Cei care respectă medicina şi jurământul lui Hipocrate, şi mai ales cei care-i respectă pe medici, întrebându-se totodată ce se ascunde în spatele halatelor albe, dar şi care este povestea nespusă a sacrificiului, au şansa de a cumpăra cartea „Statui, Oameni şi Întâmplări” care a fost lansată la Târgul Internaţional Gaudeamus.
Cartea este coordonată de managerul Spitalului Militar, Florentina Radu-Ioniţă, şi este prima publicaţie de specialitate care este adresată publicului larg.
„Este prima oară când o instituţie de acest tip renunţă la bariera lingvistică specializată şi se deschide către opinia publică, printr-un demers livresc, care nu are pretenţia să fie un documentar istoric ci, mai degrabă, o poveste în care îi veţi regăsi pe acei oameni care au generat, prin voinţa, tenacitatea şi spiritul lor inovator, întâmplări, care susţinute conjunctural de atmosfera contextului specific perioadei începutului de secolul XX, ne-au condus la ceea ce suntem azi. Albumul intitulat “Spitalul, Militar Central: Statui, Oameni şi Întâmplări” este scris într-un limbaj accesibil tuturor celor care vor să ne cunoască istoria şi valorile promovate în cei 183 de ani de activitate neîntreruptă în slujba cetăţenilor României prin inventarierea elementelor sculpturale cuprise sau nu în patrimoniul naţional (busturi, statui şi plăcile comemorative aflate în incinta Spitalului Universitar de Urgenţă Militar Central “Dr. Carol Davila”)”, a precizat Florentina Radu-Ioniţă, directorul Spitalului Militar.
Militari de carieră şi oameni cu un suflet mare, pregătiţi oricând să sară în ajutorul semenilor, specialiştii Spitalului Militar au demonstrat de-a lungul timpului că nu există bariere în medicină. Chiar dacă, uneori, au întâmpinat dificultăţi financiare, în contextul unei economii deficitare, medicii Spitalului Universitar de Urgenţă Militar Central “Dr. Carol Davila” au ştiut că în apărarea vieţii, nu se face rabat de la calitate. Şi au oferit tot ce aveau mai bun. Aparatură şi doctori foarte bine pregătiţi, recunoscuţi şi apreciaţi chiar şi peste hotare. Astăzi, sute de pacineţii le mulţumesc. Pentru că au adus speranţă în sufletele lor şi le-au redat zâmbetul.
„Spitalul Militar Central a fost şi va fi un reper în istoria societăţii româneşti, fiind punctul de plecare în construcţia şi consolidarea şcolii naţionale de medicină şi farmacie, dar şi elementul de geneză unor specialităţi medico-chirurgicale care au propulsat medicina românească la standardele modernităţii – şi mă refer aici la farmacologie, toxicologie, chirurgie generală, chirurgie toracică şi multe alte domenii şi specialităţi explorate şi consolidate de medicii militari pentru întreaga comunitate medicală din ţară”, a mai spus managerul Spitalului Militar.
După mai bine de 180 de ani de la înfiinţare, Spitalul Militar are o istorie care-l înrădăcinează în medicina internaţională, fiind astfel considerat un SPITAL de ELITĂ cu renume mondial.
„Istoria şi prezentul au dovedit faptul că Spitalul Militar Central este elementul strategic şi de chintesenţă al medicinei militare şi valorilor acesteia, ca parte integrantă a Ministerului Apărării Naţionale, şi ne-am respectat, de-a lungul timpului, toate angajamentele şi misiunile asumate de Armatei României de a veni în sprijinul populaţiei ori de câte ori este nevoie.
În sprijinul celor spuse anterior, aş menţiona doar un singur aspect şi anume acela că, în timpul Primului Război Mondial, atât în perioada când a funcţionat în Bucureşti, cât şi atunci când a fost dislocat în Moldova, Spitalul Militar Central a avut rolul esenţial în acordarea îngrijirii de specialitate pentru răniţi. despre comportarea eroică a corpului medical şi sanitar pe front mărturie stă Ordinul de zi dat de generalul Eremia Grigorescu, în care este consemnat că: „Am constatat cu mândrie şi cu cea mai mare sufletească mulţumire că întreg corpul medical, precum şi personalul sanitar… s-au distins printr-o muncă neobosită şi un devotament fără margini. De la primul post de prim-ajutor, până la la spitalele de evacuare şi trenurile sanitare, toţi medicii şi sanitarii au lucrat în mod desăvârşit, astfel că evacuările şi triajul răniţilor s-au făcut în cea mai perfectă regulă şi în modul cel mai sistematic, putându-se astfel da o completă asistenţă sanitară numeroşilor răniţi în timpul cel mai scurt posibil. Pentru această activitate şi devotament demn de toată lauda, aduc mulţumirile mele corpului medical militar şi personalului sanitar”, a completat Florentina Radu-Ioniţă.
Odată cu lansarea cărţii „Statui, Oameni şi Întâmplări”, Spitalul Militar marchează debutul la Târgul Internaţional Gaudeamus.