În prima confruntare cu contracandidatul său la președenție, Klaus Iohannis, Victor Ponta a declarat că legislația germană nu permite organizarea de secții de votare în afara consulatelor și ambasadelor. Un parlamentar german îl contrazice: „Este o minciună cruntă”.
Ponta, prins cu minciuna | Românii din Germania puteau vota și în afara ambasadelor
Ridicând în mână un „document” transmis de Ambasada României de la Berlin, Ponta a transmis că „potrivit regulilor în materie, comunicate de Ministerul German al Externelor, prin notă verbală, în Germania este permisă organizarea de secţii de votare numai la sediile ambasadelor, consulatelor generale şi onorifice”.
Informaţia este însă falsă, susţin experţi în legislaţia germană contactaţi de Adevărul, fapt confirmat şi de parlamentarul Bernd Fabritius, deputat în Bundestag şi membru al partidului Uniunea Creştin-Democrată (CDU), condus de cancelarul German Angela Merkel.
„Este o minciună cruntă. Este cunoscut că exact contrariul este adevărat. Nu există nicio lege care ar interzice amplasarea unor secţii de votare oriunde aceasta ar fi posibilă din punct de vedere organizatoric”, a explicat în exclusivitate pentru „Adevărul” Bernd Fabritius, care susţine că a fost informat de Ministerul German al Externelor că instituţia a transmis, în urmă cu două zile, o scrisoare autorităţilor române, informându-le încă o dată cu privire la această posibilitate, însă partea română nu a transmis nici până miercuri seară un răspuns.
„Trebuie menţionat că există o ordonanţă administrativă a Ministerului de Externe German care informează ambasadele străine că în mod normal, de regulă, alegerile se realizează în centrele consulare sau în ambasade, dar, dacă este necesar, printr-o simplă cerere se poate solicita acordul de a organiza secţii de votare oriunde ar fi acest lucru posibil. Spre exemplu, comunitatea turcească din Germania, care este foarte mare, întotdeauna depune astfel de cereri şi întotdeauna li se aprobă. Nu mi-aş fi imaginat niciodată că România nu va face uz de această posibilitate care, desigur, a fost cunoscută”, a explicat Fabritius, singurul parlamentar german de origine român
În momentul în care o altă ţară vrea să organizeze secţii de vot pentru cetăţenii ei din Germania, trimite o simplă solicitare la Ministerul Federal de Externe şi arată clar câte secţii vrea să înfiinţeze şi unde intenţionează să le amplaseze. Apoi, Ministerul Externelor ia legătura cu autorităţile din localităţile unde urmează să fie amplasate secţiile, întreabă dacă spaţiile vizate sunt disponibile, întreabă dacă există posibilitatea practică de desfăşurare şi apoi aprobă.
„Trebuie să specific că eu personal, care am avut parte de experienţele foarte neplăcute duminica trecută în primul tur de scrutin şi am văzut cu ochii mei cozile infernale în faţa Consulatului General din Munchen, unde lumea a aşteptat şapte ore la rând şi sute de persoane au fost trimise acasă seara, la ora 21.00, chiar a doua zi, luni, am propus Guvernului României în mod scris să organizeze, cel puţin în localităţile mai mari, unde există o minoritate română sau un grup mai mare de persoane cu drept de vot care doresc să-şi exercite acest drept să acord toată asistenţa în a găsi locuri suplimentare, am vorbit chiar cu colegi din Bundestag care mi-au spus că sunt dispuşi să pună la dispoziţie statului român, dacă doreşte acest lucru, spaţii în incinta primăriilor sau în şcoli, în grădiniţe”, a adăugat Fabritius.
În Germania, România are 10 sedii cu statut diplomatic: Ambasada din Berlin, Consulatele Generale din Bonn şi Munchen, Consulatele Onorifice din Leipzig, Stuttgart, Stahnsdorf, Hamburg, Kassel şi Neustadt an der Weinstraße, precum şi Institutul Cultural Român din Berlin. Cu toate acestea, Guvernul a ales să organizeze secţii de votare doar în cinci: la Ambasadă, în Consulatele Generale şi la cele onorifice din Hamburg şi Stuttgart.
Anul acesta s-a doborât recordul pentru cea mai mare secţie de vot din lume: Stadionul Olimpic din Berlin. Acolo, zeci de mii dintre cei 140.000 de turci care trăiesc în Berlin au votat pe 31 iulie, cu 10 zile înainte de alegerile prezidenţiale organizate pe teritoriul Turciei. În Germania trăiesc aproximativ 1,55 milioane de turci, adică peste 60% din numărul total al turcilor care trăiesc în afara Turciei, conform datelor de la recensământul din 2013. Din totalul Turcilor din Germania, aproximativ 1,4 milioane au drept de vot.
În general, secţiile de vot pentru expaţii din Germania sunt organizate într-adevăr în consulate şi ambasade, însă legislaţia germană nu interzice amplasarea secţiilor de vot în alte locuri, după cum demonstrează scrutinul din vară pentru turci. Autorităţile germane vor practic asigurări că statul care organizează alegeri pe teritoriul său poate asigura securitatea şi condiţii optime de vot în secţiile pentru expaţi. De aceea se apelează de multe ori la consulate şi ambasade, pentru că acestea sunt considerate deja locaţii sigure.
sursa: adevarul.ro