Directia Nationala Anticoruptie cere Parlamentului incuviintarea arestarii preventive pentru deputatul PDL, Catalin Teodorescu, acuzat de abuz în serviciu în acelaşi dosar cu fosta şefă a DIICOT, Alina Bica.

În conformitate cu prevederile art. 72 alin. 2 din Constituţia României şi ale art. 195 alin. 1 şi 2 din Regulamentul Camerei Deputaţilor, procurorul șef al Direcției Naționale Anticorupție – doamna Laura Codruţa Kovesi a transmis procurorului general al României cererea și referatul întocmit de procurorii anticorupţie, în vederea sesizării ministrului Justiției, pentru a cere președintelui Camerei Deputaţilor încuviințarea reţinerii şi arestării preventive a deputatului TEODORESCU CĂTĂLIN FLORIN, în sarcina căruia s-a reținut infracțiunea de abuz în serviciu dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit„, precizează procurorii DNA.

Florin Catalin Teodorescu a fost audiat luni, timp de 5 ore la DNA, in dosarul despagubirilor pentru un teren supraevaluat cu 61 de milioane de euro si ar putea fi arestat, daca Parlamentul va incuviinta cererea DNA, potrivit Digi 24.

In acelasi dosar a fost reţinută, luni, si Oana Vasilescu. Aceasta, impreuna cu Catalin Teodorescu, au fost membri ai Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despagubirilor din ANRP.

„În aceeaşi cauză, procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Secţia de combatere a corupţiei au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi reţinerea pentru 24 de ore a inculpatei: VASILESCU OANA, la data faptelor vicepreşedinte al Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP), membru al Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor, pentru infracţiunea abuz în serviciu dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit. În ordonanţele de punere în mişcare a acţiunii penale a reieşit că, în cauză, există date şi probe din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt:

La data de 15.03.2011, inculpaţii Teodorescu Cătălin Florin şi Vasilescu Oana, în calitate de membri ai Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor, prin exercitarea abuzivă a atribuţiilor de serviciu, au aprobat, în unanimitate, raportul de evaluare întocmit de expertul evaluator Nuţiu Emil, prin care a fost stabilită valoarea de 377.282.300 lei pentru un teren în suprafaţă de 13 hectare, situat în Bucureşti, prin supraevaluarea acestuia, ceea ce a condus la un prejudiciu de 263.327.559 lei, (echivalentul a 62.548.113 euro, reprezentând supraevaluarea), concomitent cu obținerea unor foloase necuvenite pentru beneficiarii drepturilor litigioase.

Membrii Comisiei, luând la cunoştinţă de concluziile raportului de evaluare a terenului, puteau constata că expertul a folosit, în cadrul metodei comparaţiei vânzărilor, variabile (terenuri) care nu erau asemănătoare cu terenul supus evaluării, din punct de vedere al suprafeţei, locului amplasării şi datei evaluării.

Aprobarea raportului de evaluare întocmit de expert, corespunzător dosarului nr. 22714/FFCC, de către membrii Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor, s-a făcut cu încălcarea dispoziţiilor art. 16 alin. 7 din Legea nr. 247/2005 privind reforma în domeniile proprietăţii şi justiţiei, precum şi unele măsuri adiacente, care prevăd că, în baza raportului de evaluare, Comisia Centrală va proceda fie la emiterea deciziei reprezentând titlul de despăgubire, fie la trimiterea dosarului spre reevaluare. Membrii Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor au realizat faptul că valoarea terenului era supraevaluată, aspect care reiese şi din faptul că, în şedinţa din 24.02.2011, când dosarul nr. 22714/FFCC mai fusese analizat, s-a dispus amânarea luării unei decizii pentru următoarea şedinţă, fiind solicitată participarea evaluatorului şi întocmirea unui scurt istoric al dosarului”, precizează DNA.

Tot luni a fost adusa cu mandat, la DNA, şi fosta sefa a ANRP, Crinuta Dumitrean.

În dosarul în care a fost arestată Alina Bica sunt vizate 11 persoane. Printre acestea sunt preşedintele Autorităţii pentru Restituirea Proprietăţilor în perioada comiterii faptei, Crinuţa Dumitrean, dar şi deputatul Cătălin Teodorescu.

Cei doi n-au putut fi audiaţi până acum pentru că erau plecaţi din ţară.

Alături de Alina Bica, din comisia care a aprobat despăgubirea incriminată au făcut parte încă opt persoane, printre care şi parlamentarii Cătălin Florin Teodorescu şi Marko Attila. Toţi au fost de acord ca statul să achite suma cerută de omul de afaceri Gheorghe Stelian. Chiar dacă, susţin procurorii, ar fi constatat că raportul de evaluare era măsluit. Valoarea terenului din Zona Plumbuita ar fi fost umflată cu echivalentul a peste 62 de milioane de euro. Banii primiţi de la stat au fost împărţiţi de Stelian Gheorghe cu alţi trei oameni de afaceri.

Pentru că ar fi închis ochii la ilegalităţi, Alina Bica ar fi primit un teren la Snagov, spun procurorii, potrivit Digi24.

Cel care a avut cel mai mult de câştigat din această afacere pare să fie Stelian Gheorghe – un milionar fără notorietate, apropiat de Elena Udrea şi de Dorin Cocoş. În ultimii ani a făcut afaceri foarte profitabile cu terenuri în zone scumpe ale capitalei. Reţeta simplă: cumpăra titluri de proprietate pe un preţ de nimic, câştiga terenurile în instanţă şi vindea apoi aceleaşi terenuri la preţuri de cel puţin zece ori mai mari.Nimeni nu ştie însă cum a făcut primii bani.

Dorin Cocoş ar fi primit 10 milioane de euro pentru sprijinul pe care i l-ar fi acordat omului de afaceri Gheorghe Stelian pentru a obţine despăgubirile de la ANRP. În dosar este pomenit şi numele Elenei Udrea, iar procurorii de caz spun că dacă Alina Bica şi ceilalţi membri ai comisiei nu l-ar fi despăgubit abuziv pe Gheorghe Stelian, banii ar fi ajuns justificat la 9.000 de alte persoane. Sunt doar câteva dintre informaţiile strânse de anchetatori în dosarul în care DNA a cerut arestarea fostului şef al DIICOT, Alina Bica.