu, Liga Iubitorilor de Fotbal (sigla, în medalion), a finanțat campania electorală a actualului șef al FRF / FOTO: Mihai Pogan/ RISE Project

Despre cum l-a cunoscut pe Răzvan Burleanu:

„Pe Răzvan l-am cunoscut în 2007. Venise în comisia juridică de la Senat. Eu eram membru. Într-o zi, știind că eu am preocupări cu sportul, mi-a spus: <<Domnul Vasilescu, nu facem și noi o asociație de minifotbal?>>. <<Băi, Răzvane, cu ce se mănâncă asta?>>. <<E fotbalul pe teren redus>>. <<Am jucat toată viața fotbal d-ăsta. Da, cum să nu! Sigur că facem!>>, am zis”.

Despre cum a intrat, după căderea comunismului, în grupul financiar al lui Dan Voiculescu:

„Când încă nu se terminase luna decembrie 1989, m-a sunat Dan Voiculescu și mi-a spus: <<Am 1 milion de dolari și vreau să-l folosesc pentru tot ce ar însemna valoare în România. Dă-mi o idee! Ce trebuie să fac cu banii ăștia?>> I-am zis: <<Nu-i mare filosofie, fă o fundație!>>. Mi-a zis: <<Nu vrei să o conduci tu?>>. <<Da!>>. Așa a luat ființă Fundația Crescent. Ne-am inspirat, când am scris statutul, și din statutul Fundației Nobel, pe care l-am luat de la Ambasada Suediei. Fundația avea ca scop promovarea valorilor umanismului, ca și Fundația Dan Voiculescu de astăzi”.

Despre cum l-a ajutat pe Răzvan Burleanu în campania electorală pentru președinția FRF:

„Sunt a treia persoană cu care Răzvan a vorbit despre intenția lui de a candida la șefia FRF. Înainte, mai vorbise cu tatăl lui și cu un om de afaceri din Bacău, patronul de la Dedeman. (n.r. – grupul Dedeman e patronat de frații Dragoș și Adrian Pavăl din Bacău). Țin minte că eram amândoi pe drum, cu mașina, când am discutat. Ne-am întâlnit în față la Orizont, la Predeal și-am zis <<Ia hai să mergem noi la Cabana Trei Brazi, Răzvane, ca să putem să vorbim mai în tihnă!>>. (…) Am mers în campanie peste tot prin țară cu el, pe la fiecare club sportiv, chiar și la cele despre care știam că sunt de partea lui Mircea Sandu”.

 

Gavrilă Vasilescu (centru), la hotelul Novotel din București, în ziua în care Răzvan Burleanu și-a lansat candidatura la președinția FRF / FOTO: Mihai Pogan/RISE Project

Despre influența pe care a avut-o în grupul Grivco:

„Am fost unul dintre cei în care Voiculescu avea foarte multă încredere. Participam la negocieri, dădeam idei. Eram șeful oficiului juridic al reprezentanței Crescent în România. (…) I-am spus lui Voiculescu așa: <<Dacă vrei putere în ceea ce înseamnă societatea în care vom intra, trebuie să ai două lucruri: presă și politică!>>. Iar el voia putere. Tot timpul și-a dorit asta. Era un tip care conjuga foarte bine verbul <<a face>> (…) Eu am fost primul președinte al Partidului Umanist Român. Doar că funcția de șef al partidului nu se numea președinte, ci director coordonator al comitetului director național al Partidului Umanist Român. (…) Partidul Conservator e ca și copilul meu”.

Despre relația lui de azi cu Răzvan Burleanu:

„Discutăm, discutăm permanent, cum să nu?! Eu sunt, în momentul de față, singura persoană care e alături de Răzvan și care nu primește nicio recompensă pentru asta, în afară de câte un bilet la meciuri. (…) Sunt foarte mulțumit de modul în care se comportă. A și făcut greșeli, dar din cauza tinereții! Nu te mai lua, domnule, de Hagi! Când spune Hagi ceva, e important!”.

 

Gavrilă Vasilescu (medalion) a stat în primul rând la ședința Adunării Generale a FRF, la care Răzvan Burleanu a fost ales șef al fobalului românesc / FOTO: Mediafax / Marius Dumbrăveanu

Răzvan Burleanu: „I-am apreciat entuziasmul”

Contactat de RISE Project, Răzvan Burleanu, președintele Federației Române de Fotbal a explicat în felul următor parteneriatul său de lungă durată cu Gavrilă Vasilescu: „Apreciind competența, entuziasmul și determinarea domnului Vasilescu, (…) am început să colaborăm. (…) Am fost convins de expertiza dumnealui. E o persoană cu care m-am consultat pe toată durata acestui proces de dezvoltare a minifotbalului”.

„Cea mai mare experiență notarială”

Gavrilă Vasilescu a deținut 5 la sută din Grivco SA, compania fanion a lui Dan Voiculescu, din 1991 până în 1995. După ce cadrul legal al profesiei de notar s-a schimbat, Vasilescu a părăsit compania lui Voiculescu și și-a deschis actualul birou notarial public.

Soția sa, Maria Vasilescu, este, de asemenea, notar și deține un birou notarial public în același apartament cu soțul.

 

Senatorul Gavrilă Vasilescu are ca hobby-uri fotbalul, ciclismul, condusul și, nu în ultimul rând, canoea / FOTO: Facebook

„Lucrăm în notariate diferite, chiar dacă în același apartament. Împreună, avem 75 de ani de experiență notarială. Cea mai mare din țară”, spune cu satisfacție senatorul.

Afaceri cu Sorin Gangler

După Revoluție, Vasilescu a deținut părți sociale și la alte companii, nu doar la Grivco. Printre acestea, la Denis Technology, firmă patronată de Sorin Gangler, specializată în comerțul cu piese auto.

În ultimii ani, această companie a fost abonată la contractele publice ale Regiei Autonome de Transport Public București.  Vasilescu a fondat Denis Technology alături de familia Gangler, în 2003, însă s-a retras din societate doi ani mai târziu, în 2005, după ce a devenit senator.

Printre fondatorii Denis Technology, alături de Vasilescu și familia Gangler, s-a numărat și Patricia-Isabela Robe, fost consilier PSD în cadrul Consiliului General al Municipiului București, actualmente expert parlamentar la Camera Deputaților.

Patronul Denis Technology, Sorin Gangler, asociat cu Vasilescu în perioada 2003-2005, a sponsorizat PSD, la campaniile electorale pentru alegerile locale și parlamentare din 2008, cu 190.000 de lei – potrivit datelor publicate în Monitorul Oficial.

sursa: riseproject.ro