amfiteatru sarmi ulpia

 

 

În timp ce cetățile dacice zac în uitare, necercetate arheologic, Muzeul Civilizației Dacice și Romane din Deva vrea 5 milioane de euro pentru a reconstrui arena de gladiatori din capitala romană a Daciei…

Ministerul Culturii a dat aviz favorabil proiectului de restaurare a amfiteatrului destinat luptelor de gladiatori din capitala romană a Daciei, Ulpia Traiana Sarmizegetusa. Proiectul, o inițiativă a Muzeului Civilizației Dacice și Romane din Deva, presupune o investiție de 5 milioane de euro, cu mult mai mult decât a beneficiat întreaga cercetare arheologică românească în ultimii 25 de ani. (Detalii aici: http://adevarul.ro/locale/hunedoara/amfiteatrul-gladiatorilor-ulpia-traiana-sarmizegetusa-reconstruit-proiectul-cinci-milioane-euro-1_54494a7a0d133766a82e7cca/index.html)

Că, la o astfel de sumă, probabil s-ar putea construi de la zero vreo două-trei amfiteatre de aceeași mărime, este o altă poveste, dar probabil că trebuie să coste mult ca să aibă valoare, precum frunza turistică a Elenei Udrea.

Astfel, în timp ce obiectivele dacice rămân mai departe necercetate, nevalorificate turistic decât într-o mică măsură, autoritățile locale, cu sprijinul Ministerului  (in)Culturii (același care după ce a promis câteva milioane de euro cercetării arheologice a cetăților dacice, nu a mai dat banii) vor să se investească masiv în alt obiectiv al invadatorului roman!!! Nici nu are rost să le semnalăm respectivelor autorități că o arenă de lupte cu gladiatori este un spațiu al morții și maximei cruzimi, una dintre cele mai mari mizerii ale Imperiului Roman, că aceste personaje nu pot vedea lucrurile în astfel de termeni, nu pot realiza că vor să facă o investiție într-un monument al răului!!! Pentru că, dacă este să facem o analogie, autoritățile românești, locale și centrale, vor să facă o arenă de spectacole într-un loc ce în antichitate a fost un fel de abator de oameni… Foarte inspirat și înălțător!

Desigur, inițiatorii proiectului ne vor spune că reconstrucția se va face cu bani europeni. Fals! Dacă se va face, reconstrucția va băga în acest obiectiv BANI ROMÂNEȘTI, dați de România la UE și înapoiați de aceasta pentru proiecte culturale…

În consecință, vreau să o întreb pe directoarea Muzeului din Deva, doamna Liliana Țolaș, dacă are proiecte de aceeași anvergură și pentru obiectivele dacice? Cum, nu are? Am înțeles!

Oare de ce autoritățile românești nu inițiază astfel de proiecte și pentru daci?!…

Această situație exprimă o tendință generală într-o Românie aflată, după părerea mea, sub ocupație, o Românie în care cei care trag sforile vor să lovească în adevărata identitate a acestui popor. Să nu uităm că în București avem plasată strategic, pe scările Muzeului Naațional de Istorie, o monstruozitate artistică care îl prezintă pe împăratul Traian în puța goală, cu un hibrid ciudat în brațe; asta, desigur, în condițiile în care Bucureștiul nu are nici măcar o statuie de dac amplasată în spațiul public!!!

traian muzeu

Precizez că, din informațiile pe care le-am primit, statuia lui Traianl a fost amplasată într-o zonă din fața muzeului în care directorul acestuia, Ernest Oberlander Târnoveanu, nu are nicio autoritate, autoritatea revenind primăriei Bucureștiului și primarului Oprescu, care a și dezvelit-o.

Toate acestea se aliniază unui pasaj din imnul național pe care toți românii l-au cântat măcar o dată și unde ni se vorbește despre un Traian, biruitor în luptă, privit ca strămoș al nostru, și unde suntem asigurați că în venele noastre curge un sânge de roman. Desigur, nimic despre Decebal sau despre daci, dar totul despre invadatorul Traian și romanii săi! Că, vorba aia, spălarea pe creier trebuie să înceapă de timpuriu…

În concluzie, oameni buni, cei care se dau peste cap să ne umple țară de monumente romane și cărțile de istorie cu mândria de a fi urmașii Romei, ori nu sunt documentați, ori nu sunt capabili să înțeleagă istoria, ori au mandat să facă asta, pentru a sluji interese străine nouă.

Voi reveni cu alte probe ale acestei tendințe de îngropare a rădăcinilor nostre dacice.

Daniel Roxin