Grigore Cartianu a postat pe o reţea de socializare un mesaj emoţionant pentru românii din diaspora, care au suferit ore întregi în frig pentru a putea vota la primul tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale. Jurnalistul lansează un apel către românii din străinătate cerându-le să se mobilizeze dn nou pentru votul din 16 noiembrie de care depinde viitorul Romnaniei.

„Frați români din lumea largă, nu ne abandonați acum, când se dă bătălia decisivă!
Știu, ați fost umiliți, jigniți, batjocoriți, ați stat la cozi descurajatoare, în ploaie, frig și vânt, unii dintre voi nici măcar n-ați apucat să votați.
Știu, au micșorat numărul secțiilor de votare din marile comunități ale Diasporei românești, au redus și numărul cabinelor de vot, și pe cel al funcționarilor. Au introdus, în schimb, noi piedici în calea dorinței voastre de a vota, încercând să vă răpească un drept fundamental.
Știu, ați venit de la zeci sau sute de kilometri, ați cheltuit bani din truda voastră, v-ați sacrificat o zi din viața voastră, v-ați riscat sănătatea așteptând în condiții inumane. Voi ați pătimit afară, ei au stat înăuntru, la căldura plătită din taxele voastre.
Știu, aveți toate motivele să fiți dezamăgiți, supărați, deprimați. Dar ca român rămas acasă, ca român care știe că doar împreună vom reuși, vă rog, vă implor să ne mai ajutați o dată, să ne mai ajutăm o dată!
Veniți în număr și mai mare pe 16 noiembrie, să desăvârșim lucrarea ce-am început-o! Nu-mi fac iluzii că ei vor renunța la tertipurile birocratice care să vă îngreuneze votul. Nu vor renunța nici la tentativele de fraudă. Dar știți la fel de bine ca mine: nu pot ei fura cât putem noi vota! Veniți în zori și nu vă vor mai putea închide ușa-n nas!
Și mai ajutați-ne cu ceva: luați legătura cu rudele voastre din ţară, pentru a le convinge să nu voteze „ciuma roșie”! Sunați-vă părinții bombardați ani de zile cu o propagandă nemiloasă, scrieți-le prietenilor și povestiți-le batjocura la care ați fost supuși de propriul guvern! Acolo unde e cazul, amintiți-le că banii pe care li-i trimiteți provin dintr-o civilizație de care Ponta și ai lui vor să ne îndepărteze. Implorați-i să nu ne dea pe mâna Rusiei, să nu ne abandoneze Chinei, să nu ne lase pradă Mafiei! Vorbiți-le despre pericolul roșu: acum v-au închis ușa-n nas, mâine ne vor închide granițele, poimâine ne vor închide la Jilava ca „dușmani ai poporului”!
Voi, românii de peste granițe, puteți vota în număr mult mai mare chiar și decât ați făcut-o în duminica patimilor voastre, dar, prin influența voastră, mai puteți pune în urna democrației și sute de mii de voturi pe teritoriul țării-mamă. Sunați, scrieți, nu ne lăsați!
Poate nu ați simțit-o, dar vă prețuim cum nici nu vă imaginați! Știind cu câtă trudă vă câștigați pâinea printre străini, cunoscând dorul de țară care vă macină, văzându-vă zgribuliți la cozile infernale din 2 noiembrie, am tremurat alături de voi, ne-am revoltat alături de voi, am lăcrimat alături de voi.
Nu ne lăsați! Nu vă lăsăm! Împreună vom izbândi!

Grigore Cartianu”