Ungaria urmeaza a fi exclusa din Comunitatea Democratiilor, un grup de 106 state constituit din iniţiativa secretarului de stat Madeleine Albrigh, ca răspuns la anomaliile antidemocratice din cadrul organismelor ONU, potrivit revistei Foreign Policy, citată de Gandul.
Recent, Ungaria a fost criticată dur de oficiali ai SUA pentru derapaje de la democraţie. Subsecretarul de stat pentru Afaceri Europene şi Eurasiatice, Victoria Nuland, a acuzat deriva antidemocratică din Ungaria şi corupţia din România. Mai mult, zece dintre apropiaţii prim-ministrului Viktor Orban au fost trecuţi pe lista neagră a persoanelor indezirabile pe pământ american.
Potrivit sursei citate, excluderea Ungariei din Comunitatea Democraţiilor, deşi este un gest simbolic, „va însemna o recunoaştere internaţională a faptului că Ungaria nu mai este o democraţie”.
Pe lângă faptul că drepturile cetăţenilor au fost semnificativ îngrădite în Ungaria, ţara s-a apropiat foarte mult de Rusia, stat asupra căruia Uniunea Europeană şi SUA au aplicat o serie de sancţiuni economice ca răspuns la criza din Ucraina. Pe plan intern, premierul Viktor Orban a rescris constituţia, a intervenit în sistemul judiciar şi a erodat libertatea mass-media şi cea religioasă.
Comunitatea Democraţiilor, un grup de 106 state care au aderat în anul 2000 la Declaraţia de la Varşovia privind valorile democratice, s-a constituit din iniţiativa secretarului de stat Madeleine Albright, ca răspuns la anomaliile antidemocratice care aveau şi încă mai au loc în cadrul organismelor ONU.
Viktor Orban: Liberalismul si-a epuizat resursele
Premierul maghiar Viktor Orban a declarat ca vrea sa renunte la democratia liberala in favoarea unui „stat neliberal”, urmand exemplele Rusiei si Turciei, informeaza Bloomberg. Criza financiara globala din 2008 a aratat ca „statele democratice liberale nu pot ramane competitive la nivel global„, a declarat Orban la 26 iulie 2014, la o intalnire a liderilor etnici maghiari de la Baile Tusnad.
„Nu cred ca aderarea noastra la Uniunea Europeana ne impiedica sa construim un nou stat neliberal bazat pe fundatiile nationale„, a sustinut Orban. El a enumerat Rusia, Turcia si China, ca exemple de natiuni „de succes”, care nu sunt liberale, iar unele dintre ele nici macar democrate.
Premierul Ungariei, Viktor Orban, a declarat la Universitatea de vara de la Baile Tusnad, ca tara sa doreste sa-si dezvolte, in continuare, relatiile cu Uniunea Europeana, dar si cu statele din restul lumii, daca gaseste puncte de interes comune. Raspunzand unei intrebari din public, Orban a spus ca Ungaria nu vrea ca Rusia sa fie izolata, dimpotriva, interesul major este ca „aceasta tara sa nu se rupa de procesul de dezvoltare, democratizare si modernizare a societatii„.
El crede ca Ungaria trebuie sa aiba relatii bune cu tarile din Uniunea Europeana, dar si cu restul lumii, mentionand ca nu va marginaliza nici capitalul rusesc, nici cel venit din tarile arabe si nici din China.
„Lasand la o parte ideologiile, trebuie sa gasim acele puncte comune pe baza carora sa ne armonizam interesele cu aceste tari. Nu cred ca trebuie sa facem o alegere, trebuie doar sa vedem daca relatiile servesc sau nu intereselor Ungariei. (…) Trebuie sa avem relatii bine dezvoltate cu UE, dar si cu restul lumii, pentru ca succesul lor este si succesul nostru. Trebuie sa fim realisti in ceea ce priveste capacitatile noastre si constienti ca trebuie sa dezvoltam aceste relatii, sa cautam acele puncte unde avem interese comune„, a afirmat Viktor Orban, preluat de revista22.ro
Comentariile sunt închise.