Ce se întâmplă între turul 1 şi turul 2 al alegerilor prezidenţiale? Aparent, nimic important. Sau nimic de care politicienii să vrea să-şi amintească. Vineri, pe 14 noiembrie, la ora 10, Institutul Naţional de Statistică trebuie să anunţe datele semnal pentru evoluţia economiei din trimestrul trei 2014 şi evoluţia, comparativ cu trimestrul doi şi trimestrul trei 2013.

Dacă datele sunt proaste, totul cade în cârca Guvernului, iar Ponta ar avea de suferit în turul 2 al alegerilor.

Asta, bineînţeles dacă informaţiile vor ieşi la rampă, dacă publicul va lua la cunoştinţă despre starea naţiunii.

Dacă pe T3 va fi pe minus, acest lucru va confirma faptul că economia este în recesiune şi pierde sânge în continuare. Dacă T3 va ieşi pe plus, va fi o rupere de ritm faţă de T1 şi T2, care au ieşit pe minus, în T1 am avut un minus de 0,2% faţă de T4, iar în T2 am avut un minus de 0,9% faţă de T1. Dacă T3 va fi pe minus, va da muniţie celui care se va confrunta (Klaus Iohannis, al doilea în sondaje) cu premierul Ponta (primul în sondaje). Dacă T3 va fi pe plus, va da muniţie premierului Ponta pentru a-şi lăuda activitatea de la guvern, subliniază Ziarul Financiar.

Potrivit sursei citate, pe 4 noiembrie, la două zile după primul tur al alegerilor prezidenţiale, BNR are o nouă şedinţă de politică monetară unde, cel mai probabil, ar putea să taie din nou rata dobânzii de la 3% la 2,75% sau chiar 2,5%, pentru a fi o mare surpriză, în încercarea de a susţine măcar prin propria politică o relansare a creditării, care nu mai vine şi care încetineşte economia.

Ce ştim în acest moment privind evoluţia din T3 este că lunile iulie şi august au fost destul de proaste, cu o încetinire vizibilă a activităţii economice, atât în industrie, exporturi şi consum, ca să nu mai vorbim de continuarea dezastrului din construcţii. Agricultura a mers bine, dar din păcate preţurile sunt în scădere faţă de anul trecut cu 20%.