Ministerul Afacerilor Externe încearcă să liniştească apele în povestea votului din diaspora. Astfel, pentru ca istoria să nu se repete, oficialii instituţiei au pus pe site formularul care reprezintă declaraţia pe proprie răspundere a cetăţenilor români care vor vota în străinătate.
Formularul poate fi descărcat de la următorul link: http://www.mae.ro/
Iată ce spune, mai exact, Ministerul Afacerilor Externe:
„Conform deciziei BEC nr. 125D din data de 4 noiembrie, emisă ca urmare a întrevederii și pe baza propunerilor ministrului afacerilor externe, MAE pune la dispoziția cetățenilor români care vor vota în străinătate la turul doi de scrutin pentru alegerea Preşedintelui României formularul declarației pe proprie răspundere. Formularul este disponibil pe site-ul MAE, inclusiv în cadrul secțiunii dedicate alegerilor prezidențiale, link:http://www.mae.ro/prezidentiale-2014.
Alegătorii români din străinătate pot descărca AICI formularul Declaraţiei pe proprie răspundere conform căreia nu au mai votat şi nu vor mai vota la turul de scrutin din 16 noiembrie 2014 pentru alegerea Preşedintelui României.
Formularul se regăsește și pe site-ul BEC: http://www.bec2014.ro/.
Completarea declaraţiei este o condiţie absolut necesară exercitării dreptului la vot, prevăzută de art. 44 alin. (5) din Legea Nr. 370/ 2004 pentru alegerea Preşedintelui României.
Important! Formularul poate fi completat de titular înainte de a intra în secţia de votare, dar semnarea şi datarea sa se va face în faţa membrilor secţiei de votare”, notează MAE pe pagina oficială.
Ministrul Corlăţean va vota şi el la Londra, pe 16 noiembrie, pentru a se asigura că totul va decurge bine de această dată. Mai mult, Victor Ponta declara că dacă românii vor mai întâmpina probleme la secţiile de votare din străinătate, ministrul va răspunde cu funcţia.
„Cel mai probabil, pe 16 noiembrie, voi vota în străinătate, într-o mare capitală europeană. Am decis cu cei din conducerea Ministerului de Externe să ne aflăm în străinătate. Ne vom afla în afara țării și vom vedea dacă totul merge așa cum trebuie. Probabil că voi fi la Londra”, declara ministrul Titus Corlăţean.
După primul tur al alegerilor prezidenţiale, românii care au votat în străinătate au fost foarte nemulţumiţi de modul în care a decurs procesul de votare din diaspora. Mulţi au făcut sesizări direct la Biroul Electoral Central, unde au fost centralizate peste 60 de astfel de plângeri.
Românii şi-au manifestat nemulţumirea şi pe reţelele de socializare, adresând scrisori deschise politicienilor, în special lui Victor Ponta.
Probleme în ceea ce priveşte votul din diaspora s-au înregistrat în mai multe ţări, în special în Franţa, Anglia, Germania, Italia. Acolo, românii au stat ore în şir la cozi pentru a vota, însă nu au mai apucat fie din cauza faptului că preşedinţii secţiilor de voatre nu le-au mai dat voie să completeze dinainte formularul pe proprie răspundere, fie din cauza faptului că BEC-ul nu a admis prelungirea programului de vot după ora 21.00.
„