Primariile din doua orase italiene cu mari comunitati de romani au pus la dispozitia Romaniei spatii si ajutor logistic pentru deschiderea de sectii de vot in Italia, la cererea diplomatilor romani din Peninsula, dar conducerea Ministerului de Externe a refuzat ofertele. Doua documente oficiale ale primariilor din Riano si Verbania, puse la dispozitia HotNews.ro de consilieri locali, arata ca oficialii italieni au fost pregatiti sa ofere ajutor guvernului Romaniei pentru sectii de vot inca dinaintea turul 1 al prezidentialelor, dar MAE nu a raspuns ofertelor, titreaza in exclusivitate hotnews.ro

Gabriel Pîrjolea şi Adrian Chifu sunt consilieri români aleşi la Riano şi Verbania, localităţi aflate în două din regiunile cu cele mai mari numeroase comunităţi de români, Lazio şi Piemonte. Au pus la dispoziţia HotNews.ro scrisori ale administraţiilor locale prin care se confirma disponibilitatea de organizare a unor secţii de votare. Ulterior, secţiile nu au mai fost deschise.

Mecanismul a fost următorul: primăriile au primit cereri de a organiza secţie de votare, fie din partea cetăţenilor stabiliţi în zonă, fie din partea oficialităţilor diplomatice româneşti din Italia. După ce şi-au dat acordul şi disponibilitatea, administraţiile locale au primit răspuns că în acea localitate nu se va mai organiza secţie.

Localitatea Rignano Flaminio din regiunea Lazio, regiune în care trăiesc oficial 165.000 de români

Primarul din Rignano Flaminio, Fabio di Lorenzi, către Ambasada României: „Ca răspuns la solicitarea dvs. din 11 septembrie 2014, cu privire la Alegerile pentru Preşedinţia României care se vor desfăşura pe 2 şi 16 noiembrie 2014 (…):
“Prin prezenta, după ce am evaluat cererea Dvs, avem plăcerea de a vă comunica faptul că administraţia locală a decis să acorde susţinerea instituţională pentru procesul electoral la care v-aţi referit. Prin urmare, puteţi lua legătura cu Responsabila Biroului de Stare Civilă, doamna (…), la numărul de telefon (…), care vă stă la dispoziţie pentru următoare clarificări”.

Declaraţie Gabriel Pîrjolea, consilier la Riano, lângă Rignano, susţinător al deschiderii secţiei de votare: „În zonă trăiesc mii de români. Românii din teritoriu, printre care şi eu, am solicitat din timp, cu săptămâni întregi înainte de alegeri, organizarea unei secţii de votare la Rignano.
Primăria a aprobat cererea, printr-o hotărâre a Consiliului municipal. Au pus la dispoziţie logistica şi disponibilitatea de a contacta carabinierii pentru asigurarea ordinii. Disponibilitatea a fost comunicată la Ambasada de la Roma şi eram optimişti. Când am văzut lista publicată de MAE, ne-am dat seama că nu va fi nicio secţie la Rignano. În zona Campagnano, Rignano, Riano, Civitacastellana trăiesc circa 30.000 de români. Eu am votat la Roma, la Accademia di Romania”.

Localitatea Verbania din regiunea Piemonte, regiune în care trăiesc potrivit statisticilor oficiale, 132.000 de români

Fragment din scrisoarea trimisă de primăria din Verbania către Consulatul de la Torino pe data de 8 septembrie 2014.

“Stimate domnule Consul,
Vă confirmăm disponibilitatea de a vă pune la dispoziţie un local adecvat pentru efectuarea operaţiunilor de votare pentru alegerile prezidenţiale româneşti, care se vor desfăşura în zilele de 2 şi 16 noiembrie.
Locaţia identificată de noi în teritoriu este Centrul Social di Renco, strada Renco 36, unde va fi pus, de asemenea la dispoziţie şi mobilierul necesar pentru scrutin, potrivit solicitării dvs.
În ceea ce priveşte faza organizatorică, puteţi lua legătura cu Responsabila pentru Servicii Demografice, Doamna (…) la numărul de telefon (…), sau email (…), care va avea grijă să se ocupe de tot ceea ce va fi necesar”.

Delaraţie Adrian Chifu, consilier român ales în primăria din Verbania pentru HotNews.ro: „Am vorbit din timp cu cei din primărie, chiar anunţasem public ca vom avea secţie de votare, pentru prima oară, la Verbania. Primăria mi-a comunicat că este pregătită să deschidă secţia chiar dacă obţine acordul MAE cu două zile înainte de ziua scrutinului. Ne-au pus la dispoziţie logistică şi sediu. Partea română urma să asigure doar personalul, în rest era tot.

Numai la Verbania avem 450 de rezidenţi, în provincie 2000 şi în împrejurimi circa 3000 de români. Am trimis propunerea de organizare la Torino, ştiu că la Consulat au fost centralizate şi alte cereri, din câte ştiu, alţi doi consilieri români din zonă au înaintat cereri.

Cererea noastră nu a fost aprobată de autorităţile române. Eu personal am fost nevoit să merg la cea mai apropiată secţie de votare, la Torino, unde am aşteptat şase ore să votez. 350 de km dus întors cu maşina, oboseală, cel puţin 100 de euro dacă stau să mă gandesc doar la benzină. Atât m-a costat votul. La Torino trăiesc 100.000 de români, un oraş cât Piatra Neamţ, să spunem. Vă închipuiţi cum ar fi alegerile la Piatra Neamţ, cu o singură secţie de votare.

Ce spune ministrul Corlatean:

Intrebat de HotNews daca MAE a primit astfel de oferte, ministrul Titus Corlatean a raspuns vineri, intr-o conferinta de presa:

„Pentru a infiinta o sectie de votare este necesara o intreaga procedura, plecand de la solicitarea aprobarii autoritatilor din statul care acrediteaza, de la toate chestiunile de ordin logistic, masurile pracrice, de personal, de securizare a sediului respectiv. Nu putem bulversa oamenii cu cateva zile inainte de vot”
„Nu se pune problema unor noi oferte. De fiecare data functioneaza la fel procesul in MAE, indiferent de cine se afla la putere. Este un proces de evaluare, de dialog intre ambasade, consulate si centrala, un complex de factori care se estimeaza si exista o decizie unde se vor organiza sectiile de votare. Acolo unde suntem in plus fata de ambasade, consulate, consulate onorifice, se fac demersuri punctuale catre autoritatile locale, de a primi sprijin, o locatie pentru acea sectie de votare”, s-a justificat Corlatean.

 

Sursa: hotnews.ro