Intr-un articol postat pe blogul sau, Cristian Preda vorbeste despre pozitiile pe care le adopta partidele politice romanesti in ceea ce priveste exploatarea resurselor naturale, facand referire la schimbarile produse in fruntea Ministerului Mediului.

“E vorba despre tema resurselor naturale. Dreapta e pentru, stanga e contra.
Dreapta isi argumenteaza optiunea vorbind despre oportunitatea de a vinde pe o piata mondiala lacoma de resurse, ca si despre crearea de locuri de munca. Stanga e impotriva, deoarece a devenit ecologista: in absenta unor partide verzi, stanga blocheaza orice exploatere de resurse cu argumentul ca natura e mai importanta si decat locurile de munca si decat veniturile luate din tranzactiile pe piata. Exploatarea aurului la Rosia Montana si cea a cuprului la Rosia Poieni sunt doar doua dintre dosarele care evoca separatia despre care am vorbit mai sus”, a afirmat Preda.

Cristian Preda se intreaba de ce “s-a legat la cap UDMR”, de ce au numit un ministru la Mediu care este in proces cu firma care a propus proiectul de exploatare la Rosia Montana si care sunt intentiile maghiarilor. Raspunsul: o posibila dorinta a UDMR de a bloca, din nou, actiunile Puterii si de a pune pauza, pana la alegeri, activitatii Guvernului.

“Noul ministru al mediului e in proces cu compania care a propus proiectul de exploatare de la Rosia Montana. A fost dat in judecata tocmai pentru ca, intr-un mandat anterior, tot ca ministru al mediului, a suspendat procedura de evaluare a impactului exploatării asupra mediului. N-ar fi fost rau ca el insusi sa anunte public acest lucru, imediat dupa numire, precizand astfel care sunt limitele conflictului de interese. Ca ministru, el va fi obligat sa dea un raspuns unui investitor potential cu care se afla in proces, nu ca particular, ci ca fost ministru!”, a completat Preda.

Cititi articolul complet aici: cristianpreda.ro

4 COMENTARII

  1. Cine ne spune cum se exploateaza aurul sau cuprul in lume, si daca ar face-o statul roman, cum ar putea sa faca aceasta exploatare altfel?

  2. Cristinel greseste, desigur, pentru ca, sa nu uitam, el a fost unul dintre europarlamentarii romani care au facut lobby in Parlamentul European in favoarea exploatarilor cu cianuri in Romania si, desigur, in favoarea RMGC.
    Foame de bani, baieti, foame de bani!

  3. Aici cred ca greseste domnul Preda. Stanga sustine interventia directa a statului deci presupune exploatarea minereurilor de stat in interesul statului, pe cand dreapta doreste concesionarea exploatarii catre privati.
    Problema Romaniei e aparatul bugetar numeros(personal medical, profesori, fortele armate, politie) plus numarul imens de pensionari. Cred ca de aici trebuie sa porneasca disputa dintre dreapta si stanga si anume privatizarea sistemelor mai putin performante ale statului( invatamant, sistem de sanatate, ordine publica).

Comentariile sunt închise.