Peste o suta de statui reprezentand daci sunt raspandite in cele mai mari muzee ale lumii sau in locuri, cu vizibilitate foarte mare, precum Gradina Borghese din Roma . Care este misterul acestor statui, de unde provin ele si de ce sunt atat de numeroase, au incercat sa explice mai multi cercetatori de-a lungul timpului.

Leonard Velcescu, cercetator in istoria artei – cu un doctorat luat la Sorbona, a facut un studiu iconografic in privinta acestor statui. In limbaj profan, cercetatorul a incercat sa inteleaga ce este special la aceste statui sculptate de artisti romani, pe vremea cand Apolodor din Damasc construia Forul lui Traian.

Ce frapeaza la prima vedere, fapt confirmat de Leonard Velcescu – care a sustinut, in urma cu cateva zile o conferinta sub titlul “Dacii in sculptura romana”, este atitudinea demna a dacilor in reprezentarile care provin, fapt demonstrat stiintific,  din Forul lui Traian. Mai mult decat atat, dacii, la acea data un popor cucerit, nu sunt reprezentati in lanturi, nu au capul plecat, iar unele dintre statui sunt  lucrate in porfir si marmura de Carara, porfirul fiind  o piatra pretioasa rosie rezervata numai pentru imparatii romani.

Aceste statui, care culmea depasesc  3,5 metri – mai mult decat statuia imparatului Traian din For, nu puteau fi realizate fara incuviintarea acestuia. Si totusi, imparatul si-a dat girul. De ce, este un mare mister.

Cercetatorul sustine ca una dintre statuile care au fost sculptate in porfir il reprezinta pe insusi Decebal si isi argumenteaza teoria comparand unul dintre busturile de daci aflate la Vatican , ca si reprezentarea atribuita regelui dac pe Columna lui Traian.

Potrivit teoriilor lui Leonard Velcescu, ceva misterios, care ne scapa, s-a intamplat. Cercetatorul mai spune ca rosul era culoarea rezervata pentru figurile regale din imperiu si nu poate explica de ce cateva statui de daci sunt realizate cu porfir. Aceeasi  culoare este reprezentata in tunicile dacilor de pe Columna lui Traian, parte a Forului construit din Apolodor din Damasc, potrivit oamenilor de stiinta care au analizat in ce culori era pictat monumentul  la data inaugurarii.

Leonard Velcescu a mai descoperit ca acelasi tip de opinci, purtat de daci in reprezentarile romane, se regaseste,  si astazi, identic, intr-un sat din Mehedinti.

[jwplayer config=”600×394″ mediaid=”9307″]

31 COMENTARII

  1. Traian avea osti auxiliare din care faceau parte si daci, la Vatican si Roma sunt prezentati aceia cu care a luptat.

  2. Nu stiu ce sa admir mai mult, profesionalismul sculptorilor sau frumusetea barbatilor daci.Cert e ca un asemenea reportaj e binevenit.

  3. Sper sa le vedem si pe TV cat de curand. Iar o idee buna ar fi sa ia legatura nasul Tv cu mai multi oameni de cultura , artisti , istorici , academicieni , geologi , etc. care sunt dispusi sa descopere si sa prezinte adevarul gol golut.
    Daca sintagma „Noi nu suntem urmasii Romei ci Roma e parte din Tracia” e reala si poate fi dovedita, atunci fara doar si poate romanii-daci sunt cea mai tare natiune a tuturor timpurilor.

    Nasule ai mingea in ograda ta.

  4. Hristos a Inviat!
    FELICITARI pentru materialul prezentat, asteptam cu multa nerabdare o continuare a ADEVARULUI!
    NU SUNTEM URMASII ROMANILOR, vai ce-mi place!

  5. Intr-un sat din Mehedinti,imi place! 🙂
    Multumim tuturor care se implica ptr a afa adevarul nostru istoric!

  6. Mai exista o ciudatenie. Caciulile dacilor seamana izbitor de mult cu cele purtate de vechii locuitori koreeni.

    • Buna ziua, a fost o neatentie nu lipsa de documentare. Oricum va multumesc. Corectura s-a facut.

  7. Sa scrii un articol asa lung despre statui si sa nu prezinti nici o statuie mi se pare o lipsa totala de profesionism.Stefan GHeorghiu.

  8. Hai ca incet, incet vor iesi la lumina adevarurile istorice. Se pare ca acum avem si postul tv care le promoveaza. E ok. Bravo tuturor celor care se implica.

  9. Dacii au fost un popor demn, asa cum astazi, noi, urmasii lor, ar trebui sa fim. Dacia a fost ultimul „bastion” cucerit si primul parasit, iar cele 2 razboaie s-au cam indecis; podul lui Apolodor se pare ca nu a fost construit de romani, ci el exista din vremea lui Burebista. Si se mai stie un lucru sigur, mentionat in cronicile vremii, dacii erau foarte respectati la Roma, din moment ce, inainte de cucerire, intrebarea cheie, la Roma, era „ce mai stii despre daci?”

    • Eu am impresia ca toata aceasta istorie e o facatura inventata de Vatican ca sa scoata in evidenta Roma.
      Conform ultimelor date ADN se pare ca ei se trag din noi si nu noi din ei deci, la vremea respectiva, romanii puteau sa stie acest lucru si de aceea ii respectau pe daci.
      Practic, nu-i considerau deloc mai prejos ci, chiar romanii, se mandreau cu radacinile lor tracice. Altfel nu-mi explic toate aceste statui de daci facute cu materiale care se foloseau pentru statuile imparatilor romani.

      • Dr.Napoleon Savescu pr http://www.dacia.org. demonstreaza (ceea ce se stie demult) un contact social permanent si mult mai vechi cu viitorul imperiu roman, dinainte ca acesta sa devina imperiu si ca „Statuile (pe care le-am socotit, din inerţie, ale unor „sclavi geţi” – în fapt: ale unor luptători sau sacerdoţi danubieni) sunt mărturii ale acestui contact social, la Roma şi în alte colţuri ale peninsulei; şi n-au apărut acolo numai după conflictul lui Decebal cu Traian!”

  10. Astfel de reportaje, despre istoria noastra vreau sa vad cat mai des pe NASUL.TV

    • Si eu sper ca vor fi.
      Copiii, si nu numai ei, vor avea multe de invatat.

  11. O fi luat cineva in calcul ca poate au furat romanii aceste statui atunci cand au cucerit Sarmisegetusa?
    Un film si mai interesant si proaspat lansat tot despre Daci:

    • Eu am toata convingerea ca le-au julit din Sarmisegetusa si nu numai! NU pot sa cred ca romanii nu ne-ar fi sculptat ca pe niste fraieri: batuti, umiliti, omoriti,…asa, si-au impodobit cu opere de mare frumusete toate cladirile…
      Daca avem sau nu dreptate, ramine de vazut de UNDE este materialul? e din Italia sau din DACIA?

      dec

    • Salut Bogdan! Tot eu, Dec(eneu)!
      Faptul ca romanii au furat tot ce se putea fura din DACIA nu mu cred ca mira pe nimeni! Sa nu uitam ca Brancusi a fost DAC/Roman si artisit asemanatori lui au existat cu siguranta si in vremea lui Decebal! Deci mai mult ca sigur aceste opere de arta sint furate din Dacia mai ales ca dacii nu erau „ocupati” asa de mult cu razboaiele precum romanii.
      Vestea proasta si cea buna este ca romanii au sutit statuile; impreuna! Daca nu le suteau, noi astazi nu le-am mai vedea, deoarece le-ar fi distrus in aproape 1900 de ani adevaratii barbari: hunii, tatarii sau chiar turcii…Tot raul este spre bine citeodata! Am putea sa le cerem inapoi daca dovedim ca au fost sculptate la noi in DACIA…:)

      MAI adaug: Vaticanul detine SIGUR dovezi irefutabile in legatura cu stramosii nostri! Ce-ar fi acum sa spuna ca TRACII din TROIA au facut orasul celor 7 coline ROMA? si ca de fapt, fundatia lor culturala este tracica si geto dacica…cred ca ar trebui si noi sa le „julim” niste documente necesare noua. NU?
      Mai devreme sau mai tirziu – maximum 20 de ani – se va rescrie istoria noastra si: „Vom fi iarasi cum am fost, chiar mai mult!” (Petru Rares)

  12. Subiectul este deosebit dar din nefericire este lasat in umbra din cauza politicii. Sper ca atunci cand va exista nasul si pe sticla sa avem parte de emisiuni pe acest subiect

  13. infatisarea dacilor e impozanta, curata si sanatoasa. desosebirea intre daci si romani se evindetiaza clar prin fizionomie, de aici se poate ghici usor si traiul decent urmat dupa reguli de viata sanatoase bazate pe o incarcatura spirituala adevarata cu dovezi clare in tot ceea ce priveste alimentatia si sanatatea pentru un corp fizic puternic, iar de aici recunoasterea constructiei unei societati cu o buna organizare sanatoasa in comparatie cu traiul vicios, adesea vulgar, obscen, trivial dominat de o dictatura sub comanda unei justitii incarcate de pacatul placerilor bahice si a sanatatii precare, dar care a pus in miscare sub control si manipulare o imensa armata a soldatilor disciplinati prin dictatura si tarati in sandale prin toate deserturile expansiunii

    multumim Cristina Panzaru, un documentar foarte interesant! 🙂

  14. din pacate nu a putut vorbi tot ceea ce stie avand in vedere ca nu poate oferi bibliografie la acele afirmatii.
    Sper ca in curand sa mai vorbeasca si altii

Comentariile sunt închise.