Pentru prima data in istoria alegerilor prezidentiale a devenit mai important decat pare la prima vedere cine ocupa locul trei dupa turul I. Clasamentul va fi stabilit duminica, 2 noiembrie. In mod normal, pozitia a treia nu prea conteaza la nici un scrutin prezidential, ea fiind importanta cel mult pentru palmaresul candidatului. De aceasta data insa, batalia pentru locul trei capata o miza extraordinara. Cateva necunoscute majore fac din scurtinul prezidential din noiembrie 2014 una dintre cele mai dificile competitii electorale de dupa 1990.
In cazul Monicai Macovei, locul trei inseamna mult. A fi validata in pozitia de candidat independent, fara un partid in spate, echivaleaza cu relansarea ei politica. Un scor mai mare de 7-8 procente reprezinta o baza solida pentru un nou partid, singura sansa de a sparge monopolul celor existente, osificate in rau. Reprezinta insa si un test major pentru societate. Verificam, in fine, daca un candidat dedicat valorilor statului de drept si justitiei are cu adevarat priza in societatea romaeasca. Aflam pe cati putem conta, numarul exact al celor atasati de principii si democratie, masuram cat a ramas viu in corpul sanatos al natiunii, cati se implica si le pasa in mod dezinteresat.
In cazul Elenei Udrea, a infige tocul pe locul trei este scopul suprem, conditia supravietuirii, sansa de a continua. Traian Basescu isi atinge obiectivul, obtinand un procent bun de negociat cu primii doi clasati si se mentine astfel in pozitia de jucator. Un loc trei pentru Udrea face din PMP un partid greu de ignorat in opozitie, cu potential de crestere. Nu e putin lucru pentru situatia dificila in care se afla amandoi. In schimb, ddaca va obtine cateva procente, aventura politica a Elenei Udrea se opreste peste cateva zile iar partidul se va destrama. Traian Basescu ajunge in situatia dramatica de a construi ceva de la zero odata plecat de la Cotroceni.
In cazul lui Calin Popescu Tariceanu, locul trei ii sporeste sansa de a fi numit premier, plus ca va resuscita partidul sau nascut mort. Victor Ponta obtine un aliat important pentru turul doi, sansele sale cresc considerabil in fata adversarului. In fine, un loc trei pentru Tariceanu salveaza ceva din imaginea unui politician pretins de dreapta aflat la dispozitia PSD.
Insa locul trei devine si mai important decat oricum se profileaza deja pentru toti candidatii de mai sus in situatia in care Klaus Iohannis castiga alegerile. Greu de spus cum se va incheia in justitie dosarul lui Iohannis. Exista varainta ca Iohannis sa castige definitiv procesul cu ANI si atunci orice dezbatere se opreste. Dar daca pierde nu este deloc clar ce va urma. Ne confruntam cu un grad de impredictibilitate major deoarece nu avem precedente juridice iar legea si Constitutia nu contin prevederi suficient de clare in situatia exceptionala in care un presedinte ales isi pierde mandatul urmare a unei incompatibilitati.
Daca Iohannis ajunge presedinte dar pierde procesul cu ANI, lucrurile se complica teribil. Totul sta sub semnul incertitudinii si la mana interpretarilor legale. Nu stim daca mai poate fi sanctionat, cat se intinde imunitatea de care se bucura potrivit Constitutiei. Daca isi pierde totusi mandatul, nu se stie precis daca vor fi organizate din nou alegeri prezidentiale sau daca se va repeta doar turul doi cu candidatii plasati pe locurile doi si trei. Sa zicem ca se ajunge la repetarea alegerilor. Fie in situatia repeterii totale, fie doar a turului doi cu urmatorii clasati, apare evident ca locul trei primeste, cel putin teoretic, a doua sansa. Iar in aceasta situatie nu-i deloc totuna daca pe locul trei ajunge Macovei, Udrea sau Tariceanu.
Acestea sunt cele mai dificile alegeri din ultimii 25 de ani avand in vedere gradul lor mare de impredictibilitate. Cel mai probabil vor trece de turul I Victor Ponta si Klaus Iohannis. Dificil de estimat insa cum se vor imparti voturile stranse de Macovei, Tariceanu si Udrea, cum se vor comporta alegatorii lor, daca se vor mobiliza si pentru turul doi sau vor prefera sa ramana acasa, in ce procente se vor exprima toate acestea etc.
Apoi, liderii UDMR par sa incline balanta catre Victor Ponta si este de asteptat sa indemne electoratul in mod explicit sa voteze cu actualul premier in turul doi. Alegatorii maghiari, in special cei din secuime, n-au fost niciodata simpatizati ai PSD si nu iarta in general politicienii cu discurs anti-maghiar. Oricat s-a straduit Ponta sa evite declaratiile belicoase chiar si dupa ce UDMR a iesit cu proiectul autonomist, oricat s-a straduit sa pastreze bune relatii cu maghiarii, alegatorii de rand nu au vazut niciodata cu ochi buni intrarea Uniunii la guvernare alaturi de PSD.
Alegatorii maghiari din Romania sunt simpatizanti FIDESZ in proportie de peste 90%, asa cum a rezultat la alegerile europarlamentare. Or, Victor Ponta a facut eroarea sa-si declare deschis antipatia fata de Victor Orban. Nu ca n-ar fi avut motive, dar facand asta in plina campanie s-ar putea sa-l coste procente vitale.
In fine, nu stim acum cat adevar se gaseste in sustinerile presedintelui Traian Basescu, potrivit caruia serviciile secrete se implica in campanie in sensul ca SIE il sustine pe Victor Ponta, iar SRI pe Klaus Iohannis. In calitate de presedinte se presupune ca stie ce vorbeste. Evenimentele ultimelor saptamani, personajele anchetate si alte semne pot conduce catre concluzii de tipul celor formulate de seful statului. A fost prima campanie cand jocurile mari s-au facut in afara partidelor, cand intamplarile de pe scena politica au parut dirijate de o mana nevazuta.
Numai ca, daca tot intram in hora scenariilor conspirationiste, nici serviciile secrete nu prea sunt azi de capul lor, fiind parte a unei comunitati occidentale. Romania se afla intr-un context extern delicat, cu un razboi la granita de nord si inconjurata de tari penetrate de influenta ruseasca. Din aceasta perspectiva, n-ar fi deloc exclus ca SIE sa intoarca armele impotriva lui Victor Ponta intre cele doua tururi – in caz ca Ponta a beneficiat vreodata cu adevarat de sustinerea acestui serviciu.
A crede ca SIE se comporta la fel ca in anii 90 este o mare naivitate. Ce serviciu si-ar pune reputatia la bataie sustinand candidati dubiosi, imprevizibili sau aflati la mana unor grupuri penale, gata sa schimbe orientarea strategica a Romaniei pentru a le garanta lor libertatea si pentru a se mentine cu orice pret la putere.
Apoi, putem sesiza cum se ridica un val anti-Ponta tot mai vizibil, raspandit in cam toate straturile societatii. Duzini de artisti, vedete si alte personalitati ale societatii romanesti se implica tot mai intins in campanii pro-vot, tintind in special alegatorii de dreapta. Senzatia ca daca iese Ponta presedinte singura solutie ramane emigrarea sau ca tara se va prabusi rapid sub un presedinte ca el se propaga cu repeziciune in ciuda barajului mediatic din jurul premierului menit sa-l protejeze de atacuri si a unei campanii dezlantuite anti-Iohannis.
Daca acest val anti-Ponta se amplifica intre cele doua tururi de scrutin, candidatul PSD pierde. Baronii s-au demobilizat masiv din cauza anchetelor penale (vedeti Constanta). Doar in judete cu lupi tineri la comanda dornici sa-si dovedeasca loialitatea se remarca o agresivitate neobisnuita chiar si pentru un partid renumit pentru campanii violente si lipsa de respect fata de reguli.
In comportamentul lui Victor Ponta se simte frica si disperare ca pierde. Arunca pomeni si imparte promisiuni cu generozitate, cu fiecare nou atac sub centura tradeaza si mai multa nesiguranta. Toate acestea se convertesc intr-o cadere vizibila in sondaje, anuntata chiar de candidatul PSD. Ponta se vedea in luna august pornind de la 40% pentru ca zilele trecute sa-si scada singur asteptarile la 37,5% in primul tur, dar nu este inca nimic batut in cuie. Va continua urmatoarele doua saptamani prabusirea in sondaje sau Victor Ponta va reusi, cumva, sa se salveze?
sursa: hotnews.ro