Traian Băsescu, 15 aprilie 2014: “Singurul element de care imi aduc aminte legat de procurorul Ponta a fost declaratia mamei procurorului Panait, ca Ponta a fost ultimul care l-a vazut in viata, in rest, nu imi aduc aminte de nimic remarcabil legat de Ponta” (sursa).

Cu această declarație, președintele a redeschis, public, dosarul morții procurorului Cristian Panait. Un dosar închis în 2012 fără a lămuri cum, de fapt, a murit procurorul Panait. Pînă și o publicație ca luju.ro, o falangă a anteniștilor lui Felix, remarcă ciudățeniile dosarului: Panait “s-a sinucis”, conform unei expertize psihiatrice post-mortem (sursa).

Au trecut aproape 12 ani de cînd acest dosar a fost închis. În continuare, însă, în ciuda numeroaselor semnale de presă, nici CSM și nici Parchetul General nu dispun anchete asupra închiderii dosarului. Mai mult decît atît, Parchetul General refuză să comunice orice fel de date despre cum a fost investigată moartea procurorului Cristian Panait.

Acum un an, în aprilie 2013, am solicitat oficial PÎCCJ să-mi comunice o copie de pe acest dosar. Răspunsul a fost, firește, că nu se poate: “În cauza vizată prin rezoluția din 12.08.2002 s-a dispus (…) clasarea, întrucît nu au existat indicii privind o faptă prevăzută de legea penală”.

Am revenit cu altă solicitare către PÎCCJ. De data asta, ceream să mi se comunice “1. care este numele procurorului care s-a ocupat de cazul menționat? 2. care au fost persoanele împotriva cărora a început urmărirea penală? 3. care au fost martorii din dosar?”.

Firește, și de data asta m-am lovit de un refuz: “Cauza s-a soluționat în faza actelor premergătoare”, deci “comunicarea unor date suplimentare trebuie să mențină echilibrul cu dispozițiile privind protecția datelor cu caracter personal”.

Cum procurorul Cristian Panait a murit, sigur nu-l mai interesează să-i fie protejate datele cu caracter personal. Cine o fi, deci, interesat să fie protejat? Victor Ponta, actual premier al României? Care a fost martor în dosar? Sau nu a fost? S-ar impune, oare, o comisie parlamentară de anchetă care să ceară Inspecției Judiciare a CSM anchetarea circumstanțelor în care dosarul morții procurorului Cristian Panait a fost închis?

 

Sursa: prisacariu.ro